Uddybning af Tutankhamon

Hvorfor er Tutankhamons grav berømt?

Da Tutankhamon ikke var nogen indflydelsesrig eller stærk hersker, kunne han let være gledet ind i rækken af glemte faraoner med en kort og historisk set ubetydelig regeringstid. Alligevel er han blevet en af de mest kendte. Det skyldes, at hans grav i Kongernes Dal over for Theben som den eneste gik næsten fri for gravrøveri. I begyndelsen af det 19. århundrede blev den fundet intakt og med næsten alt sit indhold.

I sammenligning med andre faraoners grave var Tutankhamons forholdsvis lille, og man regner også med, at den i sammenligning var beskedent udstyret. Mange af de andre faraoner blev begravet i kæmpestore pyramider, der blev plyndret allerede i oldtiden. Men fordi Tutankhamon blev begravet i et gravkammer under faraonen Ramses IV’s grav, blev hans grav overset af gravrøvere gennem tiden. I 1922 blev indgangen til den fundet af den engelske arkæolog Howard Carter. I ”Det gamle Ægypten” (se kilder) kan du læse om, hvordan Carter oplevede at træde ind i graven for første gang og se billeder af mærkelige dyr, statuer og enorme mængder af guld fra oldtiden.

Hvad har man fundet i Tutankhamons grav?

Der blev fundet næsten 5.400 genstande i Tutankhamons grav. I ”Det gamle Ægypten” (se kilder) kan du se billeder af nogle af dem. Ligesom i andre faraoners grave var væggene i Tutankhamons grav udsmykket med farverige billeder og inskriptioner. Den døde farao havde et helt rum fyldt med mad, spil og våben. Ifølge tekster fra den egyptiske oldtid om begravelsesskikke har dette været tænkt som forråd til et efterliv. I et andet rum stod en guldtrone med et billede af Tutankhamon og hans hustru Ankhesenamon, tre forgyldte brikse og fire hestevogne, der var skilt ad.

I et tredje rum lå faraonen selv inden i hele otte kister. Yderst var fire forgyldte trækasser inden i hinanden, hvoraf den største var fem meter lang. I den mindste var en stensarkofag, som igen indeholdt to forgyldte trækister og til sidst en tredje inderste kiste af rent guld. De tre inderste kister havde form som et menneske, der ligger ned, med faraos kongelige dragt og hovedbeklædning. I den inderste kiste lå Tutankhamons mumie med en maske af massivt guld over ansigtet. Du kan læse mere om, hvordan Tutankhamons grav så ud, og hvad man har fundet i den, i artiklen ”Tutankhamon” (se kilder). Nogle af tingene fra graven kunne man se på en udstilling, der blev sendt verden rundt, bl.a. i Malmø i 2012.

 

Se skatte fra Tutankhamons grav, der blev udstillet i Malmø i 2012.