Hvad leder du efter?

Per Wimmer

Per Wimmer, CEO i Wimmer Space, bliver måske den første dansker i rummet.

Foto: Niels Hougaard / Ritzau Scanpix

Per Wimmer, CEO i Wimmer Space, bliver måske den første dansker i rummet. Foto: Niels Hougaard / Ritzau Scanpix

Rumrejser (Faktalink light)

Hovedforfatter

  • Louise Rosengreen, cand.mag., iBureauet/Dagbladet Information, mar. 2016

Læsetid: 3 min

Indhold

Indledning

Først sendte man fluer, hunde og aber væk fra Jorden i raketter. Siden er det lykkedes mennesket at rejse til Månen i rumraketter og lande robotter på Mars. Men rumraketter er dyre og farlige, og de forurener. Derfor arbejder videnskabsmænd på at finde på andre måder at rejse i rummet på. For eksempel mener nogle, at vi i fremtiden vil kunne tage en elevator ud i rummet.

Hvad er rumalderen?

Man siger, at rumalderen begyndte den 4. oktober 1957. Her blev den første kunstige satellit sendt ud i rummet. Den var bygget i Sovjetunionen og hed Sputnik. Sputnik betyder rejsekammerat på russisk. Sputnik var en kugle med fire antenner, der sendte radiosignaler ned til Jorden. I de næste 30 år kæmpede Sovjetunionen og USA om at bygge de bedste raketter og sende de første mennesker ud i rummet.

I dag samarbejder USA, Rusland, Japan og andre lande om at bygge rumstationer og sende mennesker på rumrejse.

Hvordan virker en rumraket?

Det kræver en meget kraftig raket at rejse ud i rummet, fordi Jordens tyngdekraft hele tiden presser raketten nedad. For at få raketten til at flyve opad blæser man varm gas nedad. Kort fortalt virker en raket efter det samme princip, som får en ballon til at flyve, når man lukker luften ud af den.

Hvordan virker en raket

Blokeret indhold

Dette er eksternt indhold, derfor skal du acceptere cookies til statistik og markedsføring for at se det.

Hvem var de første mennesker i rummet?

I 1957 blev hunden Laika det første levende væsen, der blev sendt i kredsløb om Jorden. Den nåede kun at leve et par timer, før den døde af stress. Derefter sendte man andre dyr afsted i raketter, før man turde sende et menneske derud. I 1961 blev Jurij Gagarin fra Sovjetunionen den første mand i rummet. Hans rumrejse varede 1 time og 48 minutter. Den første kvinde i rummet var den russiske faldskærmsudspringer Valentina Teresjkova. I 1963 opholdt hun sig næsten 3 dage i rummet.

Hvornår landede de første mennesker på månen?

Den 20. juli 1969 landede et amerikansk rumskib på månen med tre astronauter ombord. Det første menneske, der gik på månen, var Neil Armstrong. Seks timer efter landingen, klokken 3:56 den 21. juli 1969, trådte han ned fra rumskibet og ned på månens overflade. De ord, han sagde, er siden blevet meget berømte: ”Dette er kun et lille skridt for et menneske, men et kæmpespring for menneskeheden.”

Amerikanerne tog billeder, filmede, satte et flag i klippejorden og indsamlede 22 kilo månesten på turen. De næste tre år fløj fem andre rumskibe til månen. Det ene, Apollo 13, fløj hele vejen rundt om månen. Det er det længste mennesket har været væk fra Jorden.

Hvad er en rumstation?

Det er både farligt og svært for mennesker at opholde sig i rummet. Derfor bygger man rumstationer, hvor astronauter kan bo og arbejde. På en rumstation svæver astronauterne rundt i luften, fordi de er vægtløse. Det betyder, at de må spænde sig fast til væggen, når de skal sove. Den hidtil største rumstation hedder ISS, den internationale rumstation. ISS er et samarbejde mellem 21 lande og har kostet 700 milliarder kroner. Danskeren Andreas Mogensen opholdt sig i 2015 otte dage på ISS.

iriss mission animation (Danish)

Blokeret indhold

Dette er eksternt indhold, derfor skal du acceptere cookies til statistik og markedsføring for at se det.

Er der liv på Mars?

Mars er den planet i vores solsystem, der minder mest om Jorden. Derfor er forskere meget nysgerrige efter at finde ud af, om der er eller har været liv på Mars. I 1964 sendte USA den første rumsonde til Mars. En rumsonde er et lille rumfartøj uden mennesker ombord. Der findes endnu rumskibe, der kan sende mennesker de 56 millioner kilometer til Mars. Alligevel mener flere, at vi inden for de næste tyve år kan sende et rumskib med mennesker til den røde planet.

Hvordan bliver rumrejser i fremtiden?

Jordens tyngdekraft og de enorme afstande gør, at det er både svært og dyrt at rejse i rummet. Indtil videre er det derfor kun lykkedes mennesket at rejse til Månen. Hvis vi skal rejse til fjerne planeter eller til stjerner og andre galakser, kræver det bedre teknologi. Firmaet SpaceX arbejder på at udvikle raketter, der kan genbruges. Det vil gøre rumrejser meget billigere, da man lige nu kun bruger hver raket én gang.

Kilder og klip

Hjemmesider

DTU Space

Danmarks Tekniske Universitet har lavet en hjemmeside med viden om rummet. Her kan du læse om rumfart, raketter og rumskibe.

Andreas Mogensen

På hjemmesiden kan du følge den danske astronaut Andreas Mogensen og hans arbejde. Du kan også se, hvor rumstationen ISS er lige nu.

Film

Andreas Mogensen

DR har lavet et tv-indslag om den danske astronaut Andreas Mogensen.

Børnenes universitet

Astrofysikeren Michael Linden-Vørnle fortæller børn om rumfart og raketter.