Hvad er Frankrig?

Frankrig er et land i Vesteuropa. Det hedder officielt Den Franske Republik, République francaise på fransk. Frankrig har omkring 67 millioner indbyggere, og af dem bor lidt over 2 millioner i de såkaldte oversøiske departementer og territorier som er tidligere franske kolonier. I EU er det kun Tyskland der har flere indbyggere end Frankrig.
Frankrigs areal er 675.000 km2 inklusive de oversøiske departementer og territorier; den europæiske del udgør 544.000 km2.


Hvor ligger Frankrig?

Frankrig ligger i Vesteuropa og har kyst mod Atlanterhavet, den Engelske Kanal, Nordsøen og Middelhavet. I syd grænser Frankrig op mod Spanien og Andorra, i øst mod Italien, Monaco og Schweiz, i nordøst mod Tyskland, Luxembourg og Belgien. Uden for Europa har Frankrig besiddelser i Nordamerika, Caribien, Sydamerika, det Indiske Ocean, Stillehavet, og Antarktis.

Hvad hedder Frankrigs hovedstad?

Frankrigs hovedstad hedder Paris. Det er en af Europas største byer. I selve Paris bor der over 2 millioner mennesker, og i Paris med forstæder og omkringliggende byer bor der 12 millioner. Paris og området omkring byen er centrum for trafik, kultur, økonomi og kultur i Frankrig, og sådan har det været siden middelalderen. Hvert år besøger mange millioner turister Paris. De kommer bl.a. for at se Eiffeltårnet og kunstmuseet Louvre. Mange kommer også for at se kirkerne, f.eks. Notre Dame, Paris’ største katolske kirke, som blev opført fra 1100-1300-tallet. I april 2019 blev kirken hærget af en stor brand, så den nu skal genopbygges. Den franske præsident Emmanuel Macron har sagt at kirken skal være genopbygget i sommeren 2024, når Paris skal være vært for De Olympiske Lege.

I 2015 var Paris vært for klimatopmødet COP21.

 

Notre Dame før og efter branden i april 2019. The Guardian. Engelsk.