Hvad har præget Frankrigs historie?

Det område, der i dag udgør Frankrig, var oprindeligt beboere af gallere. Gallien blev erobret af Romerriget i det første århundrede f.Kr., og de fleste gallere tog romernes sprog (latinsk) og kultur til sig. Da Romerriget brød sammen, blev Gallien flere gange invaderet af germanske folkestammer som etablerede små kongeriger. I den nordlige del satte kongeslægten frankerne sig på magten, og efterhånden fik de magten i det meste af det område vi i dag kender som Frankrig. Frankerne stoppede arabiske hæres fremmarch i Europa i 731, og frankerne fik efterhånden magten i store dele af Nederlandene og Tyskland. I 843 blev det frankiske kejserrige delt i en østlig, en vestlig og en central del. Den østlige del var begyndelsen på Tyskland; den vestlige del blev til Frankrig.

Efter delingen blev Frankrig præget af uro. Blandt andet hærgede vikingerne over en længere periode..

Fra 1337 til 1453 var England og Frankrig i krig flere gange, og mange døde af pest. Til sidst vandt Frankrig over sine fjender, og landet blev samlet under en konge som fik stor magt.

De franske konger var katolikker og mente at de var ’udvalgt af Gud’. I 1500- og 1600-tallet undertrykte de ikke-katolikker. Frankrig deltog i flere blodige religionskrige.
I 1789 fandt Den Franske Revolution sted. Titusinder af mennesker blev dræbt da dele af befolkningen gjorde oprør mod kongemagten. Folket afsatte kongeparret som blev afsat og halshugget. Så kom Napoleon til magten og blev kejser af Frankrig. Han førte flere krige mod andre europæiske magter. Under en ny revolution i 1870 blev monarkiet endeligt afskaffet. Frankrig koloniserede store dele af Afrika og spredte kristendommen og det franske sprog i kolonierne. Frankrig var blandt sejrherrerne i både 1. og 2. Verdenskrig.

Efter 2. Verdenskrig var Frankrig med til at etablere begyndelsen på EU.
 

Videoklip, der fortæller om Den Franske Revolution og baggrunden herfor.

 

Miniforedrag om Den Franske Revolution og dens indflydelse på Danmark, v. Bertel Nygaard, historiker på Aarhus Universitet, lavet af Danmarkshistorien.dk

 

Hvordan regeres Frankrig?

Frankrig er en demokratisk republik der ledes af en folkevalgt præsident, en ministerpræsident og en lovgivende forsamling, Nationalforsamlingen. Nationalforsamlingen består af 577 medlemmer som vælges for fem år ad gangen. Desuden er der et senat, som har 348 medlemmer, der vælges for seks år ad gangen, men sådan at halvdelene skiftes ud hvert tredje år. Senatet er med til at diskutere forslag til nye love og kan komme med ændringsforslag til dem eller nedstemme dem. Men hvis Nationalforsamlingen og Senatet ikke kan blive enige, kan regeringen bestemme at det er Nationalforsamlingen der får sin vilje.

Frankrig er en stat hvor man adskiller religion og politik meget skarpt. Det betyder at man ikke må bære religiøse symboler, f.eks. kors eller tørklæde, i skolerne.