Baggrund om rumfart

Citat
"Nu kan man så spørge sig selv, hvad der kunne drive os til for eksempel at sende en bemandet ekspedition til Mars. Det er bestemt muligt at gøre det, men ingen har endnu været i stand til at at argumentere for at bruge så mange penge på opgaven. Det er mere et hvorfor-spørgsmål end et hvordan-spørgsmål"
John Pike, amerikansk ekspert i rumpolitik og militær analyse(1)

Hvad er rumfart?

Rumfart er – helt kort forklaret – opsendelse af og flyvning med fartøjer uden for jordens atmosfære. Ordet dækker altså både over rumraketter, der sendes mod månen og planeterne, satellitter, der sendes i kredsløb omkring jorden eller solen, og fartøjer, som skal ud af vores solsystem. Det fremgår af opslaget “Rumfart”, Den Store Danske Ordbog (se kilder).

Hvad er et rumfartøj?

Der findes flere forskellige slags fartøjer, som kan sendes uden for jordens atmosfære. Begrebet rumfartøjer dækker over satellitter, men også over undersøgende rumsonder, som f.eks. de ubemandede Voyager-rumsonder, der er på vej ud af vores solsystem – altså, de otte planeter, der kredser omkring Solen – efter at have besøgt og samlet data fra både Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun. De har været på opdagelsesrejse i mere end 40 år og sender stadig data tilbage til jorden.

Begrebet dækker også over raketter, som kan sendes uden for jordens atmosfære, månebiler, som kan køre på månen, og rumstationer, som mennesker kan sendes ud til og opholde sig på i længere perioder.

Hvordan fungerer satellitter?

Satellitter er ifølge “Fysikleksikonet” (se kilder) “objekter, der er i kredsløb om en planet”. Det vil sige, at man i ordets oprindelige betydning faktisk også regner måner og asteroider i kredsløb om planeter for satellitter. Men i almindelig sprogbrug i dag bruges udtrykket især om menneskabte genstande, der er sendt i kredsløb om en planet.

I 1957 sendte russerne den første menneskeskabte satellit, Sputnik 1, op i rummet, og

i dag er der formentlig tusindvis af menneskeskabte satellitter i kredsløb om jorden. De fleste bliver brugt til at skabe tv-, mobiltelefon- og radiosignaler eller militært til overvågning og militærkommunikation. Men nogle satellitter bliver også brugt videnskabeligt til at udforske rummet eller – som det er tilfældet for den internationale rumstation ISS – til at observere jorden, vejret og klimaforandringer.

Du kan læse mere om den internationale rumstation i Faktalink-artiklen om emnet.