kanin i bur
Isoleret fra omverdenen udforsker videnskabsfolk smitsomme sygdomme på øen Lindholm.
Foto: Jørgen Ambroos / Scanpix

Dyreforsøg (Faktalink light)

cand.mag. Louise Rosengreen, iBureauet/Dagbladet Information. Maj 2016
Top image group
kanin i bur
Isoleret fra omverdenen udforsker videnskabsfolk smitsomme sygdomme på øen Lindholm.
Foto: Jørgen Ambroos / Scanpix
Main image
Høns i dyrestalden på Panum Instituttet i København.
Høns i dyrestalden på Panum Instituttet i København.
Foto: Kristian Sæderup / Scanpix

Hvert år laver man forsøg med mere end 100 millioner dyr i verden. I Danmark er der faste regler for hvad man må bruge forsøgsdyr til. Det er der også i andre lande og i EU. F.eks. har EU bestemt at man ikke må teste sminke på dyr. Men kan mennesker tillade sig at bruge dyr som forsøgsdyr? Er det f.eks. i orden at smitte en mus med en dødelig sygdom hvis det kan være med til at helbrede mennesker?

 

dyreforsøg

Artikel type
faktalinklight

Hvad er dyreforsøg?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvad er dyreforsøg?
Operation af en bedøvet gris på Panum Instituttet i København.
Operation af en bedøvet gris på Panum Instituttet i København.
Foto: Kristian Smæderup / Scanpix

Nogle gange bruger læger eller forskere levende dyr til at undersøge sygdomme eller afprøve ny medicin. Man kalder det for et dyreforsøg, hvis det gør mere ondt på dyret, end det gør at stikke det med en nål. Den viden, forsøgene giver os, er meget vigtig, og den er svær at komme frem til uden at bruge dyr fordi man ikke må bruge mennesker. Det er dog ikke altid at man kan bruge resultater fra dyreforsøg til at sige noget om mennesket. Dyr og menneskers kroppe kan nemlig være forskellige.  F.eks. bliver hunde dårlige af at spise chokolade. Det gør vi ikke. 

Hvilke dyr bruger man?

I Danmark blev der brugt 242.089 dyr til forsøg i 2013. Næsten halvdelen af dem var mus. Ud over mus er de mest brugte dyr:

  • rotter
  • marsvin
  • kaniner
  • fugle
  • fisk (mest ørreder og zebrafisk)
  • grise
  • får og geder
  • heste og køer
  • hunde, katte og aber

Hvor længe har man lavet dyreforsøg?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvor længe har man lavet dyreforsøg?
Den romerske læge Claudius Galen lavede forsøg med dyr for ca. 2000 år siden.
Den romerske læge Claudius Galen lavede forsøg med dyr for ca. 2000 år siden.
Foto: Scanpix

Man har lavet forsøg på dyr helt tilbage i det gamle Grækenland for ca. 2300 år siden. Den romerske læge Claudius Galen, der blev født i år 129, opfandt vivisektionen. Vivisektion er en metode hvor man skærer et levende dyr op. På den måde kan man se hvordan organerne virker, mens dyret stadig er i live. Claudius Galen skar levende grise og aber op for at undersøge dem. Han ville blandt andet finde ud af hvad nyren og rygmarven gjorde. Den første viden om, hvordan blodet løber rundt i kroppen, stammer også fra dyreforsøg. Det blev beskrevet af den arabiske læge Ibn al-Nafis i 1242. 

Hvilken viden har vi fra dyreforsøg?

Fra forsøg med dyr ved vi at vi har brug for ilt for at kunne leve. Det opdagede man allerede i 1600-tallet. I 1920erne var de danske forskere Marie og August Krogh med til at finde ud af at hormonet insulin kan hjælpe folk med sukkersyge. De havde set et forsøg på en hund og brugte selv kvæg i deres arbejde. På den måde hjalp dyreforsøgene dem med at finde ud af hvordan man kunne hjælpe mennesker med sukkersyge.

Englænderen Edgar Adrian brugte både frøer, ponyer og aber til at forstå hvordan hjernen og nerverne virker. Aber har også været brugt til at forbedre behandlingen af kræft, og forsøg på rotter har bevist at man kan få hjerneskade af at arbejde med terpentin.