Hvordan har Legos produkter udviklet sig?
Ifølge artiklen “Virksomhedsprofil. En introduktion til Lego Koncernen” (se kilder) har Lego-klodserne foreløbig gennemgået fire faser:
· Den første fase var Lego noget, man kunne bygge med. Det var konstruktion og byggeoplevelser, der var centralt for legen med klodserne.
· Den anden fase fokuserede på bevægelse. Her blev Lego-produkterne tilført bevægelse via hjul, små motorer og gear. Det første Lego-tog blev introduceret i 1966. I denne periode udvikledes desuden DUPLO-klodserne for de to til seks-årige.
· Den tredje fase var fokus på rollelege og temaer. I denne fase skabtes eksempelvis Lego-figurerne, der blev indført fra 1974, og desuden begyndte Lego at producere hele universer, såsom byer og rumstationer.
· Den fjerde fase har intelligens og adfærd for øje. Ved at integrere robotteknologi med Lego-byggesystemet gør Lego Mindstorms det muligt for børn at skabe og programmere såkaldte intelligente Lego-modeller.
I de seneste år har Lego foruden robotteknologi bevæget sig over i den digitale dimension i et forsøg på at skabe produkter til børn, der kan være et alternativ til spil på smart phones og tablets. Det er foreløbig blevet til Lego Dimensions, et såkaldt 'toy-to-life'-produkt, hvor den fysiske leg smelter sammen med det digitale computerspil, samt computerspillet Lego Worlds, hvor spilleren opbygger verdener på skærmen med virtuelle legoklodser. Den digitale udvikling i Lego beskrives blandt andet i artiklen "En ny dimension af Lego i en virtuel verden" fra Politiken i oktober 2015 (se kilder).
Hvad er de nyeste Lego-produkter?
I slutningen af 1990’erne begyndte Lego at integrere kunstig intelligens i deres produkter. Resultatet blev de såkaldte Lego Mindstorms – programmerbare robotter. I 2013 kom den tredje generation, Mindstorms EV3, som man via en programmerbar klods, motor og sensorer ifølge Legos produkthjemmeside (se kilder) kan få til at gå, tale, gribe og endda tænke. Robotten styres via en app på en smartphone, eller man kan selv programmere den i et programsoftware på computeren.
En anden helt ny produktretning for Lego er filmproduktion. I samarbejde med filmstudiet Warner Bros. havde Lego-filmen ”Et klodset eventyr” premiere i 2014. I filmen følger man Lego-figuren Emmet, der i det klodsede Lego-univers selvfølgelig er byggekonstruktør på en byggeplads. Den helt almindelige og anonyme Emmet lever en ensformig og ensrettet hverdag på byggepladsen, men kastes ud i et vildt eventyr, da han tilfældigt bliver forvekslet med helten, der skal redde Lego-verdenen fra den store skurk Lord Business, som vil rive hele Lego-verdenen ned. I begyndelsen af 2017 fik Lego-filmen Lego Batman Filmen premiere.
Lego har også skabt en række computerspil, hvor de agerende figurer er Lego-figurer, som også kan købes og leges med i den virkelige verden. Blandt andet har Lego produceret et Star Wars-spil samt spillet Bionicle Heroes, og figurerne derfra kan købes i butikkerne. I 2015 udsendte Lego en ny generation af computerspil i form af Lego Dimensions. Lego Dimensions er Legos svar på den digitale bølge, der er rullet ind over børns leg, og er en slags kombination af computerspil og fysisk leg, idet fysiske Lego-figurer kan interagere med spillet på skærmen: Ved at placere sine figurer og fartøjer i en Lego-bygget portal bliver de en del af handlingen i computerspillet. Desuden kan man sammensætte forskellige legeuniverser, så Batman og Gandalf sagtens kan optræde i samme univers – alt efter hvilke figurer, man har placeret i portalen. En anden digital satsning i 2015 var Lego Worlds, hvor spilleren på computerskærmen kan bygge forskellige verdener ved hjælp af virtuelle Lego-klodser. Ligesom Lego-filmen er blevet til i et samarbejde med en anden virksomhed, er også spillene blevet udviklet i samarbejde med spilvirksomheden TT Games.
Hvad er Legoland-parkerne?
Legoland Parken er en oplevelses- og legepark for hele familien, som udelukkende er bygget i Lego-klodser. Den blev grundlagt i 1968. Koncernen har desuden åbnet Legoland Parker i Windsor i England i 1996, i Californien i USA 1999 og i Günzburg i Tyskland i 2002. Der er desuden også blevet opført en LEGO park i Dubai under navnet Dubailand samt en Lego-temabaseret vandpark.
Hvem er Legos brugere?
Legos produkter henvender sig især til børn. For børn mellem to og seks år produceres klodserne DUPLO, mens resten af Lego-klodserne er for børn i alle aldre. I 2012 lancerede Lego produktserien Lego Friends med klodser, figurer og heste i lyserødt og lilla, angiveligt for at få et bedre greb om pigerne. Produkterne er dog blevet kritiseret for at være kønsstigmatiserende, skriver Berlingske Business i en artikel (se kilder).
Faktisk eksisterer også et stigende antal af voksne Lego-entusiaster. De har startet grupper under navnet AFOL’s (Adult Fans of Lego – voksne Lego-fans), hvor de er sammen om deres Lego-hobby, blandt andet igennem hjemmesider og offentlige events. I Danmark findes foreningen Byggepladsen, som både har sit eget blad og sin egen hjemmeside (se kilder).