Telefon med TikTok-logo
TikTok appen ejes af det kinesiske selskab ByteDance .
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

TikTok

Anne Anthon Andersen, april 2024
Top image group
Telefon med TikTok-logo
TikTok appen ejes af det kinesiske selskab ByteDance .
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Indledning 

TikTok er et kinesisk grundlagt socialt medie, hvor brugerne kan dele korte videoer. TikTok blev hurtigt populært i store dele af verden, fordi algoritmen er skræddersyet til at præsentere brugerne for indhold, der interesserer dem og fastholde opmærksomheden. Brugen af TikTok har de seneste år rejst debat og vakt bekymring – både foranlediget af, at videoer med vold og andet skræmmende indhold bliver delt med børn og unge, og som følge af, at det i 2023 kom frem, at TikTok kan blive brugt til kinesisk styret overvågning. Mens sidstnævnte førte til, at Statsministeriet i foråret 2023 indførte et forbud mod, at de ansatte havde mediet installeret på deres tjenestetelefoner og IPads, og en række offentlige og private arbejdspladser er fulgt trop. TikTok har afvist at følge den nye danske lov, som kræver, at sociale medier indhenter samtykke fra forældre til børn under 15 år. Tidligere har Floridas guvenør varslet et forbud mod, at unge under 14 år bruger TikTok, funderet i et statsligt ønske om at støtte forældre i at passe på deres børn ved at skærme dem fra skadeligt indhold på sociale medier. Og måske er et forbud mod brug af TikTok i det hele taget på vej i USA. Mens et forslag til at forbyde TikTok mod blev stemt igennem i Repræsentanternes hus, demonstrerede TikTok brugere foran Det Hvide Hus. TikTok rejser både storpolitiske spørgsmål om demokrati, ytringsfrihed og økonomisk magt og om børn og unges trivsel.

 

Video

TikTok er IKKE sikkert for børn!
Ultra Nyt. 31-03-2023

Artikel type
faktalink

Definition af TikTok

Print-venlig version af dette kapitel - Definition af TikTok

Hvad er TikTok, herunder hvordan fungerer og hvorfor så populært?

TikTok er et socialt medie, der fungerer på en app, hvor brugerne kan optage og dele korte videoer på max 60 sekunder. TikTok er tilgængeligt på 39 sprog og designet efter algoritmer, der gør, at videoerne hurtigt kommer ud til ekstremt mange mennesker og ”går viralt”. Til forskel fra andre sociale medier, går videoerne i gang med det samme, når man åbner appen, og algoritmen bag TikTok vælger dem til brugeren på baggrund af, hvad brugeren tidligere har brugt tid på at se. TikTok blev på få år så populært, at det blev en del af mange virksomheder og myndigheders kommunikation og sociale mediestrategier. I september 2018 blev TikTok ifølge mediet Business Insider (se kilde 1), som den første kinesiske app nogensinde, månedens mest downloadede app i USA.

TikToks enorme popularitet er blevet forklaret med, at algoritmen er designet på en måde, så den ved hjælp af brugernes data lynhurtigt kan opfange, hvad der interesserer netop den bruger – og herved fastholde og målrette opmærksomheden. Det er også denne algoritme og brug af brugernes data, som bliver kritiseret. TikTok har nemlig efter sigende adgang til alt, hvad der ligger på brugernes telefon. Derfor er mange landes myndigheder kritiske overfor TikTok, kan man læse i artiklen ”Tik Tok: Hvad er det, og hvorfor taler alle om det?” på Komputer.dk (se kilde 2).

Fakta om TikTok

Print-venlig version af dette kapitel - Fakta om TikTok

Hvornår opstod TikTok?

Da platformen blev lanceret i 2014, under navnet Musical.ly, henvendte den sig primært til unge piger, der delte videoer med dans og musik med hinanden, men i 2017 blev det sociale medie omdøbt til TikTok og lanceret som en international version af den kinesiske app.

Det er det kinesiske selskab ByteDance, der står bag og ejer TikTok.

Hvor mange bruger TikTok i Danmark?

I oktober 2023 delte TikTok for første gang tal for, hvor mange danske brugere, den sociale medieplatform havde. Over en million brugere, kan man læse i artiklen ”TikTok deler danske brugertal for første gang” på Mediawatch (se kilde 3).

I rapporten Medieudviklingen 2023, som DR Analyse står bag, kan man læse, at danskernes brug af TikTok faldt i løbet af 2023 blandt alle mellem 15 og 75 år. Den daglige brug af TikTok blandt de 15-19-årige faldt således fra 63% i 2022 til 55% i 2023,” fremgår det af rapporten (se kilde 4), som viser, at selvom TikTok officielt har en aldersgrænse på 13 år, er de 9-14-årige den største brugergruppe i Danmark, som bruger 1 time og 18 minutter om dagen på Tik Tok.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at 91 pct. af befolkningen, svarende til cirka 4 millioner danskere mellem 16-74 år er på sociale, heraf er 19 procent brugere af TikTok, fremgår på Danmarks Statistik (se kilde 5).

Hvor mange bruger Tik Tok på verdensplan?

Tik Tok er vokset med rekordfart – fra at have 55 millioner brugere i 2018 til 1,4 milliarder brugere i 2022, kan man læse af artiklen ”TikTok tordner frem” på Dr.dk (se kilde 6). TikTok angav selv i starten af 2023 at have over 1 milliard aktive brugere hver måned, fra 150 lande.  

Hvordan har brugen af Tik Tok udviklet sig i Danmark?

Til at starte med var det særligt teenagere der brugte Tik Tok til at dele dansevideoer og sende videoer til deres venner. Men mediet voksede hurtigt, fordi TikToks algoritme gør det muligt at målrette og sprede information ekstremt effektivt og målrettet. Derfor tog også virksomheder, organisationer, politikere og andre hurtigt TikTok til sig som redskab i deres kommunikation. Siden 2023 er der dog flere både myndigheder, organisationer og virksomheder, der har sat restriktioner på de ansattes brug af TikTok, efter at Center for Cybersikkerhed (CFCS) vurderede, at brug af TikTok er risikabel for offentlige institutioner og enkeltpersoners privatliv og sikkerhed, som det fremgår af pressemeddelelsen ’CFCS’s anbefaling vedrørende Tik Tok’ (se kilde 7).

BOKS: Tal og grafer

https://www.dr.dk/nyheder/kultur/tiktok-vokser-markant-blandt-unge-voksne-det-er-vilde-tal

Grafen viser en markant stigning i brugen af TikTok blandt unge mellem 15 og 19 år. Hvor der i 2019 var bare 3 procent af de unge i denne aldersgruppe, der brugte TikTok, var det 41 procent af de unge, der brugte TikTok i 2022. I 2023 har der dog været et fald i antallet af brugere.

https://www.dr.dk/om-dr/fakta-om-dr/medieforskning/medieudviklingen/2022/tiktok-tordner-frem