Hvad leder du efter?

Ung mand på cykel på stien i Amager Strandpark - med vindmøller i baggrunden.

Ung mand på cykel på stien i Amager Strandpark - med vindmøller i baggrunden.

Foto: Christian Lindgren / Scanpix

Ung mand på cykel på stien i Amager Strandpark - med vindmøller i baggrunden. Foto: Christian Lindgren / Scanpix

Vindenergi (Faktalink light)

Hovedforfatter

  • Louise Rosengreen, cand.mag., iBureauet/Dagbladet Information, jan. 2016

Læsetid: 3 min

Indhold

Indledning

Vind er luft, der flytter sig, og i mere end tusind år har man vidst, at man kan udnytte vindens kræfter. Det er f.eks. vindenergi, der får et sejlskib til at sejle og en luftballon til at flyve. I dag bruger vi mest vindens energi til at lave strøm ved hjælp af vindmøller. Især i Danmark bruger vi vindenergi, og mange mener, at vindenergi kan være med til at løse verdens klimaproblemer.

Hvad er vindenergi?

I dag bruger samfundet rigtig meget strøm. Strømmen kommer fra forskellige kilder som olie, kul, gas, sol og vind. Vindenergi er, når man bruger vindens energi til at lave strøm. Til det bruger man vindmøller. Man regner med, at det vil blive ved med at blæse mange milliarder år endnu, og derfor hedder vindenergi også vedvarende energi.

Hvordan virker en vindmølle?

En vindmølle virker ved, at vinden blæser og får vingerne på møllen til at dreje rundt. Vingernes bevægelser driver en generator, der laver strøm. Når generatoren producerer strøm, bliver den automatisk koblet til el-nettet. El-nettet er det system af ledninger, der transporterer strømmen ud til stikkontakterne i vores huse. På de dage, hvor det blæser, vil strømmen i dit hjem på den måde komme fra vinden.

El fra vindmøller

Blokeret indhold

Dette er eksternt indhold, derfor skal du acceptere cookies til statistik og markedsføring for at se det.

Hvad består en vindmølle af?

De fleste vindmøller i dag bliver bygget som et samlesæt, fordi de kan være op til 220 meter høje. De vigtigste dele i en vindmølle er:

  • møllehuset, som sidder øverst og er møllens maskineri. Det består af møllens gear, bremser og generator. Det er generatoren, som laver strømmen.
  • et nav, som sidder forrest på møllehatten. Det er den del, som vingerne er monteret på, så de kan dreje rundt.
  • vingerne
  • tårnet
  • fundamentet, som møllen står på.

Hvor kommer vindmøllen fra?

Vindmøllen er en maskine, der har haft stor betydning for mennesker gennem tiden. Den er både blevet brugt til at pumpe vand op af jorden og til at male korn til mel. Man mener, at møllen blev opfundet i det 9. århundrede på det sted, der i dag er Iran og Afghanistan. De første vindmøller kom til Danmark i 1100-1200-tallet. De hed stubmøller og havde det problem, at hvis vinden skiftede retning, skulle hele møllen flyttes. Derfor blev de erstattet af den hollandske mølle, hvis øverste del kunne drejes.

I slutningen af 1800-tallet fik man ideen til at lave strøm ud af vind. Det var fysikeren Poul La Cour, der i 1891 byggede den første danske vindmølle, der producerede strøm.

Hvilke slags vindmøller er der i Danmark?

I dag er der over 5000 vindmøller i Danmark, der laver elektricitet. De største står typisk sammen i grupper på havet, hvor der er meget vind. Det kaldes vindmølleparker. Der findes også små vindmøller, som kan forsyne en familie med strøm. De kaldes husmandsmøller og må højest være 25 meter høje.

Det danske firma Vestas er det firma i verden, der bygger flest vindmøller. Vestas blev grundlagt i 1945, og indtil nu er det Vestas, der har bygget verdens største vindmølle. Den står i Østerild, og når den drejer, kan den levere strøm til ca. 7500 husstande.

Hvor meget vindenergi er der i verden?

Vindmøller fremstiller hvert år ca. 318.105 MW vindenergi i hele verden. En tredjedel af vindenergien laves i Europa, men lande som USA, Kina og Indien satser nu også mere og mere på vindkraft.

Selvom der kommer flere og flere vindmøller i verden, er det stadig kun en meget lille del af verdens elektricitet, der kommer fra vindenergi. I mange år var Danmark det land i verden, der lavede mest vindenergi, men nu har lande som Tyskland, Spanien, England, Frankrig og Italien overhalet.

Kilder og klip

Hjemmesider

Larko.dk

Her kan du se hvor meget energi en vindmølle genererer på at dreje en omgang.

Energimuseet

Energimuseet i Bjerringbro viser udstillinger om elektricitet, vindkraft og solenergi. På deres hjemmeside kan du læse mere om vindmøller i Danmark.

Film

Hvor kommer vinden fra?

Energimuseet har lavet en lille film, der forklarer hvor vinden kommer fra.

Vestas

I et videoklip fra 2014 kan du se, hvordan firmaet Vestas rejser verdens største.

Vindkraft – en dansk historie

På Filmcentralens hjemmeside kan du se en lille film om vindkraftens historie i Danmark. Du skal bruge et Unilogin for at få adgang til den.

Vindkraft i Danmark

Miljøbevægelsen NOAH har lavet en film om vindkraft i Danmark. Den forklarer, hvad vindenergi er, og viser hvordan vindmøller produceres.