Hvad er Norge?

Norge er et kongerige. På norsk hedder landet Kongeriket Norge. Norge kommer af de oldnordiske ord for ’nord’ og ’vej’ og betyder egentlig ’landet som ligger mod nord’.

Der bor 5,3 millioner mennesker i Norge, altså ca. ½ million færre end i Danmark. Norge har til gengæld et areal på 323.781 km2. Det er mindre end Sverige, men meget større end Danmark hvis areal kun er ca. 43.000 km2. Det er et af de tyndest befolkede lande i Europa.

Hvor ligger Norge?

Norge ligger i Nordeuropa og er – ligesom Danmark og Sverige – en del af Skandinavien. Norge grænser op til Sverige mod øst (1.630 km grænse), til Finland mod nordøst (736 km grænse) og mod Rusland længst mod nord (196 km grænse). Resten af landet er afgrænset af hav: Barentshavet mod nord, Norskehavet mod vest, Nordsøen mod sydvest og Skagerrak mod syd.


Hvad hedder Norges hovedstad?

Norges hovedstad hedder Oslo. Den ligger mellem en fjord og skovklædte bakker, og den er Norges klart største by. I Stor-Oslo, som er et sammenhængende byområde med 12 kommuner, bor der cirka 1,2 millioner mennesker. I 2019 blev Oslo kåret som Europas grønne hovedstad af EU, fordi Oslo har gjort meget for at bevare naturområderne i byen og bekæmpe forurening.