Hvilke vigtige nationale symboler har Norge?

Norge er kendt for sin smukke natur og for friluftsliv som vandring, skiløb og lystfiskeri. Norge var det første sted hvor man fandt på at lave konkurrencer på ski i stedet for kun at bruge ski som transportmiddel. Det var i 1767. Siden er skiløb – både langrend og alpint – blevet meget populært i Norge. Næsten alle nordmænd har et par ski, og skisport er mere populært end fodbold og håndbold, også som tv-sport. Langrendsløbere er store sportsstjerner som tjener millioner og er meget populære. Norge har været arrangør af vinter-OL to gange: Oslo 1952 og Lillehammer 1994. Især de seneste 25 år har Norge vundet mange medaljer ved VM og OL i skiløb, ikke mindst i langrend.
Det norske kvindelandshold i fodbold og hånd har vundet EM og VM.

Den norske skakspiller Magnus Carlsen er også verdensberømt. Han blev verdensmester i skak i 2013, og året efter vandt han også verdensmesterskaberne i lynskak og hurtigskak.

I Norge danser man ofte folkedans og bruger folkedragter på festdage som konfirmation og bryllup.


Tv-serien ”Skam” har gjort norsk tv berømt i mange lande. Serien begyndte i 2013 og blev med det samme meget populær i Danmark. Den handler om gymnasieelever i Oslo og deres problemer med kærlighed, venskaber, mobning, seksualitet og religion.

 

Skam – norsk tv-serie om unge på et gymnasium. Alle fem sæsoner ligger på DR’s hjemmeside.