Hvor mange demokratiske lande er der i verden?

Main image kapitel
Den tyske kansler Angela Merkel ved et møde i Europa Parlamentet  som er blevet kaldt Mickey Mouse Parlamentet af en engelsk politiker.
Den tyske kansler Angela Merkel ved et møde i Europa Parlamentet som er blevet kaldt Mickey Mouse Parlamentet af en engelsk politiker.
Foto: Scanpix

Kun 20 af verdens lande er velfungerende demokratier. I hvert fald hvis man ser på om de har frie valg hvor vælgerne kan føle sig trygge. Hvert år laves en liste over de mest demokratiske lande i verden. I 2015 var Norge det mest demokratiske land i verden. Danmark var nummer fem. Langt nede på listen lå Kina og en del afrikanske lande. Det mindst demokratiske land i verden var Nordkorea. Det er et diktatur. 

Hvad er problemet ved demokrati?

I dag er Danmark et af de mest demokratiske lande i verden. Men alligevel er det ikke alle som synes det er godt nok. For eksempel mener nogle at politikerne ikke lytter til folket. Andre nævner EU som et eksempel på at magten flyttes længere væk fra den enkelte. De mener at det danske demokrati ikke længere har så meget magt, fordi det nogle gange er EU der bestemmer tingene.