Hvor mange brugere har TikTok?
I 2021 rundede TikTok sin bruger nummer 1 milliard, kun fire år efter, at mediet blev lanceret internationalt af kinesiske Bytedance. I dag er det månedlige antal brugere cirka 1,4 milliarder. TikToks vej til en milliard brugere skete dobbelt så hurtigt som med Facebook, YouTube og Instagram og tre år hurtigere end WhatsApp. Det fremgår af Kforums artikel ”TikTok udkonkurrerer alt og alle” (se kilde 1). I Danmark er andelen af 15-29-årige, der ugentlig bruger TikTok steget fra 3 procent i 2019 til 41 procent i 2022. Det viser tal fra DR’s medierapport 2022 (se kilde 2). Her fremhæves det også, at de 9-14-årige danske børn er den største brugergruppe i Danmark trods TikToks aldersgrænse på 13 år. Blandt de 9-14-årige er den gennemsnitlige daglige brugstid for TikTok 1 time og 18 minutter mod YouTubes 1 time og 36 minutter, viser rapporten.
Hvordan fungerer TikTok?
Ligesom mange andre sociale medier er TikTok bygget op omkring en algoritme, som sørger for, at man som bruger får indhold i sit feed, der passer til ens interesser.
TikToks kinesiske ejere, ByteDance, er specialiseret i apps, der bruger kunstig intelligens til at skabe indhold, som kan gå viralt. På den måde finder appen ud af, hvad den enkelte bruger skal se, ved at registrere og analysere, hvad man tidligere har liket, kommenteret eller delt. I modsætning til andre sociale medier bestemmer brugeren altså ikke selv, hvad vedkommende vil se – videoerne er udvalgt af TikTok ud fra brugerens præferencer. Det fremgår af artiklen ”TikTok er ikke en dille, men det nye internet” fra Zetland (se kilde 3).
Hvem kan tjene penge på TikTok?
Ifølge artiklen ”How much TikTok pays for views, according to creators” fra Business Insider (se kilde 4) er indtjeningsmulighederne på TikTok stadig betydeligt lavere end på eksempelvis Instagram eller YouTube. TikTok har udviklet forskellige værktøjer til at hjælpe brugere med at tjene penge, og udbetalingerne varierer fra et par cents til 8 dollars (cirka 0,50 til 55 kroner) per 1.000 visninger. En omdiskuteret funktion på TikTok er de såkaldte coins, som brugere over 18 år med flere end 1.000 følgere kan købe og give til andre brugere, eksempelvis i form af særlige emojis. Har man tilstrækkeligt med coins, kan man veksle dem til diamonds og til sidst få udbetalt i ”rigtige” penge, om end TikTok tager 50 procent af disse indtægter, som det fremgår af rapporten ”TikTok – musik, stemninger og skjulte algoritmer” (se kilde 5).
Tal og grafer
Kigger man på antallet af månedlige brugere, har TikTok rykket sig fra 55 mio. brugere verden over i 2018 til 1.4 mia. brugere i 2022. I Danmark alene er andelen af ugentlige brugere blandt 15-29-årige steget fra 3 procent i 2019 til 41 procent i 2022. Det fremgår af DR’s medierapport for 2022 (se kilde 2).
I USA er TikTok virkelig populært. Ifølge Ritzau-artiklen ”Unge amerikanere bruger over en time på TikTok hver dag” (se kilde 6) har appen for længst overgået den ellers populære videoplatform YouTube og nærmer sig nu den gennemsnitlige brugstid for streaminggiganten Netflix hos amerikanere i alderen 25-54 år.