Hvordan forløb krigens år?

Main image kapitel
Allierede soldater jubler over våbenhvilen der trådte i kraft 11. november 1918.
Allierede soldater jubler over våbenhvilen der trådte i kraft 11. november 1918.
Foto: 1918, Scanpix

I begyndelsen troede alle at krigen ville slutte hurtigt. Tysklands plan var at gå gennem Belgien. På den måde ville de overraske Frankrig med et hurtigt angreb. Men de blev standset uden for Paris og slået tilbage. Soldaterne gravede sig ned. Det blev starten på flere års kampe i skyttegrave.

Hvordan forløb krigens sidste år?

Fra 1916 blev krigen en udmattelseskrig. Det handlede nu om at udsulte fjenden. Det gjorde man f.eks. ved at sænke skibe, så der ikke kun komme forsyninger. Rusland led store tab til Tyskland da både hæren og landet var i opløsning. I 1917 indgik Rusland en fredsaftale med Tyskland. Men da USA samme år gik ind i krigen, måtte Tyskland til sidst give op.

Hvor mange døde i slagene på Vestfronten?

De områder i Nordfrankrig, hvor de største slag blev udkæmpet, kalder man for Vestfronten. De værste kampe her var:

  • Slaget ved byen Verdun. Det var krigens længste slag. Det varede i 10 måneder, fra februar til december 1916. Man mener at der hvert minut døde en soldat. Men selvom der i alt blev dræbt mere end en kvart million, og en halv million blev sårede, rykkede fronten sig kun få kilometer.
  • Slaget ved floden Somme. Det varede fra juli til november 1916. Den første dag blev 60.000 britiske soldater dræbt. De samlede tab blev over 1 million. Slaget endte uden noget resultat. 

Hvornår sluttede krigen?

Krigen sluttede den 11. november 1918 klokken 11, efter at Tyskland havde bedt om våbenhvile. Frankrig og England havde mistet næsten halvdelen af deres unge mænd i krigen. Andre vendte sårede hjem. Flere havde det, man kaldte granatchok. De rystede og var bange og kunne ikke glemme de lange og meningsløse slag i skyttegravene.