Den personlige computer (pc'en)

Main image kapitel
Tina og Brian foran computeren.
Tina og Brian foran computeren.
Foto: Scanpix

Hvordan blev pc’en (den personlige computer) udviklet?

De små mikrocomputere blev langsomt en forbrugsvare i 1970’erne. I starten var computeren dog stadig kun for folk, som kunne finde ud af at programmere maskinen med kodesprog. Man havde udviklet en række programmeringssprog – f.eks. FORTRAN i 1957 og UNIX i 1972. Begrebet personal computer (pc) opstod i 1975, da virksomheden MITS udgav computeren Altair 8800, som kunne købes som samlesæt. I alt 10.000 eksemplarer blev produceret, hvilket var et langt større antal, end andre computermodeller hidtil var blevet produceret i. Computeren havde plads til 256 bytes på hukommelsesenheden og blev solgt for mellem 300 og 400 dollar. Til sammenligning kan man i dag få Apples iPhone med en hukommelse på op til 128 GB, hvilket svarer til omkring 138 milliard bytes.

De to unge studerende, Bill Gates og Paul Allen, udviklede sammen softwareprogrammet BASIC til Altair, som de tog patent på, og senere samme år grundlagde de virksomheden Microsoft, som de næste mange årtier fik en vigtig rolle i udviklingen af software. I 1980’erne begyndte Microsoft at sælge styresystemer, som gjorde det muligt for den almindelige forbruger at bruge computeren selv.

Udover Microsoft er IBM og Apple de to virksomheder, som har været mest involveret i udviklingen af pc’en. IBM lancerede deres første pc i 1981, som fungerede med Microsofts styresystem MS-DOS. Apple introducerede deres Macintosh i 1984. Det var den første computer, som brugeren styrede med en mus, og det var den første computer med en grafisk skærmflade, hvor brugeren interagerede med computeren ved at klikke på forskellige ikoner. Med computeren fulgte tegneprogrammet MacPaint og skriveprogrammet MacWrite.

Hvornår blev internettet opfundet?

Internettet var et nyt skridt i computerteknologien, og gjorde den personlige computer til mere end blot en spille- og skrivemaskine. Ligesom computeren blev internettet også til lidt efter lidt ved hjælp fra forskellige udviklere og institutioner, men det var på CERN-laboratorierne i Schweiz, at internettet (World Wide Web), som vi kender det i dag, for første gang blev prøvekørt i slutningen af 1990. Tre år senere valgte CERN at frigive internettet uden at forlange betaling fra brugere. I midten af 1990’erne begyndte internettet at blive brugt bredere, og der kom søgemaskiner (bl.a. Google), hvilket gjorde brugerne i stand til at sortere blandt alle websiderne.

I første omgang blev internettet mest brugt til søgning efter informationer og viden, men efterhånden dukkede der også kommercielle websider op, hvor man kunne foretage indkøb. En af de mest kendte af disse er Amazon, der allerede i 1994 satte bøger til salg online. I 00’erne begyndte de sociale medier at dukke op, hvilket gjorde det muligt for folk at engagere sig socialt gennem computeren.

Hvilken software har haft størst betydning for pc’en?

Det var ikke kun hardwareudviklingen, som skabte boomet i salget af den personlige computer, men i høj grad også softwareudviklingen. Microsoft er en af desoftware-producenter som har betydet meget for udbredelsen af pc’en. Deres styresystemer i 1980’erne og 1990’erne i første omgang Microsoft DOS og siden Windows – betød, at man ikke behøvede at kunne programmere for at kunne bruge en computer. Firmaet Apple har også spillet en vigtig rolle i udvikling af software. Selvom Microsoft ofte nævnes som den store softwareudvikler, var det faktisk Apple, som i 1984 først skabte et operativsystem, hvor brugeren med en mus kunne navigere via grafiske ikoner på computerskærmen.

De fleste pc’er sælges i dag med det nyeste Windows-styresystem. Der har været få konkurrenter i forhold til at udvikle andre styresystemer til pc’en, men i 1991 udgav den finske it-studerende Linus Torvald et nyt styresystem, Linux, til pc'en, som han i modsætning til Microsoft ikke krævede penge for. Ved indgangen til 2017 havde Linux en markedsandel på omkring 3,3 %). Linux er stadig for de lidt mere nysgerrige og nørdede computerbrugere, der har mod på at have fingrene nede i maskinrummet, hvorimod Windows-brugeren møder computerens funktioner på en enklere måde.

Udover styresystemet er browseren et andet software, som har været altafgørende i forhold til brugen af computeren. Browseren var en forudsætning for, at brugeren kunne benytte internettet – netværket mellem computere. Den første browser hed Mosaic og blev udviklet på University of Illinois af Marc Andreesen og Eric Bina i 1993. I 1995 fulgte Internet Explorer, som Microsoft introducerede som en integreret del af deres styresystem Windows ’95.

Linux’ princip om gratis og frit tilgængeligt software har skabt en bevægelse, som ønsker gratis software. Open Office er f.eks. et gratis alternativ til Microsofts Office Pakke.

Mange firmaer har formået at gøre brugernes ønske om gratis software og online tjenester til en god forretning. F.eks. koster Googles tjenester og programmer og det populære sociale medie Facebook ingen penge for brugerne at benytte, men er alligevel en milliardforretning for virksomhederne. Pengene tjener virksomhederne ved at sælge informationer om deres brugere videre til andre virksomheder, som så kan bruge dataene til at målrette deres markedsføring direkte til den enkelte forbruger. Så nu du f.eks. har surfet på ferier i Sverige på google eller syntes godt om bestemte emner på Facebook, bliver disse oplysninger solgt videre, og brugt til at sende dig målrettede tilbud.

Forretningsmodeller som disse har været meget omdiskuterede, og er blevet beskyldt for at gribe ind i folks ret til privatliv. Kritikerne er også bange for at de mange gemte informationer om vores færden på nettet kan misbruges af både myndigheder og virksomheder.

Hvornår udviklede man den bærbare computer?

Opfindelsen af den bærbare computer, er ligesom opfindelsen af computeren svær at datere. IBM markedsførte i 1975 deres model 5100, men den er langtfra bærbar som vi forstår det i dag. Se billeder af nogle af de første bærbare computere på hjemmesiden oldcomputers.net (se kilder).

I løbet af 1980'erne blev den bærbare computer mindre, og de blev så små, at brugeren kunne sidde med dem i skødet – heraf den engelske betegnelse 'laptop’ – og snart fandt den bærbare computer sin kendte form med skærmen, som man lukker ned over tastaturet.

Apple er i dag særligt populære for deres bærbare computere, iPhones og iPads, men faktisk var lanceringen af deres første bærbare computer, Macintosh Portable, i 1989 en stor skuffelse, fordi den både var alt for dyr og alt for tung. Den kostede 6.500 dollar og vejede over syv kilo. Først i 1991 lykkedes det dem at producere en succesfuld bærbar udgave af deres Macintosh-computer, som blandt andet blev populær, fordi designet gav plads til, at brugeren kunne hvile håndleddene foran tastaturet. IBM lancerede også en succesfuld serie af bærbare computere midt i 1990’erne med deres ThinkPad-computere – en serie og et design, som stadig produceres i dag.

De helt små håndholdte tablets, blev introduceret i 1987, da Linus Write-Top blev udgivet. Først i 1993 kom Apples tablet, MessagePad. Fælles for disse tidlige tablets var, at de fungerede ved, at brugeren skrev og styrede enheden med en blyant på en trykfølsom skærm.

Microsoft introducerede deres første tabletcomputer allerede i 2000, men det var Apple, der fik størst succes med tabletten, da de i 2010 udviklede iPad'en. I maj 2017 havde Apple solgt i alt 360 millioner eksemplarer.