stendysse
Poskær Stenhus er Danmarks største runddysse og vejer 11,5 tons. Opført af bønder i stenalderen for 5000 år siden.
Foto: Søren Breiting / Scanpix

Stenalderen (Faktalink light)

stud.mag. Stine Hamann Pedersen, iBureauet/Dagbladet Information. Maj 2017.
Top image group
stendysse
Poskær Stenhus er Danmarks største runddysse og vejer 11,5 tons. Opført af bønder i stenalderen for 5000 år siden.
Foto: Søren Breiting / Scanpix

 

Indledning

For mange tusinde år siden var der en tid i Danmark, som vi kalder stenalderen. Stenalderen er opkaldt efter flintestenen, som de første mennesker i Danmark brugte til at lave våben og redskaber af. I dag findes der mange spor efter stenalderen, blandt andet moselig og gravhøje. Men man kan også være heldig at finde en pilespids eller en flintøkse på de danske marker og strande.

 

Artikel type
faktalinklight

Hvad var stenalderen?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvad var stenalderen?

Stenalderen er den ældste periode i Danmarks historie. Den begyndte, da den sidste istid sluttede for 15.000 år siden. I istiden var det, vi i dag kalder Danmark, dækket af en tyk kappe af is. Da isen smeltede kunne der pludselig vokse planter i Danmark. Det tiltrak blandt andet sultne rensdyr, der åd de planter, som begyndte at vokse i de danske egne. Lige i hælene på rensdyrene kom mennesket, der var på jagt efter rensdyrene. Stenalderen varede fra cirka år 13.000 til år 1700 før vores tidsregning, og den er delt op i to forskellige perioder:

 

  • En jægerstenalder, som varede i cirka 9000 år.
  • En bondestenalder, som varede i cirka 1500 år.

Hvordan levede man i jægerstenalderen?

I jægerstenalderen levede mennesket af at jage dyr. Dyrene var først og fremmest mad, men samtidig brugte man også alt det, man ikke kunne spise fra de dyr, man fangede. Dyrets skind blev f.eks. brugt til tøj og telte. Dyrets knogler og tænder kunne bruges til spyd og smykker og dyrets sener som enten reb eller snor. Men fordi mennesket i jægerstenalderen var afhængig af dyrene for at overleve, måtte man ofte vandre langt. Det gjorde, at man altid var på farten og kun boede kort tid det samme sted.

 

Hvordan levede man i bondestenalderen?

I bondestenalderen begyndte mennesket at dyrke jorden og anlægge marker. Det betød, at de fra at gå på jagt også kunne få mad fra det korn, som voksede på markerne. Samtidig begyndte man også at holde husdyr som køer og grise. Det betød, at man nu havde mere tid til andre ting end kun at tænke på at skaffe mad. I stedet begyndte man at bygge bopladser og gravhøje og slog sig ned på det samme sted i længere tid. I bondestenalderen blev menneskene også gode til at fiske, og også dengang byggede man små både. 

Hvorfor hedder det stenalderen?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvorfor hedder det stenalderen?

Lige siden begyndelsen af menneskets historie har man brugt redskaber og våben for at overleve. I stenalderen kendte man ikke til f.eks. metal og plastik, som vi gør i dag. Derfor var det allervigtigste materiale i stenalderen flintesten, som man brugte til at lave våben og værktøj med, f.eks. pilespidser og økser. Det er derfor, at det hedder stenalderen. I dag kan man stadig finde pilespidser og økser lavet af flintesten i Danmark. Er man så heldig at finde en enkelt flintøkse på en mark eller ved stranden, må man gerne beholde den.

 

 

Hvilke dyr levede i stenalderen?

Da stenalderen begyndte for mange tusinde år siden, levede der i begyndelsen mange dyr, som i dag er uddøde. F.eks. kunne man møde både mammutter og urokser i det danske landskab. Uroksen kunne blive godt to meter høj og kunne veje over 1000 kilo. Senere i bondestenalderen begynder stenaldermennesket også at holde dyr som f.eks. får, grise eller køer. Faktisk var hunden også stenaldermenneskets bedste ven, da den ligesom i dag var dygtig til både at gå på jagt og holde vagt.