Islamisk Stat

Artikel type
faktalink
journalist Sven Johannesen, iBureauet/Dagbladet Information. Opdateret af journalist Michelle Arrouas. September, 2016
Main image
Billedet er fra en propaganda film, som er uploaded den 7. september 2013, og viser den syriske islamistiske gruppe Ahrar-al-Sham på træningslejr.
Billedet er fra en propaganda film, som er uploaded den 7. september 2013, og viser den syriske islamistiske gruppe Ahrar-al-Sham på træningslejr.
Foto: Scanpix

Den islamistiske terrororganisation Islamisk Stat (IS) har i løbet af 2014 og 2015 vundet stadig større udbredelse i Syrien og Irak, hvor de nu kontrollerer store landområder. Samtidig er terrorgruppen begyndt at udøve terror mod mål i Europa og Mellemøsten – alene i oktober 2015 blev gruppen sat i forbindelse med et storstilet terrorangreb i Paris med over 130 dræbte og mange hårdt kvæstede, et terrorangreb i Beirut med 43 dræbte, nedskydningen af et russisk passagerfly over Egypten med 224 dræbte, og et bombeangreb på en fredsdemonstration i Tyrkiet. Organisationen kæmper for at oprette et islamisk kalifat, en stat baseret på streng islamisk lovgivning. Islamisk Stat har sin oprindelse i al-Qaeda i Irak og ledes af den karismatiske og hemmelighedsfulde Abu Bakr al-Baghdadi. Siden sin fremkomst i 2013 har IS erobret stadig større dele af Syrien og Irak, og USA har derfor støttet den irakiske hær, blandt andet ved at bombe IS fra luften. Til gengæld har IS dræbt amerikanske og andre udenlandske gidsler. USA opbyggede i 2014 en koalition, der skal bekæmpe IS, og Danmark deltager i koalitionen med et Hercules transportfly og syv kampfly. Efter IS’ fortsatte fremgang og især terrorangrebene mod mål udenfor Syrien og Irak diskuteres det nu, hvad vestlige lande kan gøre for at stoppe den militante islamistiske gruppe, og der er stor splittelse om, hvorvidt vesten skal sende landtropper til Irak og Syrien for at bekæmpe Islamisk Stat.

 

is