Hvad har præget Spaniens historie?

Spaniens historie er præget af både romere og arabere. Romerne erobrede området ca. 200 år f.Kr. og grundlagde provinsen Hispania. Deraf kommer landets moderne navn, España, Spanien. I 700-tallet blev landet erobret af arabisk-muslimske styrker. Det arabiske Spanien blev et rigt område hvor byerne blomstrede med videnskab, medicin og filosofi. Muslimer, jøder og kristne levede sammen stort set uden problemer. Araberne blev dog trængt nordfra af kristne magthavere som ville generobre landet. I 1492 lykkedes det de katolske monarker Ferdinand og Isabella at smide de sidste arabere ud af Spanien. Herefter udviklede Spanien sig til en rig kolonimagt. Spanien erobrede land og grundlagde kolonier i Latinamerika, Asien og Stillehavet og blev rigt på handel og på varer som blev produceret af slaver i kolonierne. Efterhånden rev kolonierne sig dog løs, og Spanien blev en lille europæisk stat uden stor betydning. I 1936 udbrød der en borgerkrig der blev vundet af Francisco Franco. Frem til sin død i 1975 styrede han landet med hård hånd. Først efter hans død blev Spanien et demokrati.
 

The Animated History of Spain. Animationsfilm om Spaniens historie.
 

 

Hvordan regeres Spanien?

Spanien er ligesom Danmark et kongedømme med parlamentarisk demokrati. Og ligesom i Danmark har regenten ikke reel politiske magt. I Spanien er kongehuset ikke så populært som i Danmark fordi dele af kongefamilien har været involveret i korruption.

Det spanske parlament kaldes Cortes Generales og har to kamre, Congreso de los Diputados (Deputeretkammeret) med 300-400 medlemmer og Senatet med 259 medlemmer. Antallet af medlemmer i Deputeretkammeret afhænger af hvordan antallet af indbyggere udvikler sig i de 50 provinser som Spanien er inddelt i.

Spanien er inddelt i 17 selvstyrende regioner som igen er inddelt i regioner. Hvert fjerde år vælger hver region deres eget parlament som udpeger en regional regering. Desuden er der to uafhængige byområder/enklaver på Nordafrikas kyst, Ceuta og Melilla som har særlige forhold.

I regionen Catalonien er det regionale parlament blevet afsat og overtaget af det nationale spanske styre. Det skete fordi Catalonien i oktober 2017 afholdt folkeafstemning om at løsrive sig fra Spanien. Den spanske regering havde på forhånd sagt at afstemningen var imod den spanske grundlov. Ved afstemningen deltog 43% af catalanerne, og 90% af dem, der stemte, stemte ja til løsrivelse. Det fik det spanske styre til at afsætte den catalanske regering.