dreng med ring
Anders Amstrup fandt denne guldring fra 1500-tallet på godset Gjessinggaard
Foto: Bo Amstrup / Scanpix

Jernalderen (Faktalink light)

stud.mag. Stine Hamann Pedersen, iBureauet/Dagbladet Information. Maj 2017.
Top image group
dreng med ring
Anders Amstrup fandt denne guldring fra 1500-tallet på godset Gjessinggaard
Foto: Bo Amstrup / Scanpix

Indledning

Jernalderen var en hård periode i Danmarks historie. Det var den af flere grunde. For det første var vejret i Danmark koldt og regnfuldt. For det andet levede man i jernalderen af den mad, man fik fra sine marker. Det betød hårdt arbejde fra morgen til aften. Jernalderen er opkaldt efter metallet jern, som man lavede sine redskaber og våben af. Men selvom jernet var jernaldermenneskets yndlingsmateriale, har man også fundet mange guldting fra jernalderen. Guldfund fra jernalderen kalder man danefæ.

Artikel type
faktalinklight

Hvad var jernalderen?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvad var jernalderen?

Jernalderen er en del af den tid i Danmark, som vi kalder oldtiden. Oldtiden er en periode på mange tusinde år, som begyndte, da de første mennesker kom til Danmark i stenalderen. Efter stenalderen kom bronzealderen, og da bronzealderen sluttede begyndte jernalderen. Jernalderen varede cirka fra år 500 før vores tidsregning frem til år 400 efter vores tidsregning.

Hvorfor hedder det jernalderen?

I jernalderen begyndte man at udskifte sine redskaber og våben af bronze til redskaber og våben lavet af jern. Det gjorde man, fordi jern var mere holdbart end bronze. En anden grund var, at bronzen kom fra Sydeuropa. Det gjorde bronzen meget værdifuld, men også besværlig at få fat i. Jern kunne man til gengæld finde i de danske moser. Det gjorde, at jernet var et billigere materiale, som samtidig var nemt at få fat i.

Hvor fik man jern fra?

I de danske moser, enge og vandløb findes der en jordart, som er meget rig på jern. Det kaldes myremalm. Myremalmen kan opvarmes, så vandet fordamper. Når vandet er fordampet, knuser man myremalmen til små stykker og varmer det op igen i en stor ovn. Til sidst er der kun det rene jern tilbage. Det var det, som man fandt ud af i starten af jernalderen, og som gjorde, at bronzen blev droppet til fordel for jern.

 

Hvordan levede man i jernalderen?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvordan levede man i jernalderen?

I jernalderen var den danske befolkning først og fremmest bønder, der dyrkede deres marker. Det var hårdt arbejde, og både børn og voksne arbejdede fra morgen til aften. Men i jernalderen skete der også noget, man ikke havde set før i Danmarks historie: I jernalderen begynder folk at flytte sammen i små landsbyer. Landsbyerne lå dog højst 100 år det samme sted, før man simpelthen flyttede hele landsbyen til et nyt sted med nye marker. Derfor kalder man jernalderens landsbyer for vandrelandsbyer.

Hvor kom jernalderens guldskatte fra?

Jernalderen kaldes også folkevandringstiden. Det hedder den, fordi man ved, at store befolkninger fra andre egne rejste igennem Europa og til Danmark. Man mener, at folk rejste, fordi der blandt andet ikke var plads til dem i deres hjemland. De store vandringer betød, at mange skatte blev bragt til Danmark. Man mener, at folk gravede deres guld ned i jorden, så det ikke blev stjålet af omvandrende røvere.

Hvad var guldhornene?

Den berømteste guldskat fra jernalderen er Guldhornene. Guldhornene har en meget særlig historie. De blev nemlig stjålet af en fattig guldsmed i 1802 og smeltet om. Senere lavede man en kopi af hornene. De blev også stjålet, men heldigvis fundet igen. I dag kan man se kopien af de to horn på Nationalmuseet. Man ved ikke om hornene er blevet brugt til at drikke af, men man mener, at de er blevet brugt til religiøse ritualer. Den danske digter Adam Oehlenschläger har skrevet et meget kendt digt om Guldhornene, efter de blev stjålet i 1802.