Udvikling nu og fremover

Er mennesket stadig under udvikling?

Ifølge hjemmesiden Evolution.dk (se kilder) er det moderne menneske stadig under udvikling. På hjemmesiden eksemplificeres det dels med den menneskelige organismes evne til at nedbryde mælk og dels med den menneskelige hudfarve.

I Danmark er mælk en udbredt drik, men faktisk har mennesket ikke altid kunnet tåle mælk, og det er ikke alle mennesker i verden, der kan tåle mælk. For eksempel vil de fleste voksne asiater få ondt i maven, hvis de drikker mælk. Årsagen er en forskel i det gen, der nedbryder mælkesukker, også kaldet lactose. Spredningen af den variant af lactase-genet, der også kan nedbryde mælk hos voksne, kan følges både historisk og geografisk og hænger nøje sammen med menneskets brug af koen som husdyr. Først da koen blev en del af husdyrholdet, begyndte voksne at drikke mælk, og i en verden præget af fødeknaphed har det været en stor fordel at kunne udnytte næringen og proteinerne fra komælk. Det er formodentlig forklaringen på, at kun voksne mennesker i de dele af verden, hvor koen gennem længere tid er indgået som husdyr, kan nedbryde mælkesukker, mens voksne i de dele af verden, hvor koen ikke har været et vigtigt husdyr, ikke udvikler denne evne.

Også hudfarve-gener har undergået en selektion. Jo længere fra Ækvator, mennesker lever, desto lysere er det en fordel at være. Årsagen er, at lyset bedre kan trænge igennem den lyse hud end den mørke, og eftersom der er meget mindre lys langt fra Ækvator, er det her vigtigere at være lysmodtagelig. For lidt lys giver således D-vitaminmangel, mens for meget lys dels giver øget risiko for hudkræft og dels nedsætter den mandlige fertilitet. Af samme grund kan det være nødvendigt at give mennesker, der er indvandret til for eksempel Danmark, fra lande tæt på Ækvator, D-vitamin-tilskud.