Hvad er Kroatien?

Kroatien er et land på Balkanhalvøen, som tidligere var en del af Jugoslavien. Kroatiens officielle navn er Republikken Kroatien (kroatisk: Republika Hrvatska). Landets areal udgør 56.500 km2, og de har cirka 4,3 millioner indbyggere.

Hvor ligger Kroatien?

Kroatien ligger på Balkanhalvøen i det sydøstlige Europa. Kroatien var en del af forbundsrepublikken Jugoslavien, indtil den gik i opløsning i begyndelsen af 1990erne. Kroatien regnes af og til med til Centraleuropa, fordi landet historisk har haft stærk tilknytning til centraleuropæiske lande som Ungarn og Østrig.

Kroatien omfatter den dalmatiske kyst, øerne i Adriaterhavet og Slavonien – en del af den nordlige lavslette i det tidligere Jugoslavien. Næsten alle de lande, Kroatien deler landegrænser med, var også tidligere republikker i forbundsrepublikken Jugoslavien. Mod nord grænser Kroatien op til Slovenien, mod syd til Bosnien og Hercegovina, Montenegro og Serbien og mod øst til Serbien og Montenegro samt til Ungarn. Kun Ungarn var ikke tidligere en del af Jugoslavien.

Mod vest ligger Adriaterhavet, og på den anden side af Adriaterhavet ligger Italien.

Hvad hedder Kroatiens hovedstad?

Kroatiens hovedstad hedder Zagreb. Zagreb er Kroatiens største by og den eneste by i landet, som inklusive forstæder har over en million indbyggere. I selve Zagreb bor der cirka 800.000.

Zagreb ligger på skråningerne af Medvenica-bjergene og på begge breder af Savafloden. Zagreb blev grundlag for omkring 1.000 år siden og blev hovedstad i Kroatien i 1557. Zagreb fik sit første universitet i 1669; det er et af de ældste i det område  af Europa.

Da Kroatien var en del af Jugoslavien, var Beograd i Serbien hovedstad i hele forbundsrepublikken. I 1991, efter at Jugoslavien gik i opløsning, blev Zagreb hovedstad i Kroatien. Zagreb er en vigtig industriby og er desuden kendt for en verdensfestival for animationsfilm.