norsk nationaldag i DK
Norsk nationaldag, som er den 17. maj, fejres også i Danmark.
Foto: Finn Frandsen / Ritzau Scanpix

Norge (Faktalink light)

journalist Malene Fenger-Grøndahl, Bureauet, maj 2019.
Top image group
norsk nationaldag i DK
Norsk nationaldag, som er den 17. maj, fejres også i Danmark.
Foto: Finn Frandsen / Ritzau Scanpix

Indledning
Norge er et land i Norden, der sammen med Sverige og Danmark, udgør Skandinavien. Historisk set har Danmark, Norge og Sverige haft et tæt forhold og både været forenet under samme styre og været i krig med hinanden. Norge og Danmark har da også mange ligheder, men der er også en række forskelle. F.eks. er der klipper, fjelde og store skovområder i Norge, og Norge har store forekomster af olie som har været med til at gøre Norge til et meget rigt land. Norge adskiller sig også fra Danmark ved at være mere tyndtbefolket og have færre store byer. Norge sælger mange fisk til Danmark, og mange danskere tager hvert år på ferie i Norge for at stå på ski eller opleve naturen på vandre- og fisketure.

 

Videoklip om Norges klima, vejr og natur. På norsk.

Artikel type
faktalinklight

Hvad er Norge?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvad er Norge?

Norge er et kongerige. På norsk hedder landet Kongeriket Norge. Norge kommer af de oldnordiske ord for ’nord’ og ’vej’ og betyder egentlig ’landet som ligger mod nord’.

Der bor 5,3 millioner mennesker i Norge, altså ca. ½ million færre end i Danmark. Norge har til gengæld et areal på 323.781 km2. Det er mindre end Sverige, men meget større end Danmark hvis areal kun er ca. 43.000 km2. Det er et af de tyndest befolkede lande i Europa.

Hvor ligger Norge?

Norge ligger i Nordeuropa og er – ligesom Danmark og Sverige – en del af Skandinavien. Norge grænser op til Sverige mod øst (1.630 km grænse), til Finland mod nordøst (736 km grænse) og mod Rusland længst mod nord (196 km grænse). Resten af landet er afgrænset af hav: Barentshavet mod nord, Norskehavet mod vest, Nordsøen mod sydvest og Skagerrak mod syd.


Hvad hedder Norges hovedstad?

Norges hovedstad hedder Oslo. Den ligger mellem en fjord og skovklædte bakker, og den er Norges klart største by. I Stor-Oslo, som er et sammenhængende byområde med 12 kommuner, bor der cirka 1,2 millioner mennesker. I 2019 blev Oslo kåret som Europas grønne hovedstad af EU, fordi Oslo har gjort meget for at bevare naturområderne i byen og bekæmpe forurening.

Hvad har præget Norges historie?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvad har præget Norges historie?

Vikingetiden, der varede fra slutningen af 700-tallet til midten af 1000-tallet, er en vigtig del af Norges tidlige historie. Mænd fra Norge, Danmark og Sverige drog ud i Europa og mod nord og vest for at handle og røve og nåede så langt som til Grønland og Nordamerika. I 1300-tallet blev landet hårdt ramt af pest, og næsten halvdelen af befolkningen døde.
I 1397 blev Norge forenet med Danmark og Sverige i Kalmarunionen. På det tidspunkt var befolkningen i hele Skandinavien gået over til kristendommen. Sverige brød ud af unionen i 1523, men Norge og Danmark var fortsat i union – med magten i Danmark. I 1814 fik Norge sin egen grundlov, men Sverige indtog Norge, så frem til 1905 måtte Norge nøjes med selvstyre. Først i 1905 blev Norge selvstændigt. Under 1. Verdenskrig var Norge neutralt, og Norge forsøgte også at holde sig neutralt i 2. Verdenskrig. Men i 1940 blev Norge ligesom Danmark besat af Nazi-Tyskland og var besat indtil 1945.

Hvordan regeres Norge?

Norge er ligesom Danmark et konstitutionelt monarki. Det vil sige at monarken (det royale overhoved, kongen eller dronningen) ikke har reel politisk magt. Norge er et demokrati.
Landets højeste myndighed er Stortinget som svarer til det danske folketing. Stortinget består af 169 medlemmer. Et flertal i Stortinget vælger regeringen.

Norge er ikke medlem af EU, men samarbejder med EU. Norge har to gange, i 1972 og 1994, søgt om medlemskab af EU. Men begge gange har et flertal af nordmændene stemt nej til medlemskabet. Norge var blandt de 12 lande, som var med til at etablere NATO i 1949 og har været medlem siden.