'frokost i det grønne'
Edouard Manet's maleri 'Frokost i det grønne' (1863).
Foto: David Bank / Ritzau Scanpix

Nøgenhed (Faktalink light)

journalist og cand.comm. Anne Anthon Andersen, Bureauet, april 2019.
Top image group
'frokost i det grønne'
Edouard Manet's maleri 'Frokost i det grønne' (1863).
Foto: David Bank / Ritzau Scanpix

Indledning
Opfattelsen af den nøgne krop er på mange måder et spejl af et samfunds kultur og normer. I Oldtidens Grækenland hyldede man den nøgne krop, og det var almindeligt at man dyrkede sport og idræt uden tøj på. I Danmark har vi i lang tid haft et ret frit syn på nøgenhed. Vi har ingen lov der begrænser retten til at være nøgen i det offentlige rum, mens svømmehaller og naturistklubber har værnet om fællesskaber hvor nøgenheden er normen. Nøgenhed bliver derfor ofte betragtet som en del af det såkaldt danske frisind. Men synet på nøgenhed har ændret sig i Danmark de seneste årtier. Det skyldes blandt andet at private nøgenbilleder nu kan deles på sociale medier uden dem, der optræder på billederne, kan bremse det. Derfor er der behov for at vi forholder os til at nøgenhed også handler om retten til privatliv, seksualitet, grænser og forskellighed.  

 

Elever fra Sct. Knuds Gymnasium i Odense fremlægger deres kampagne-idé til, hvordan man kan udbrede mere mangfoldige kropsidealer, der skal styrke børn og unges selvtillid og gøre nøgenhed mere naturligt. Sct. Knuds Netavis, 02-03-2017.

 

Artikel type
faktalinklight

Hvilken rolle har nøgenhed spillet i danske normer om frisind?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvilken rolle har nøgenhed spillet i danske normer om frisind?

Det er meget forskelligt hvordan man i forskellige lande og samfund forholder sig til nøgenhed.
Hvor det i mange andre lande er ulovligt at færdes offentligt uden tøj på, er der i Danmark ingen love der sætter grænser for nøgenhed. De kulturradikale forfattere Georg Brandes og Klaus Rifbjerg var med til at hylde nøgenhed som udtryk for den frie naturlige krop og seksualitet. Det er blevet afgørende for det vi i dag kalder det danske frisind . Danmark var også det første land der den 30. maj 1969 gjorde det lovligt at udgive pornografiske billeder – det vil sige fotos af nøgne seksualiserede kroppe. I Danmarkskanonen (se kilder) er det danske frie syn på nøgenhed beskrevet som en særlig dansk værdi.

Hvilken rolle spillede nøgenhed i det antikke Grækenland?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvilken rolle spillede nøgenhed i det antikke Grækenland?

De græske atleter i Oldtidens Grækenland (750 f.Kr.-350 e.Kr,) dyrkede sport nøgne. Kroppen stod centralt i en livsstil hvor man hyldede sundhed og naturlighed. Og det var var lettere at bevæge sig uden tøj på. Ifølge den græske forfatter Pausanias bar de græske atleter oprindeligt et lille lændeklæde. Men da en atlet ved navn Orsippos under en løbekonkurrence tabte sit lændeklæde og vandt løbet, fordi han løb hurtigere uden, blev det herefter almindeligt at dyrke sport helt nøgen. For de gamle grækere var en smuk og veltrænet krop symbol på en værdig og ren sjæl. De græske atleter trænede i såkaldte ”gymnasions” (skoler for lærdom og sport) som direkte oversat betyder nøgenanstalt.

 

david

Michelangelo's David som står i Firenze. Foto: Neil Farrin / Ritzau Scanpix