Hate crime

Artikel type
faktalink
journalist og cand.mag. i historie, Nina Trige Andersen, iBureauet/Dagbladet Information. April 2014
Main image
Basketball-spilleren Jason Collins er én af de første, som er sprunget ud som bøsse, i en af de store amerikanske sportsgrene. Jason Collins bærer symbolet #98 for at ære Matthew Shepard der blev dræbt   i forbindelse med en hadeforbrydelse i 1998 nær Laramie, Wyoming.
Basketball-spilleren Jason Collins er én af de første, som er sprunget ud som bøsse, i en af de store amerikanske sportsgrene. Jason Collins bærer symbolet #98 for at ære Matthew Shepard der blev dræbt i forbindelse med en hadeforbrydelse i 1998 nær Laramie, Wyoming.
Foto: Justin Edmonds / Scanpix

Hate crime – eller hadforbrydelser – er forbrydelser mod personer eller grupper motiveret af had til eller fordomme mod disses (formodede) seksuelle, sociale, religiøse, raciale eller politiske identitet eller tilhørsforhold. Det kan f.eks. være angreb på homoseksuelle, jøder, transpersoner, muslimer eller feminister. Hate crime er oprindeligt et amerikansk begreb, men de sidste årtier er det også blevet anvendt uden for USA, herunder i Danmark, hvor Institut for Menneskerettigheder og ngo'er dokumenterer omfanget af hate crime, mens politiske grupper forsøger at slå tilbage mod denne type angreb. Hate crime er ikke en selvstændig juridisk kategori, men kan være skærpende omstændighed under Straffeloven, og PET har pligt til at registrere og efterforske hate crime.