model af hjerne
Model af hjerne
Foto: Martin Dam Kristensen / Scanpix

Hjernen (Faktalink light)

cand. mag. Louise Rosengreen, iBureauet/Dagbladet Information. Marts 2016
Emneord
Top image group
model af hjerne
Model af hjerne
Foto: Martin Dam Kristensen / Scanpix
Main image
Menneskehjerne i blåt vand.
Menneskehjerne i blåt vand.
Foto: Lars Bahl / Scanpix

Indledning

Hjernen styrer alt det, du laver. Den sørger for, at du trækker vejret, og at der kommer blod til dit hjerte. Det er også hjernen, der gør, at du kan tale, tænke og føle. Selvom et menneskes hjerne kun vejer lidt over et kilo, er den utrolig indviklet. Derfor arbejder videnskabsmænd stadig på at forstå, hvordan den virker.

 

 

 

Artikel type
faktalinklight

Hvad er en hjerne?

Hjernen er et vigtigt organ. Man kan sige, at hjernen er en supercomputer, der styrer vores krop. Fra hjernen løber der en slags ledninger rundt i hele kroppen. De kaldes nerver. Nervesystemet styrer, hvordan musklerne bevæger sig og sørger for, at vi kan se, lugte, høre, smage og føle. Det særlige ved menneskets hjerne er, at den også kan huske, få ideer og løse problemer. Det er dyrenes hjerne ikke lige så god til. 

Hvordan virker hjernen?

Det er nervecellerne, som laver hjernens arbejde. Der er cirka 100 milliarder nerveceller i hjernen. Man kan sige, at nervecellerne er hjernens byggeklodser. De er forbundet til hinanden i et stort netværk. Her får og giver de beskeder til hinanden. Det sker rigtig hurtigt og hele tiden. 

 

 

 

Hvor stor er hjernen?

Hjernen ligger godt beskyttet i en væske inde i kraniet. Det er forskelligt fra person til person, hvor stor deres hjerne er, men en voksens hjerne vejer normalt omkring 1300 gram. At have en lille hjerne betyder ikke, at man er mindre klog. Den tyske fysiker Albert Einsteins hjerne var lidt mindre end normalt, men alligevel var han en meget intelligent mand. 

Hvad består hjernen af?

Man opdeler normalt hjernen i:

  • storhjernen, der kontrollerer vores følelser, hukommelse, sprog m.m.
  • mellemhjernen, der hjælper os med at se og høre.
  • lillehjernen, der hjælper os med at holde balancen og koordinere, hvordan vi bevæger vores muskler.
  • hjernestammen, der hjælper med at styre, hvordan vi trækker vejret. 

Hvad sker der, når hjernen ikke virker, som den skal?

Lene Davidsens søn Valdemar blev hjerneskadet ved fødslen.
Lene Davidsens søn Valdemar blev hjerneskadet ved fødslen.
Foto: Nils Rosenvold / Scanpix

Nogle mennesker er født med en hjerne, der ikke virker helt, som den skal. Det betyder, at de tænker eller opfører sig anderledes end de fleste. For eksempel kan børn med ADHD have svært ved at koncentrere sig. Eller man kan være deprimeret, så man er ked af det hele tiden.

Med alderen kan hjernen også ændre sig. Demens er en sygdom i hjernen hos gamle mennesker, som gør, at de får svært ved at huske. De kan f.eks. glemme, hvad de hedder, eller hvem deres børn er. 

Hvad er hjerneskader?

Man kan få en hjerneskade, hvis man slår hovedet, får en blodprop i hjernen, eller hvis der er et blodkar, der går i stykker inde i hjernen. Mange af de ting, man ved om hjernen i dag, har man fundet ud af ved at undersøge folk med hjerneskader. F.eks. fik en amerikansk mand ved et uheld en jernstang gennem hovedet, og bagefter kunne hans familie ikke genkende hans personlighed. Han opførte sig anderledes, fordi han havde mistet en del af sin hjerne.

Hvor længe har man forsket i hjernen?

Græshoppens hjerne er en god model for menneskehjernen. Hos medicinalfirmaet Lundbeck bruger man nu græshopper til at udvikle og afprøve ny medicin.
Græshoppens hjerne er en god model for menneskehjernen. Hos medicinalfirmaet Lundbeck bruger man nu græshopper til at udvikle og afprøve ny medicin.
Foto: Thoams Lekfeldt / Scanpix

Hjernen er meget svær at forstå. Og man har haft mange forkerte ideer om, hvordan hjernen virker. I helt gamle dage troede man, at det var hjertet, som vi brugte til at tænke med. Og grækeren Aristoteles troede, at vi havde en hjerne, fordi den skulle køle vores blod ned. Omkring år 1800 troede lægen Franz Joseph Gall, at man kunne opdele hjernen i tre områder: ro, tanker og tid. I dag ved vi, at det er en alt for simpel forklaring. Det ved vi, fordi vi har forskellige scannere og computere, der kan undersøge hjernen. Men selvom vi får mere viden og bedre udstyr, er der stadig utrolig mange ting om hjernen, vi endnu ikke forstår.

Kilder og klip

Hjemmesider

Eksperimentariet har frem til maj 2016 en udstilling, der har fokus på hjernen. På deres hjemmeside kan du træne din hjerne og læse deres gode råd til at få en sund hjerne.
På denne hjemmeside kan du se billeder af mange forskellige slags dyrehjerner. Oversigten viser også, hvor meget hjernerne vejer, og hvor store de er. F.eks. er en blåhvals hjerne 2 meter lang og vejer 8 kilo.

Film

Peter Lund Madsen er hjerneforsker. På hans hjemmeside kan du se flere små film, hvor han fortæller om hjernen.
Filmen ”Inderst inde” er en animationsfilm lavet af Pixar. Den viser, hvad der sker inde i pigen Rileys hjerne, da hun flytter til en ny by.
På Filmstriben kan du se filmen ”Tankernes anatomi”. Filmen viser, hvordan hjerneforskere arbejder med at blive klogere på hjernen.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Hjernen