Hvad var jernalderen?

Jernalderen er en del af den tid i Danmark, som vi kalder oldtiden. Oldtiden er en periode på mange tusinde år, som begyndte, da de første mennesker kom til Danmark i stenalderen. Efter stenalderen kom bronzealderen, og da bronzealderen sluttede begyndte jernalderen. Jernalderen varede cirka fra år 500 før vores tidsregning frem til år 400 efter vores tidsregning.

Hvorfor hedder det jernalderen?

I jernalderen begyndte man at udskifte sine redskaber og våben af bronze til redskaber og våben lavet af jern. Det gjorde man, fordi jern var mere holdbart end bronze. En anden grund var, at bronzen kom fra Sydeuropa. Det gjorde bronzen meget værdifuld, men også besværlig at få fat i. Jern kunne man til gengæld finde i de danske moser. Det gjorde, at jernet var et billigere materiale, som samtidig var nemt at få fat i.

Hvor fik man jern fra?

I de danske moser, enge og vandløb findes der en jordart, som er meget rig på jern. Det kaldes myremalm. Myremalmen kan opvarmes, så vandet fordamper. Når vandet er fordampet, knuser man myremalmen til små stykker og varmer det op igen i en stor ovn. Til sidst er der kun det rene jern tilbage. Det var det, som man fandt ud af i starten af jernalderen, og som gjorde, at bronzen blev droppet til fordel for jern.