Spanien (Faktalink light)
Læsetid: 8 min
Indhold
Indledning
Spanien er Europas fjerdestørste land. Det har tidligere været en stor og rig kolonimagt med kolonier i blandt andet Latinamerika. Gennem koloniseringen spredte Spanien sit sprog og sin kultur til store dele af verden, og i dag er spansk det sprog i verden, ud over mandarin (kinesisk), som flest mennesker har som modersmål. I en stor del af 1900tallet var Spanien et diktatur, og først i 1978 blev Spanien et demokrati. I dag er Spanien ligesom Danmark et monarki, men den spanske kongefamilie er ikke lige så populær som den danske.
I Spanien er der flere områder hvor dele af befolkningen ønsker større grad af selvstyre eller ligefrem en uafhængig stat. Det gælder især baskerne som lever i det nordlige Spanien og det sydlige Frankrig.
Spanien er et af de lande i Europa som får besøg af flest udenlandske turister. Mange kommer for at nyde solskin og strande, andre for at besøge museer og kirker eller vandre i bjergene, og andre igen for at se fodbold. I snart 20 år har Spanien været det land som flest danskere rejser til på længere ferier.
Spaniens nationalmelodi - Kongelige march (ES/DK tekst) - Anthem of Spain
Videoklip med Spaniens nationalsang. Tekstet på spansk og dansk.
Blokeret indhold
Dette er eksternt indhold, derfor skal du acceptere cookies til statistik og markedsføring for at se det.
Hvad er Spanien?
Spanien – på spansk España – er et kongerige i den sydvestlige del af Europa. Dets officielle navn er kongeriget Spanien, på spansk Reino de España. Med sine 505.000 km2 er det EU’s næststørste land. Det har omkring 46 millioner indbyggere.
Hvor ligger Spanien?
Spanien ligger i Sydvesteuropa og omfatter størstedelen af Den Iberiske Halvø. Resten af halvøen udgøres af Portugal, Andorra og den britiske koloni Gibraltar. Til Spanien hører desuden:
- Øgruppen Balearerne i Middelhavet der blandt andet består af Mallorca og Menorca.
- De Kanariske Øer i Atlanterhavet som blandt andet omfatter Tenerife.
- Enklaverne Ceuta og Melilla der ligger i Marokko på Afrikas nordlige kyst.
- Enklaven Llíva, som ligger lige nord for den spanske grænse til Frankrig.
- Nogle små øer i den vestlige del af Middelhavet.
I syd og øst grænser det spanske fastland grænser op mod Middelhavet – med undtagelse af en lille landgrænse mod den britiske koloni Gibraltar. I nord og nordøst grænser det spanske fastland op til Frankrig, Andorra og Biscayabugten. I vest og nordvest grænser det op til Portugal og Atlanterhavet. Spanien er det eneste land i Europa, der deler landegrænse med et afrikansk land, nemlig Marokko, som grænser op til de to enklaver Ceuta og Melilla.
Hvad hedder Spaniens hovedstad?
Spaniens hovedstad er Madrid som ligger næsten midt på den store højslette der udgør en stor del af Den Iberiske Halvø. Madrid har over 3 millioner indbyggere. I regionen Madrid dyrkes citrusfrugter, oliven og korn, og der holdes får, geder og tyre. Madrid by er kendt for sit kulturliv med kunstmuseer og teatre. Byen besøges af mange turister. Madrid er kendt for fodboldklubberne Club Atlético de Madrid og Real Madrid FC. På Real Madrids hjemmebane, Bernabeu, kan der være over 100.000 tilskuere.
Hvad har præget Spaniens historie?
Spaniens historie er præget af både romere og arabere. Romerne erobrede området ca. 200 år f.Kr. og grundlagde provinsen Hispania. Deraf kommer landets moderne navn, España, Spanien. I 700-tallet blev landet erobret af arabisk-muslimske styrker. Det arabiske Spanien blev et rigt område hvor byerne blomstrede med videnskab, medicin og filosofi. Muslimer, jøder og kristne levede sammen stort set uden problemer. Araberne blev dog trængt nordfra af kristne magthavere som ville generobre landet. I 1492 lykkedes det de katolske monarker Ferdinand og Isabella at smide de sidste arabere ud af Spanien. Herefter udviklede Spanien sig til en rig kolonimagt. Spanien erobrede land og grundlagde kolonier i Latinamerika, Asien og Stillehavet og blev rigt på handel og på varer som blev produceret af slaver i kolonierne. Efterhånden rev kolonierne sig dog løs, og Spanien blev en lille europæisk stat uden stor betydning. I 1936 udbrød der en borgerkrig der blev vundet af Francisco Franco. Frem til sin død i 1975 styrede han landet med hård hånd. Først efter hans død blev Spanien et demokrati.
The Animated History of Spain
Animationsfilm om Spaniens historie.
Blokeret indhold
Dette er eksternt indhold, derfor skal du acceptere cookies til statistik og markedsføring for at se det.
Hvordan regeres Spanien?
Spanien er ligesom Danmark et kongedømme med parlamentarisk demokrati. Og ligesom i Danmark har regenten ikke reel politiske magt. I Spanien er kongehuset ikke så populært som i Danmark fordi dele af kongefamilien har været involveret i korruption.
Det spanske parlament kaldes Cortes Generales og har to kamre, Congreso de los Diputados (Deputeretkammeret) med 300-400 medlemmer og Senatet med 259 medlemmer. Antallet af medlemmer i Deputeretkammeret afhænger af hvordan antallet af indbyggere udvikler sig i de 50 provinser som Spanien er inddelt i.
Spanien er inddelt i 17 selvstyrende regioner som igen er inddelt i regioner. Hvert fjerde år vælger hver region deres eget parlament som udpeger en regional regering. Desuden er der to uafhængige byområder/enklaver på Nordafrikas kyst, Ceuta og Melilla som har særlige forhold.
I regionen Catalonien er det regionale parlament blevet afsat og overtaget af det nationale spanske styre. Det skete fordi Catalonien i oktober 2017 afholdt folkeafstemning om at løsrive sig fra Spanien. Den spanske regering havde på forhånd sagt at afstemningen var imod den spanske grundlov. Ved afstemningen deltog 43% af catalanerne, og 90% af dem, der stemte, stemte ja til løsrivelse. Det fik det spanske styre til at afsætte den catalanske regering.
Spaniens demografi
Hvad er særligt for Spaniens geografi og landskab?
Spanien er et af de lande i Europa som har flest bjerge. Mod nordøst ligger bjergkæde Pyrenæerne på grænsen til Frankrig og til Andorra som er en lille stat oppe i bjergene. I den sydlige del af Spanien ligger bjergkæden Sierra Nevada. Det er Europas sydligste skisportsområde. Her ligger også det højeste bjerg på det spanske fastland, Mulhacén på 3.482 meter. Endnu højere er vulkanen Teide på øen Tenerife der er en del af De Kanariske Øer. Dens top er 3.718 meter over havet.
Midt i Spanien ligger en højslette, La Meseta, i 600-1000 meters højde. Der er ingen træer, jordbunden er dårlig, og klimaet er tørt og varmt. Der går en bjergkæde igennem højsletten, og på flere sider af højsletten er der dale som er skabt af to store floder. Langs Spaniens kyster i nord og syd er der frugtbare sletter hvor jorden bedre kan dyrkes. Mod syd dyrkes der masser af frugt og grøntsager. Floderne i Spanien er vigtige fordi de bruges til at vande markerne om sommeren. Neden for bjergkæden Sierra Nevada ved Middelhavet ligger den spanske Solkyst, Costa del Sol, med lange sandstrande.
Klimaet er meget forskelligt i de forskellige dele af landet. Mod nord og nordvest ved Atlanterhavskysten er klimaet mildt og fugtigt. Der falder meget regn, og det gør det let at dyrke land- og skovbrug. Ved de østlige og sydlige kyster mod Middelhavet er somrene varme og tørre, og vintrene er milde og med en del regn og sne. På højsletten i midten af Spanien er klimaet tørt og varmt med meget varme somre og kun lidt regn som især falder forår og efterår.
De varmeste egne af Spanien ligger i Andalusien i Sydspanien. Her kommer der varme vinde fra Nordafrika, og bjergkæden Sierra Nevada giver læ for vinden fra Middelhavet.
Der vokser mange egetræer i de spanske skove. I nogle af de store nationalparker lever truede dyrearter som den brune bjørn og urhanen. Der er også mange områder med fugle.
Hvilke sprog, religioner og etniske grupper er der i Spanien?
Spanien har fire hovedsprog: castiliansk (også kendt som spansk), catalansk, baskisk og galicisk. Spansk er det officielle sprog. Catalansk, galicisk og baskisk er anerkendt som officielle sprog i de regioner hvor flest mennesker taler dem. Catalansk tales især i Catalonien hvor Barcelona er hovedby. Galicisk tales især i Galicien som ligger i det nordvestlige Spanien. Baskisk tales i Baskerlandet både i det nordlige Spanien og det sydlige Frankrig. Lidt over en tredjedel af alle i Spanien har catalansk, baskisk eller galicisk som modersmål og taler både dette modersmål samt spansk (castiliansk). Der findes flere dialekter på spansk, bl.a. aragonsk og andalusisk. I det nordvestlige Catalonien tales der en variant af occitansk, og i denne del af landet er det officielt sprog på linje med spansk og catalansk. Der er nogle få aviser på catalansk og baskisk og nogle få aviser som trykkes på både castiliansk og enten baskisk eller catalansk.
Cirka 90 % af alle indbyggere i Spanien er spaniere. De sidste 10 % er bl.a. marokkanere og briter. Langt de fleste spaniere er katolikker, mens nogle få procent tilhører protestantiske kirker, især pinsekirker, og nogle få procent er muslimer.
Der er op mod en million indvandrere i Spanien som lever uden at have opholds- og arbejdstilladelse. Mange af dem er fattige migranter fra Afrika.
Hvad kendetegner Spaniens økonomi og samfundsforhold?
Spanien er et forholdsvis rigt land, men arbejdsløsheden er høj, især blandt unge. Derfor rejser mange unge til udlandet for at søge arbejde.
Spanien blev medlem af EU i 1986 og handler mest med andre EU-lande, især Frankrig og Tyskland. Spanien sælger og køber dog også mange varer i de tidligere kolonier i Latinamerika. Turisme betyder også meget for Spaniens økonomi.
Kirke og stat har igennem historien været tæt forbundet, men forfatningen fra 1978 adskilte stat og kirke. Selv om de fleste spaniere er medlem af den katolske kirke, har kirken mindre betydning i spaniernes liv og i politik end tidligere. Men kirkens sociale arbejde betyder stadig meget, blandt andet fordi det især er kirkelige organisationer der drager omsorg for blandt andet ældre borgere.
I spansk politik fylder forholdet mellem den centrale magt i Madrid og de forskellige regioner meget. Baskerlandet og Catalonien har især kæmpet meget for at få mere selvstyre, og indtil 2018 var der en separatistbevægelse, ETA, som kæmpede med voldelige midler for at løsrive Baskerlandet fra Spanien.
Jørgen fortæller om Spanien | Mit Spanien | Episode 1
Trailer fra TV2Fri for udsendelsen ”Mit Spanien” hvor den danske forfatter, filmmand, cykelekspert Jørgen Leth fortæller om sit forhold til Spanien.
Blokeret indhold
Dette er eksternt indhold, derfor skal du acceptere cookies til statistik og markedsføring for at se det.
Hvilke vigtige nationale symboler har Spanien?
Spanien er kendt for sine strande og bjerge og for vin og oliven. Spanien er verdens tredjestørste vinproducent efter Frankrig og Italien. Det spanske køkken er kendt for bl.a. gazpacho (kold suppe), saltede og tørrede skinker, chorizo (krydrede pølser), friske skaldyr, paella (en risret), og tapas, små retter der kan sammensættes på mange måder. Hvert år kommer over 80 millioner udenlandske turister til Spanien.
Spanien er også kendt for fodbold som er den mest populære tilskuersport i landet. Klubberne FC Barcelona og Real Madrid har i mange år været blandt Europas bedste. Tyrefægtning er en gammel tradition i Spanien, og mange mener at tyrefægtning er en vigtig del af spansk kulturarv og derfor skal bevares. Men andre mener at det er dyremishandling og bør forbydes.
Spanien har gennem tiden haft mange berømte kunstmalere, ikke mindst Pablo Picasso. Spanien er kendt for dans, både traditionelle danse, hvor mænd danser med sværd, stokke, tørklæder og masker, og flamenco som er udviklet i Andalusien i den sydlige del af landet.
Kilder og klip
Hjemmesider og opslagsværker
Globalis.dk – opslag om Spanien
Globalis.dk er et interaktivt verdenskort og digitalt opslagsværk med fakta om en række lande.
Spaniens officielle turistportal
På spansk, engelsk, dansk og flere andre sprog.
Det danske udenrigsministeriums hjemmeside med landefakta om Spanien.
Det danske magasin i Spanien.
Filmstriben
Sara, en 13-årig pige, har problemer med skolen, drenge, at gemme en hemmelighed for sin bedste veninde og sine forældres skænderier. Hun har intet problem med at hendes mor bor sammen med en anden kvinde, men hendes far ser det anderledes.
Den 12-årige Ofelia ankommer med sin højgravide mor til en øde egn i Nordspanien i 1944, hvor Ofelias nye far Kaptajn Vidal jager partisaner i skovene.