Charlie Hebdo plakat
Et år efter terrorangrebet på Charlie Hebdo.
Foto: Roland Macri / Scanpix

Terrorisme

Redaktionen, 2016.
Top image group
Charlie Hebdo plakat
Et år efter terrorangrebet på Charlie Hebdo.
Foto: Roland Macri / Scanpix

Siden terrorangrebet i New York den 11. september 2001, hvor al-Qaeda fløj to fly ind i World Trade Center, har mange mennesker forbundet terror med islamistiske fundamentalistiske grupper. Det var også tilhængere af Islamisk Stat, som den 13. november 2015 angreb en bydel i Paris og dræbte 130 mennesker, og i december 2015 åbnede et ægtepar ild mod et plejecenter i USA. Det kom senere frem at ægteparret havde forbindelser til Islamisk Stat.

Men terrorisme har historisk set også handlet om andet end religiøs fundamentalisme. I Danmark udførte den venstreorienterede Blekingegadebanden i 70'erne og 80'erne adskillige kriminelle handlinger, som de så som nødvendige for først og fremmest at støtte kampen for et frit Palæstina i Mellemøsten. Et røveri i 1989 udviklede sig blandt andet dramatisk og førte til drabet på en politibetjent. I Norge var det også terror, da den højreekstremistiske Anders Breivik i 2011 slog 77 mennesker fra en socialdemokratisk sommerlejr for unge ihjel på den norske ø Utøya.

På faktalink.dk har vi samlet baggrundsartikler om terrorisme, radikalisme og religiøs fundamentalisme. Hvad er terrorisme? Hvad får mennesker til at gennemføre terrorangreb? Og hvordan bekæmper man terror? 

Læs mere her:

11. september 2001

Blekingegadebanden

Den danske antiterrorlov

ETA og den baskiske løsrivelse

Hellig krig

Højreekstremisme og nynazisme

Terrorisme før og nu

Tjetjenien-konflikten

Terrornetværket al-Qaeda

Sikkerhedsteknologi i det 21. århundrede

Utøya – Massakren i Norge

 

Andre undervisningsmaterialer

Se dokumentarfilm på Filmstriben

Terrorist ved et tilfælde

Dansk dokumentarfilm fra 2009. Cem, en ung tyrker i Danmark, forsøger at finde ud af, hvorfor nogle unge mennesker udvikler sig til religiøse fanatikere, der er villige til at slå ihjel i guds navn.

Terrorisme

Statsbibliotekets artikelservice. Tema om terrorisme.

Artikel type
News Item