Uddybning om De Gule Veste

Hvem er demonstranterne?

Fælles for demonstranterne er, at de retter deres vrede imod den økonomiske politik i Frankrig. I artiklen ”Forsker om De Gule Veste: Et sammenrend af ekstremer” (se kilder) beskriver Jørn Boisen, forsker i fransk samfund og historie på Københavns Universitet og institutleder ved Institut for engelsk, germansk og romansk på Københavns Universitet De Gule Veste som “et anarkistisk fænomen”, som er drevet af forskellige krav og frustrationer. Det er mest folk fra ekstreme yderligheder af både den politiske højre- og venstrefløj, der forsøger at tage kontrol over bevægelsen for at mødes om deres fælles interesse i at angribe regeringens politik, fordi de har mistet tilliden til den, vurderer Boisen. Et sociologisk studie bragt i den franske avis Le Monde beskriver dog De Gule Veste som en først og fremmest folkelig bevægelse, hvoraf 33% er funktionærer, 14% arbejdere og 26% uden arbejde, fremgår det af artiklen ”De Gule Vestes kamp er en protest mod undertrykkelsen af den arbejdende klasse” i Information (se kilder). Studiet viser, at de vigtigste emner for dem, der deltager i bevægelsen, er social retfærdighed, anti-elitisme og købekraft, og at de fleste ikke tilhører en bestemt politisk overbevisning, mens 40% befinder sig på venstrefløjen og kun fem procent på den ekstreme højrefløj. Ifølge et andet fransk studie er 56% af bevægelsens tilhængere kvinder, fremgår det af artiklen ”De Gule Veste er mere end bare nej-hatte: De skaber kollektive, bæredygtige løsninger” (se kilder).

Hvilke reaktioner har omverdenen mødt bevægelsen med?

Omverdenens reaktioner på De Gule Veste har været blandet. Nogle kritiserer bevægelsen for dens voldelige metoder og tolker modstanden mod stigende benzinpriser som udtryk for, at bevægelsen er modstandere af klimakampen. Således er De Gule Veste blevet kaldt for ”nej-hatte”, ”uromagere” og højrepopulister uden fælles retning, ledelse eller vilje til dialog, som bruger ulovlige midler i deres kamp for et udefineret mål.

Men De Gule Veste har også fået opbakning. Herhjemme har Enhedslistens politiske leder, Pernille Skipper sagt, at selv om hun tager afstand fra volden, forstår hun De Gule Vestes vrede – og hun har brugt De Gule Vestes opråb til at tale for en klimapolitik, der netop ikke øger uligheden ved at indfører afgifter, der rammer ufaglærte og arbejdere hårdt, mens de er ”et greb i lommen på direktøren”. Det fremgår af artiklen ”Ville du gå med De Gule Veste?” På POV International (se kilder). De Gule Veste har i det hele taget vakt stor debat – også i Danmark, hvor teateret Mungo Park i januar 2020 havde premiere på teaterstykket ”De Hovedløse”, som er inspireret af protestbevægelsen og tager afsæt i spørgsmålet, om De Gule Veste varsler begyndelsen på en ny tid for familien, Frankrig og Europa, eller om det bare er en flok hovedløse voldelige demonstranter, hvis stædighed snart dør ud? (se kilder).

 

Trailer for Teatret Mungo Parks forestilling ”De Hovedløse” inspireret af De Gule Vestes oprør. Mungo Park, januar 2020.


Hvilke reaktioner har franskmændene mødt bevægelsen med?

Til at starte med støttede et flertal af franskmændene De Gule Veste. I januar 2019 støttede 70% af befolkningen således fortsat bevægelsen, mens næsten tre millioner havde skrevet under på en støtteerklæring på Facebook, fremgår det af artiklen ”Frankrigs 50 nuancer af gult” på Berlingske.dk (se kilder). Men herefter har De Gule Veste mistet opbakning i befolkningen, og i februar 2019 var 56% af franskmændene imod bevægelsen, kan man læse i artiklen ”Franskmændene er blevet trætte af De Gule Veste” (se kilder), hvor forsker i fransk samfund og historie på Københavns Universitet Jørn Boisen forklarer franskmændenes stigende modstand mod De Gule Veste med, at de mest yderligtgående kræfter i bevægelsen har overtaget, at bevægelsen mangler klare mål og styring, og at franskmændene er trætte af De Gules Vestes voldelige fremfærd og det hærværk, der er fulgt med. Flere forretninger har mistet 20-40% af deres indtjening på grund af urolighederne, mens forsikringsfirmaer har udbetalt op mod 89 millioner euro for skader og tyveri i forbindelse med demonstrationerne, fremgår det af artiklen.