lakserytteren
Rasmus Kolbe, også kendt som Lakserytteren, lever af at være på Snapchat fordi han reklamerer på en effektiv måde..

Sociale medier (Faktalink light)

journalist Sune Navntoft, Bureauet. Januar 2018.
Top image group
lakserytteren
Rasmus Kolbe, også kendt som Lakserytteren, lever af at være på Snapchat fordi han reklamerer på en effektiv måde..

Indledning
Børn og unge bruger rigtig meget tid på de sociale medier. Over 80 % af de 9-16-årige har en profil på et af de sociale medier – f.eks. Facebook eller Snapchat. Livet på de sociale medier kan både være sjovt, spændende og en god måde at fastholde venskaber på. Men det kan også være rigtig ubehageligt hvis man f.eks. bliver udsat for digital mobning.

Artikel type
faktalinklight

Hvad er sociale medier?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvad er sociale medier?

Sociale medier er medier, hvor brugerne kan skrive sammen online, og hvor de kan dele billeder, videoer og lyd. De sociale medier gør det muligt at skrive med både venner, klassekammerater, familie og folk fra hele verdenen. Det kræver bare en internetforbindelse og en profil på ét af de sociale medier. Du skal være fyldt 13 år, før du må blive medlem af sociale medier som Facebook, Instagram og Snapchat. Sådan er reglerne.
Hvilke sociale medier findes der?

Hvilke sociale medier er mest populære?

I Danmark er Facebook det mest populære sociale medie. DR har lavet en undersøgelse (se kilder) som viser at 3,5 million danskere bruger Facebook hver måned. Men også Snapchat og Instagram er populære sociale medier – specielt blandt de unge. Twitter er et andet socialt medie, og det bruges meget af  politikere, sportsfolk, musikere og andre kendte mennesker.

Hvad kan man bruge Facebook til?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvad kan man bruge Facebook til?

På Facebook kan man oprette en profil hvor man kan lægge billeder op af sig selv og skrive hvem man er, og hvad man laver. Nogen skriver meget, mens andre slet ikke skriver noget – og måske ikke engang har et billede på deres profil. På Facebook kan man have rigtig mange ”venner”. Det er helt normalt at have 500 eller 1000 venner, og hvis man er en kendt person, kan man sagtens have flere tusinde venner. Når man er venner på Facebook, kan man bl.a. skrive til hinanden, se hinandens billeder, lægge små videoer op og invitere til fødselsdage eller andre arrangementer. Man kan også ”like” (det engelske ord for ”synes godt om”) hinandens billeder eller videoer.

Hvordan skal ens Facebookprofil se ud?

Der er ikke nogen opskrift på hvordan en ”god” Facebookprofil ser ud. Det er helt op til den enkelte at sammensætte sin profil som man kan lide den. Nogen lægger en masse fjollede billeder op og skriver hvor de går i skole henne, og hvad deres fritidsinteresser er, mens andre vælger en mere neutral profil hvor de kun har et profilbillede. Man kan også bestemme om man vil have en åben profil eller en profil som kun kan ses af ens Facebook-venner. Vælger man en åben profil, så kan alle se ens billeder og oplysninger – også dem man ikke er venner med. Når man kigger på andres Facebookprofiler, kan det godt virke som om alle har et perfekt liv. De har måske en masse feriebilleder af fine hoteller, hvide palmestrande og sund morgenmad. Det betyder dog ikke at alle har et perfekt liv. På Facebook kan man nemlig selv vælge hvilke billeder man vil lægge op, og hvad man har lyst til at vise alle andre. Det er derfor op til dig selv at lave en profil, som du har det godt med, hvad enten du vælger at fremstille dig selv ”perfekt” eller lidt mere ”hverdagsagtig”.