Hvor mange fattige er der?
I 2018 udkom Verdensbanken med en ny rapport, der viste, at andelen af mennesker i verden, der lever i ekstrem fattigdom, det vil sige for under 12 kroner om dagen, er faldet til 8,6 procent. Det fremgår blandt andet af en artikel fra Verdens Bedste Nyheder om analysen (se kilder). Artiklen fremhæver også, at verdens fattigdom har været faldende de sidste 25 år.
Til sammenligning var 22,4 procent af verdens befolkning ramt af absolut fattigdom i 2008, og langt størstedelen af dem levede i Asien og Afrika, viser en opgørelse fra Verdensbanken (se kilder). Det fattigste land i verden er Den Demokratiske Republik Congo i Afrika, hvor godt 87 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen på 1,25 dollars om dagen. FN har som mål at udrydde fattigdom inden 2030.
At sætte tal på antallet af fattige i Danmark afhænger af, hvilken definition af fattigdom man bruger. I 2018 introducerede Danmarks Statistik en ny såkaldt fattigdomsindikator, der skal være med til at pege på, hvornår og hvor mange mennesker, der lever i fattigdom i Danmark. Danmarks Statistik har endnu ikke fremlagt tal på, hvor mange mennesker, der levede i fattigdom i Danmark i 2018 i forhold til den nye metode. Jyllands-Posten fremlægger dog en beregning, på baggrund af den nye målestok, der viser, at omkring 227.000 mennesker levede i relativ fattigdom i 2016 (se kilder).
Danmarks Statistik bruger tre mål for at sætte en grænse for fattigdom; lav indkomst, relativ fattigdom og økonomisk sårbarhed til at afgøre, hvornår en person lever i fattigdom. Lav indkomst er den del af befolkningen, der har en indkomst på under 50 pct. af medianindkomsten. Relativ fattigdom bruger det samme indkomstmål, men tager også højde for en persons eventuelle formue. Studerende indgår ikke i opgørelsen. Økonomisk sårbarhed er en subjektiv indikator, hvor folk i en spørgeskemaundersøgelse er blevet spurgt om deres økonomiske situation.
Ser man isoleret på omfanget af fattige børn i Danmark, levede 64.500 børn ifølge AE’s opgørelse ”Antallet af fattige børn stiger i Danmark” fra 2018 under fattigdomsgrænsen (se kilder). Det er en stigning på 12.000 børn fra 2016-2017. AE peger på, at stigningen skal ses i lyset af kontanthjælpsloftet, der blev indført i 2016. Kontanthjælpsloftet betyder, at der er kommet et loft over, hvor meget kontanthjælpsmodtagere kan få i børnetilskud og offentlige ydelser.
Danmark er kendt for at være et af de lande i Europa med den laveste andel af fattige. I 2001 lå vi lavest, men AE’s rapport ’Fordeling og levevilkår 2011’ (se kilder) viser, at vi er faldet ned på en 11. plads og er blevet overhalet af Tjekkiet, Island, Holland, Østrig, Finland, Slovenien, Frankrig, Slovakiet og Norge. AE forklarer faldet med, at den tidligere VK-regering skar i de offentlige ydelser til de danskere, der havde den laveste indkomst. (se også afsnittet ’Hvilke årsager kan der være til fattigdom i Danmark’)
Hvor lever de fattige i Danmark?
Der er generelt blevet større forskel i Danmark mellem rig og fattig, vurderer rapporten ”Fordeling og levevilkår 2018” fra Arbejdernes Erhvervsråd (se kilder). Definerer man fattigdom ud fra medianindkomstmetoden, rammer fattigdommen skævt i Danmark. Fattige danskere er i mindre grad boligejere, men bor ofte i sociale boligområder. Fattigdommen er mest udbredt i København, Aarhus og Odense, i udkantsområderne og en række kommuner på den Københavnske Vestegn, herunder Ishøj, Albertslund, Brøndby og Taastrup .
Københavns Kommune har den største andel af fattige, viser opgørelsen ”Stor fattigdom i Danmark” fra AE fra 2017. I 2015 var 5,4 procent af kommunens indbyggere under fattigdomsgrænsen. Til sammenligning har Egedal – kommunen med færrest fattige – en andel af fattige på 1,1 procent.
Ser man kun på fattige børn, er det Lolland Kommune der har den største andel. Hele 5,5 procent af børnene lever her i fattige familier. Lolland er efterfulgt af Københavns Kommune, hvor 5,3 procent af børnene kommer fra fattige familier. I Skanderborg Kommune er det 0,9 procent.
Hvad kendetegner de fattige i Danmark?
Den økonomiske fattigdom i Danmark kan have langvarige konsekvenser for børn, peger rapporten ”Fordeling og levevilkår 2018” på. Mange fattige børn kan føle sig anderledes og afskåret fra det sociale fællesskab, fordi familien ikke har råd til sociale arrangementer som lejrskoleture, fødselsdage, fritidsaktiviteter og lignende. Studier peger desuden på, at fattigdom i barndommen kan føre spor med sig helt ind i voksenlivet og give dårligere tilknytning til arbejdsmarkedet, kortere uddannelse og lavere løn.
Mange af de fattige lever et liv med utryghed, angst og lede. De føler skam over ikke at kunne styre deres eget liv og føler mindreværd over, at de ikke kan bidrage med noget og skal følge andres retningslinjer. Det fremgår af rapporten ”Jeg drømmer om, at min journal bliver brændt” fra Rådet for Socialt Udsatte (se kilder).
Fattige børn i Danmark bor ifølge Red Barnet (se kilder) ofte sammen med en enlig mor eller far, og deres forældre har ofte ingen kompetencegivende uddannelse, er arbejdsløse eller har indvandrerbaggrund. Børnene trives ofte ikke i skolen, bliver udsat for mundtlig og fysisk mobning, og mange af dem er ensomme, fordi de ikke har råd til at deltage i sociale aktiviteter, ferier og fritidstilbud.