Hvad er lyd?

Det kan være vanskeligt at forstå, hvad lyd er for vi kan ikke se den. Lyd er faktisk vibrationer der bevæger sig gennem luft eller vand. Man kalder derfor vibrationerne for lydbølger.

Støj er lyd der er ubehageligt at høre på. Det kan være når mange i et rum taler til hinanden på samme tid eller ude i trafikken med mange biler og busser. Menneskets ører er følsomme, og man kan ødelægge sin hørelse ved meget høje lyde. Det kan være et voldsomt brag fra fyrværkeri eller ved i længere tid at høre for høj musik, særligt i høretelefoner. Selv når vi skruer helt ned for vores tv, er der stadig ikke helt stille. Der vil altid være en meget lav summen som vi måske ikke tænker over, men som stadig bliver opfanget af vores øre og hjerne.

Hvordan måler man lyd?

Man måler styrken af lyd i noget der hedder decibel, og som forkortes til dB. Hvis du hvisker, er lyden på cirka 30 dB, og lyden af en boremaskine er 98 dB. Smertegrænsen for et menneske er 125 dB som er lidt mere end lyden til en høj rockkoncert.

Lydens bølger svinger og spreder sig i et rum. Dybe lyde har få svingninger, og høje lyde har mange. Man måler svingningerne i hertz. 1 hertz er når der er én svingning på et sekund. De fleste mennesker kan høre lyde fra 20 og op til 20.000 hertz. De lyde, der er højere end hvad det menneskelige øre kan, høre, kaldes ultralyd. Ultralyd kan bruges på hospitaler til at tage billeder af kroppens inderside.