ariana grande
Ariana Grande optræder ved en støttekoncert den 4. juni 2017 for ofrene ved terrorangrebet under koncerten på Old Trafford i Manchester den 22. maj.
Foto: FD-Grb / Scanpix

Terrorisme (Faktalink light)

cand.mag. Louise Rosengreen, iBureauet/Dagbladet Information. Juni 2017.
Top image group
ariana grande
Ariana Grande optræder ved en støttekoncert den 4. juni 2017 for ofrene ved terrorangrebet under koncerten på Old Trafford i Manchester den 22. maj.
Foto: FD-Grb / Scanpix

Indledning

Danmark er et af de mest fredelige lande i verden. Alligevel er danskerne blevet mere og mere bange for terrorisme i de sidste år. Historier om bomber, der springer, og lastbiler, der kører ind i uskyldige folk, fylder meget i aviserne, i tv og på nettet. Men faktisk er der færre terrorangreb i de vestlige lande i dag, end der var i årene fra 1970 til 1995.

 

Artikel type
faktalinklight

Hvad er terrorisme?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvad er terrorisme?

Det kan være rigtig svært at beskrive hvad terrorisme er for noget. Men det handler om at en eller flere personer med vilje bruger vold mod andre mennesker for at skabe frygt. Det kan f.eks. være at skyde på folk der sidder og drikker kaffe på en cafe. Eller sprænge en bombe på et marked hvor folk køber deres madvarer. Volden er planlagt af terroristerne, men den kommer som et stort chok for dem den går ud over. Det betyder at dem det går ud over bliver virkelig bange og skræmte.

Hvorfor begår folk terror?

Dem, der begår terrorisme, vil gerne ændre noget de er utilfredse med. De er ofte ikke enige i hvordan det samfund, de angriber, er styret. Det kan være at de ikke synes om det politiske system i et land, eller den religion befolkningen tror på. Terrorister vil ofte ikke lytte til eller tale med andre, men mener at vold er deres eneste mulighed for at gøre opmærksom på deres meninger eller tro.

Hvorfor er det så svært at forklare, hvad terror er?

Der findes over 100 forskellige forklaringer på hvad terrorisme er. Hvad der er terror kan afhænge af hvor og hvornår det sker, og hvem der har magt. Da Danmark var besat af Tyskland under 2. verdenskrig, blev de grupper af danskere, der kæmpede imod Besættelsen, kaldt terrorister af tyskerne. I dag bliver de kaldt modstandsfolk eller frihedskæmpere fordi de kæmpede for en god sag.

Hvem begår terror?

Hvem, der begår terror, skifter gennem tiden og afhænger af hvor i verden man er.

Én af de grupper, der har været aktive i længst tid, er ETA som blev dannet i 1959. De kæmper for at Baskerlandet, der i dag er en del af Spanien, skal blive en selvstændig stat.

I dag er den mest omtalte terrororganisation IS. IS er en gruppe der ønsker en meget religiøs, muslimsk stat.

Der findes også terrorister som handler alene. De kaldes ensomme ulve. Selvom de ikke er en del af en gruppe, søger de ofte inspiration på nettet og har kontakt med andre som deler deres holdninger. Det gælder f.eks. Anders Breivik der i 2011 dræbte 77 mennesker i Norge.

Hvordan har terror udviklet sig?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvordan har terror udviklet sig?

Terror er ikke noget nyt. Der har været terror så længe der har været samfund hvor nogle bestemmer over andre. Forskere inddeler terror i nyere tid i fire bølger:

  1. Fra omkring 1880 var der terrorister i Rusland som gik efter at dræbe vigtige, politiske personer. Til det brugte de typisk dynamit.
  2. Efter 1. verdenskrig blev terror brugt af grupper i kolonierne der gerne ville frigøre deres lande fra f.eks. England og Frankrigs magt. Deres taktik var at angribe hurtigt og så flygte væk.
  3. Terroren i tiden fra 1960-1980 var meget politisk og ofte på den yderste venstrefløj. Flere terrorgrupper brugte kidnapning og kapringer til at skabe opmærksomhed om deres sager.
  4. I dag spiller religion en stor rolle. Nutidens terror går på tværs af landegrænser, og der er mange selvmordsbomber. Det er bomber, som ikke kun skader andre mennesker, men som også dræber terroristen, når han eller hun udløser den.

Hvad er krigen mod terror?

Det største terrorangreb i USA i nyere tid skete den 11. september 2001. Her fløj to fly ind i to højhuse i New York. De var blevet kapret af terrorister fra gruppen al-Qaeda. Næsten 3.000 mennesker døde. George W. Bush, der var præsident i USA på det tidspunkt, sagde han ville gå i krig mod terror. Det betød at der kom mere fokus på at forhindre terror i USA og Europa, og straffen for at begå terror blev højere. Det fik også USA til at angribe Afghanistan i 2001 og Irak i 2003, fordi man mente at terroristerne kom derfra.