1. Verdenskrig (Faktalink light)
Læsetid: 4 min
Indhold
Indledning
1. Verdenskrig blev kaldt "den store krig". Da den sluttede i 1918, troede man ikke at der kunne komme en større krig end den. Næsten 10 millioner blev dræbt. Krigen blev den første i historien hvor man brugte flyvemaskiner, tanks og giftgas. De største slag blev udkæmpet i skyttegrave. Der blev gravet så mange og lange skyttegrave at de ville kunne nå hele vejen rundt om jorden hvis man satte dem sammen. Derfor ser man tit på gamle fotografier fra 1. Verdenskrig at soldaterne havde en skovl i hånden.
Blokeret indhold
Dette er eksternt indhold, derfor skal du acceptere cookies til statistik og markedsføring for at se det.
Hvordan begyndte krigen?
Før krigen var landene i Europa venner og fjender på kryds og tværs. Den østrig-ungarske kronprins Franz Ferdinand besøgte i juni 1914 Sarajevo. Her blev han skudt af en ung bosnisk serber som var nationalist. Han var vred over at Østrig-Ungarn havde overtaget Bosnien, fordi han mente at det var en del af Serbien. Man siger at mordet var gnisten der satte ild til hele Europa. Østrig-Ungarn brugte det som en undskyldning for at gå i krig mod Serbien. Rusland støttede Serbien. Det fik Tyskland til at erklære krig mod Rusland den 1. august 1914.
Hvem kæmpede mod hvem?
Krigen blev en kamp mellem to parter:
- Tyskland og Østrig-Ungarn, som blev kaldt centralmagterne. De fik hjælp af Tyrkiet og Bulgarien.
- Storbritannien, Frankrig og Rusland. De blev kaldt ententen, fordi de støttede hinanden. De fik hjælp fra Serbien, Belgien, Italien, USA og andre.
Flere af de lande, der deltog i krigen, havde kolonier rundt om i verden. Derfor spredte krigen sig fra Europa til Afrika, Mellemøsten og Asien.
Hvordan forløb krigens år?
I begyndelsen troede alle at krigen ville slutte hurtigt. Tysklands plan var at gå gennem Belgien. På den måde ville de overraske Frankrig med et hurtigt angreb. Men de blev standset uden for Paris og slået tilbage. Soldaterne gravede sig ned. Det blev starten på flere års kampe i skyttegrave.
Hvordan forløb krigens sidste år?
Fra 1916 blev krigen en udmattelseskrig. Det handlede nu om at udsulte fjenden. Det gjorde man f.eks. ved at sænke skibe, så der ikke kun komme forsyninger. Rusland led store tab til Tyskland da både hæren og landet var i opløsning. I 1917 indgik Rusland en fredsaftale med Tyskland. Men da USA samme år gik ind i krigen, måtte Tyskland til sidst give op.
Hvor mange døde i slagene på Vestfronten?
De områder i Nordfrankrig, hvor de største slag blev udkæmpet, kalder man for Vestfronten. De værste kampe her var:
- Slaget ved byen Verdun. Det var krigens længste slag. Det varede i 10 måneder, fra februar til december 1916. Man mener at der hvert minut døde en soldat. Men selvom der i alt blev dræbt mere end en kvart million, og en halv million blev sårede, rykkede fronten sig kun få kilometer.
- Slaget ved floden Somme. Det varede fra juli til november 1916. Den første dag blev 60.000 britiske soldater dræbt. De samlede tab blev over 1 million. Slaget endte uden noget resultat.
Hvornår sluttede krigen?
Krigen sluttede den 11. november 1918 klokken 11, efter at Tyskland havde bedt om våbenhvile. Frankrig og England havde mistet næsten halvdelen af deres unge mænd i krigen. Andre vendte sårede hjem. Flere havde det, man kaldte granatchok. De rystede og var bange og kunne ikke glemme de lange og meningsløse slag i skyttegravene.
Hvad er Versailles-freden?
Efter krigen mødtes krigens parter i Versailles for at lave en fredsaftale. Her blev der tegnet et nyt verdenskort. Tyskland måtte afgive land til Frankrig og Belgien, og de nye lande Tjekkoslovakiet og Jugoslavien blev dannet, og Polen fik igen status af selvstændig nation. Ifølge Versailles-freden måtte Tyskland kun have en meget lille hær, og de skulle betale mange penge i erstatning. Det blev senere en af årsagerne til at 2. Verdenskrig brød ud.
Hvad var Danmarks rolle under krigen?
Danmark var et af de få lande der var neutrale under krigen. Det blev udnyttet af nogle forretningsmænd. De tjente mange penge på at sælge dyr og dårlig mad til tyskerne. Da Sønderjylland var en del af Tyskland, blev unge, danske mænd sendt i krig på Vestfronten. Flere af dem skrev breve hjem til deres familier hvor de beskrev krigens gru. Efter Tyskland tabte krigen, blev Sønderjylland i 1920 igen en del af Danmark.
1914 - Første Verdenskrig. HistorieLab, 2015
Fordi Sønderjylland 1914-18 var tysk, var landsdelens befolkning med i Første Verdenskrig i modsætning til det øvrige Danmark, som var neutralt.
Blokeret indhold
Dette er eksternt indhold, derfor skal du acceptere cookies til statistik og markedsføring for at se det.
Kilder og klip
Hjemmesider
DR Skole har lavet et tema om 1. Verdenskrig.
På Nationalmuseets hjemmeside kan du læse mere om krigen. Du kan også se en lille film om et tysk maskingevær.
Film
Brødrene Madsens tidsrejse, P3 Essensen
DR K har lavet et program om danske soldater i krig. I afsnit 6 kan du se, hvordan det var at være soldat under 1. Verdenskrig. Du skal bruge et Unilogin for at få adgang til filmen.
I denne dokumentar kan du se filmoptagelser fra livet i København under 1. Verdenskrig.