To fly flyver ind i Twin Towers og eksploderer
Den 11. september 2001 bliver USA ramt af en række terrorangreb, hvor passagerfly kapres og flyves ind i Twin Tower-højhusene i New York og forsvarsministeriets Pentagon-bygning i Washington. Angrebet bliver begyndelsen på "krigen mod terror" og bl.a. den amerikanske invasion af Afghanistan og Irak og siden kampen mod terrorgruppen Islamisk Stat.
Foto: Seth Mcallister / Scanpix

Terrorisme

Redaktionen, september 2021
Top image group
To fly flyver ind i Twin Towers og eksploderer
Den 11. september 2001 bliver USA ramt af en række terrorangreb, hvor passagerfly kapres og flyves ind i Twin Tower-højhusene i New York og forsvarsministeriets Pentagon-bygning i Washington. Angrebet bliver begyndelsen på "krigen mod terror" og bl.a. den amerikanske invasion af Afghanistan og Irak og siden kampen mod terrorgruppen Islamisk Stat.
Foto: Seth Mcallister / Scanpix

Siden terrorangrebet i New York den 11. september 2001, hvor al-Qaeda-bevægelsen fløj fly ind i World Trade Center og Pentagon, har mange mennesker forbundet terror med islamisk fundamentalisme.

Det var formodentlig også ekstreme religiøse motiver, der fik den unge københavner Omar Abdel Hamid El-Hussein til at foretage et terrorangreb under et debatarrangement i Krudttønden og efterfølgende mod den jødiske synagoge i Krystalgade i februar 2015.

Det var tilhængere af Islamisk Stat, som den 13. november 2015 angreb en bydel i Paris og dræbte 130 mennesker, og i december 2015 åbnede et ægtepar ild mod et plejecenter i USA. Det kom senere frem, at ægteparret havde forbindelser til Islamisk Stat.

Men historisk set har terrorisme også handlet om meget andet end religiøs fundamentalisme.

I Tyskland foretog den venstreekstremistiske terrororganisation Rote Armee Fraktion fra begyndelsen af 1970’erne en lang række angreb mod det “kapitalistiske og imperialistiske system”.

I Danmark udførte den beslægtede Blekingegadebanden i 70'erne og 80'erne politisk motiveret kriminalitet bl.a. for at støtte Folkefronten til Palæstinas Befrielse (PFLP). Et røveri i 1989 udviklede sig blandt andet dramatisk og førte til drabet på en politibetjent.

I Norge var det også terror, da den højreekstremistiske Anders Breivik i 2011 slog 77 mennesker fra en socialdemokratisk sommerlejr for unge ihjel på den norske ø Utøya.

Herunder kan du besøge forskellige faktalink-artikler, der beskriver terrorismens historie og forskellige former for terrorisme. 

Faktalink-artikler

Blekingegadebanden

Den danske antiterrorlov

ETA og den baskiske løsrivelse

Hellig krig

Højreekstremisme og nynazisme

Islamisk Stat

Tjetjenien-konflikten

Tortur

Utøya – Massakren i Norge

Originalkilder

9-11 Commission Report

Den amerikanske kongres nedsatte en kommission, The National Commission on Terrorist Attacks Upon the United States (også kaldet the 9/11 Commission), for at undersøge omstændighederne omkring terroraktionen. Link til rapporten kan findes på 9/11 Kommissionens hjemmeside.

Lov nr. 387, §14 (terrorismeparagraffen)

”Forslag til Lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven og forskellige andre love (Styrkelse af indsatsen for at bekæmpe terrorisme mv.)”. Ændringer i §14. Den fulde lovtekst omhandlende antiterrorloven findes på www.retsinformation.dk

Film om terrorisme på Filmstriben

Angrebet – Omars vej til Krudttønden

I 2015 angreb den unge mand Omar el-Hussein med skydevåben kulturhuset Krudttønden og den jødiske synagoge i København og dræbte derved to personer og sårede flere. Dokumentarfilmen udreder gennem interviews, arkivbilleder, rekonstruktioner og overvågningsvideoer hvad der skete og Omars baggrund for at begå forbrydelsen. Samtidig diskuteres PET’s indsats m.h.t. at forebygge dette terrorangreb.

Krudttønden

Spillefilm om terrorangrebet i København 2015, hvor to mennesker bliver dræbt i Kulturhuset Krudttønden og den jødiske synagoge. Politiet indleder en klapjagt på den formodede gerningsmand den radikaliserede dansk-palæstinensiske Omar El-Hussein.

Krigerne fra nord

I december 2009 går en selvmordsbomber ind til en translokation for 35 nyuddannede læger i Mogadishu og sprænger sig selv og 19 af de tilstedeværende i luften. Selvmordsbombere er hverdagskost i Somalia, men det særlige ved denne unge mand var, at han var dansker og fra Rødovre. Sagen får stort set ingen opmærksomhed i den danske presse – heller ikke selvom den somaliske præsident raser mod de 'udenlandske krigere'. For danske Abdi Rahman er ikke den eneste, der har ladet sig rekruttere til den somaliske terrorbevægelse Al-Shabaab. Han er blot en ud af 35-40 unge dansk-somalier, som PET mener er havnet i kløerne på Al Shabaab.

Blekingegadebanden

Filmen skildrer det danske bidrag til den bølge af venstreorienteret europæisk terrorisme, som fra starten af 1970'erne skyllede ind over Europa. Det er fortællingen om en flok danske aktivister og idealister, som langsomt mistede grebet omkring deres egen moral i deres solidaritetsarbejde for den palæstinensiske frihedsbevægelse PFLP. Blekingegadebandens aktiviteter kom til at danne rammen om en årelang politiefterforskning med postrøveriet i Købmagergade som kulminationen på bandens kriminelle aktiviteter, hvor en 22-årig politimand mistede livet.

Terrorist ved et tilfælde

Cem er en ung tyrker, som lever i Danmark. Han er træt af at blive associeret med terrorisme, bare fordi nogle unge muslimer udfører selvmordsaktioner i guds hellige navn. Cem beslutter sig for at finde ud af, hvad der får nogle af dem til at udvikle sig i en fanatisk religiøs retning. Igennem researcharbejde støder Cem på en ung fyr ved navn Abdul Kadir, som har den samme alder og baggrund som han selv. Forskellen er, at Abdul Kadir sidder fængslet i Bosnien for planlægning af islamisk terror mod et ukendt europæisk mål, og Cem går på universitet i Danmark. 

På sporet af den hellige krig, afsnit 1-3

Da radikale islamiske terrorister angreb World Trade Center og senere tog i Madrid og London, blev hele den vestlig verden udfordret. I en serie på tre dele følges bevægelsens begyndelse i 1940'erne i Egypten, grundlæggelsen af terrororganisationen Al Qaeda med blandt andre Osama Bin Laden, og vestens kamp mod terrorisme.

Undervisningsmateriale om terrorisme

Terror

DR har samlet forskellige tvklip om terrorisme.

Artikel type
News Item