Barakker omgivet af pigtråd og et skilt, der advarer om højspændingsfare.
Koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau nær Krakow i Polen.
Foto: Morten Langkilde / Ritzau Scanpix

Holocaust på skoleskemaet

redaktionen, januar 2023
Top image group
Barakker omgivet af pigtråd og et skilt, der advarer om højspændingsfare.
Koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau nær Krakow i Polen.
Foto: Morten Langkilde / Ritzau Scanpix

Inspiration til lærere og elever:
Antisemitisme er ikke kun noget, der foregik i krigens tid. Efter omfattende hærværk mod jødiske gravpladser og et stigende antal hadforbrydelsessager rettet mod jøder de seneste år lancerede den tidligere S-regering en handlingsplan, der "skal forhindre, at antisemitismen slår rødder i Danmark". Blandt andet skal Holocaust og andre folkedrab nu på skoleskemaet i folkeskolen og på de gymnasiale uddannelser. 

Meldingen kom i 2022 i anledning af den internationale mindedag 27. januar for Holocaust, der fra 1941 til 1945 kostede seks millioner jøder livet. Det er samtidig den dato, hvor russiske soldater i 1945 befriede de omkring 7.000 overlevende fra koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau i det tysk-besatte Polen.

Herunder har vi samlet en række artikler, links og film, der hver afdækker forskellige aspekter af Holocaust: nazismen og dens ideologi, krigsforbrydelser, folkedrabets efterspil, menneskerettigheder m.m., og desuden kigger fremad på nynazistiske, antisemitiske og racistiske strømninger i nyere tid. Temaet kan tjene som vidensbase og inspiration for lærere og elever i udskolingen og gymnasier såvel som alle andre med interesse for emnet. 

Faktalink-artikler:

2. Verdenskrig

Anne Franks Dagbog

Antisemitisme

Historiekanon 24: Augustoprøret og Jødeaktionen 1943

Holocaust

Højreekstremisme i Danmark

Højreekstremisme og nynazisme

Nazisme

Racehygiejne

Racisme i Danmark

Redningen af de danske jøder

Hjemmesider

De Danske Jøder i Theresienstadt
Sitet består af interaktive kort over koncentrationslejren Theresienstadt, der beskriver de steder, hvor jøderne fra Danmark boede, arbejdede og fik medicinsk behandling. Kortene er baseret på overlevende fangers skriftlige erindringer og mundtlige vidnedsbyrd. Hjemmesiden er lanceret af Netværk for Nazisme- og Holocauststudier på Syddansk Universitet.

Undervisningsmaterialer

Folkedrab.dk
Dansk Institut for Internationale Studiers hjemmeside indeholder en mængde artikler, der oplyser om forskellige folkedrab og aspekter ved dem.

Bekendtgørelser

Regeringens handlingsplan mod antisemitisme, januar 2022

Film på Filmstriben

Arlette – en historie, vi aldrig må glemme
Arlette Andersen (f. 1924) overlevede som ung jødisk pige et års fangenskab i nazisternes værste udryddelseslejr Auschwitz og efterfølgende to barske dødsmarcher. ​​​I 1990 blev hun provokeret over politiske kræfter, der påstod, at Holocaust og Auschwitz blot var en detalje i historien. Det satte hende i gang med at holde foredrag: Ingen skulle nogensinde glemme Auschwitz.

Flugten fra Sobibor
I den nazistiske udryddelseslejr Sobibór i Polen døde mere end 250.000 mennesker på mindre end et år. Med den russiske officer Pechersky i spidsen planlægger fangerne et oprør og i oktober 1943 starter opstanden. Vil Sobibór blive den første udryddelseslejr, hvor en opstand vil lykkes?

KZ-lejrenes befrielse - Hitchcocks glemte film
Mod slutningen af 2. verdenskrig nåede allierede tropper frem til de nazistiske kz-lejre og filmede de rædselsscener, der mødte dem. Dokumentationen fra de nazistiske lejre blev samlet i London, hvor et hold filmfolk – bl.a. den anerkendte instruktør Alfred Hitchcock – gik i gang med at producere en dokumentarfilm. Men på grund af den Kolde Krigs begyndelse blev filmen gemt og glemt – og er først blevet færdig nu, 70 år senere.

Tema om Holocaust og andre folkedrab
Find mange flere spillefilm og dokumentarer om Holocaust og andre folkedrab samlet på Filmstriben her.

 

Artikel type
News Item