England (faktalink light)
Læsetid: 9 min
Indhold
Indledning
England er et land i Vesteuropa som hører med i Storbritannien. Storbritannien består af England Skotland, Wales og Nordirland og er en af verdens største økonomier. England med hovedstaden London var engang centrum i et stort imperium som også omfattede Indien og mange andre lande og områder i Asien, Afrika og Caribien. England er fortsat et vigtigt land internationalt, og hovedstaden London er et vigtigt centrum for økonomi, handel og kultur. Storbritannien kom med i EF i 1973 samtidig med Danmark og Irland. Men i 2016 stemte et flertal af befolkningen i Storbritannien for at Storbritannien skulle forlade EU. Så nu er England sammen med resten af Storbritannien på vej ud af EU.
God Save the Queen - 85th Birthday of HM, Queen Elizabeth II at Westminster Abbey
Der findes ikke en selvstændig nationalsang for England, men kun en fælles for Storbritannien, ”God Save the Queen”. Her opført i anledning af Dronning Elizabeths 85 års fødselsdag i den royale kirke Westminster Abbey.
Blokeret indhold
Dette er eksternt indhold, derfor skal du acceptere cookies til statistik og markedsføring for at se det.
Hvad er England?
England er et af fire lande der tilsammen udgør Storbritannien. De tre øvrige lande er Skotland, Wales og Nordirland. England er klart det største af de fire lande og har også den største befolkning. Englands indbyggere udgør mere end 83% af den samlede befolkning i Storbritannien. England er altså en nation, der indgår i Storbritannien, og hvis fulde engelske navn er United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland. På dansk Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland. Englands areal er 130.279 km2, og indbyggertallet er 53 millioner. Det gør England til et af de tættest befolkede områder i Europa. Når man i Danmark bruger begrebet England, taler man ofte om hele den britiske hovedø og om hele den britiske nation bestående af Storbritannien og Nordirland.
Hvor ligger England?
England udgør den sydlige og mellemste del af øen Storbritannien der ligger i det nordvestlige Europa. England ligger vest for Danmark med Nordsøen imellem. England grænser mod nord op til Skotland og mod vest til Wales. Den eneste større ø, som hører til England, er Isle of Wight, der ligger syd for selve øen Storbritannien. Englands kyster grænser til Nordsøen, Det Irske Hav, Det Keltiske Hav, Bristolkanalen og Den Engelske Kanal. På den anden side af den engelske kanal ligger Frankrig.
Hvad hedder Englands hovedstad?
Englands hovedstad London ligger i det sydøstlige England ved floden Themsen. London er hovedstad i England og i hele Storbritannien. Londons historie går flere tusinde år tilbage da romerne grundlagde en by ved floden Themsen, og som blev hovedstad for den romerske provins i England, Britannia. Efter normannernes erobring i 1000-tallet blev London den nye hovedstad i kongeriget England, og det har den været siden. I 1600-tallet blev London ramt af pest og en stor brand, men kom sig og fortsatte med at vokse. I 1700- og 1800-tallet var London verdens største by og hovedstad i Det Britiske Imperium. Indbyggertallet steg fra 1 million i 1800 til over 6,5 millioner 100 år senere. I mellemtiden var London blevet en af verdens førende byer inden for politik, handel og kultur. Siden blev byer som New York og Paris lige så vigtige, og andre byer vokser sig større. Men London er stadig en af verdens største byer; nu bor der cirka 7,5 millioner i London centrum og over 13 millioner i London med forstæder.
I 1800-tallet var byen overbefolket og havde mange slumkvarterer. Det beskrives i forfatteren Charles Dickens berømte roman Oliver Twist.
Under 2. Verdenskrig blev store dele af byen ødelagt af tyske luftbombardementer.
Fra 1950’erne og til i dag er der kommet mange indvandrere til byen fra lande, som tidligere have været en del af Det Britiske Imperium, bl.a. Jamaica, Indien og Pakistan. Der er også kommet indvandrere fra mange andre lande, så i dag er London en af de mest etnisk blandede byer i Europa. Der tales mere end 300 forskellige sprog i London, og der bor både kristne, muslimer, hinduer, jøder, buddhister og tilhængere af andre religioner.
London har over 40 universiteter. Byen har været vært for De Olympiske Lege i 1908, 1948 og 2012.
London er kendt for verdens ældste undergrundsbane og for det største udsigtspariserhjul i verden, London Eye.
Hvert år besøger omkring 15 millioner turister og forretningsfolk London.
Hvad har præget Englands historie?
De britiske øer blev erobret af romerne for over 200 år siden. I 400-tallet trak romerne sig tilbage igen. Herefter blev øerne erobret og plyndret af normannerne, skandinaviske vikinger og saksere. Omkring år 1100 blev kongerigerne England og Skotland grundlagt. De to naboer kæmpede mange kampe indtil 1707 da de gik sammen i et forenet rige. De næste århundreder erobrede britiske søfolk og opdagelsesrejsende store landområder i hele verden, og Det Britiske Imperium, som rummede områder i både Asien, Afrika og Caribien blev rigt på plantagedrift og slavehandel. Briterne blev også rige, fordi det var i England industrien for alvor blev udviklet i 1800-tallet. Opfindelser som dampmaskinen og spindemaskinen gjorde det muligt for englænderne at producere varer meget effektivt, blandt andet tekstiler. Den første jernbane i 1825, og jernbaner og skibstrafik gjorde det muligt at transportere varerne ud i verden. England blev i 1800-tallet kaldt ’verdensøkonomiens lokomotiv’ og ’verdens værksted’. England blev også det første sted, hvor arbejderklassen organiserede sig og dannede fagbevægelser.
England deltog i 1. og 2. Verdenskrig. I samme periode og især efter 2. Verdenskrig blev de fleste dele af Det Britiske Imperium til selvstændige stater. Men selv om Det Britiske Imperium skrumpede ind, har Storbritannien også efter 2. Verdenskrig spillet en vigtig rolle i international politik. I 1973 blev Storbritannien – og dermed også England – optaget i EF (nu EU).
Britons & The Heptarchy |The Animated History of England
Englands historie fortalt i lille animeret film med engelsk fortæller.
Blokeret indhold
Dette er eksternt indhold, derfor skal du acceptere cookies til statistik og markedsføring for at se det.
Hvordan regeres England?
England er en del af et monarki, nemlig Storbritannien. Den britiske dronning er altså også dronning over England. England har været et monarki siden det blev grundlagt i 900-tallet – bortset fra nogle få år i 1600-tallet. Siden England og Skotland slog sig sammen til Kongeriget Storbritannien i 1707, har England ikke haft sin egen regering. I stedet findes det britiske parlament som har medlemmer fra både England, Nordirland, Wales og Skotland. Nordirland, Wales og Skotland har fået deres egne parlamenter som kan bestemme noget af politikken i de enkelte lande.
Selv om Storbritannien er et monarki, er det premiereministeren der har den reelle, udøvende magt. Det britiske underhus er et af verdens ældste parlamenter.
Englands demografi
Hvad er særligt for Englands geografi og landskab?
England var i middelalderen et skovdækket land. Men siden er meget af skoven blevet fældet for at give plads til landbrug og industri. I dag er England et af de lande i Europa som har mindst skov. En stor del af England består af sletter med bakkedrag.
Klimaet er fugtigt. Der er ikke ret store temperaturforskelle; vintrene er milde, og somrene er ikke ret varme. Klimaet er påvirket af den varme Golfstrøm. Der er varmest og tørrest i de sydøstlige dele af landet og koldere og vådere i de nordlige dele. Havene ud for England er lavvandede og gode at fiske i.
England har problemer med luftforurening især i de store byer og med forurenet drikkevand.
Hvilke sprog, religioner og etniske grupper er der i England?
De fleste af indbyggerne i England er efterkommere af indvandrede keltere, romere, saksere, skandinaver, jøder og normanner. Mange englændere er udvandret siden slutningen af 1800-tallet, blandt andet til USA, Canada og Australien. De seneste 50 år er der dog kommet en del indvandrere til England fra de tidligere kolonier, især fra Indien, Caribien, Pakistan, Bangladesh og Afrika. Desuden kommer der stadig en del indvandrere fra Irland, Australien, New Zealand og USA. I de større byer i England er der mange indbyggere med baggrund i Caribien, Pakistan, Indien, Bangladesh og en række afrikanske lande. Desuden er der en del indvandrere fra Polen og andre lande i Central- og Østeuropa.
Omkring 70 % af indbyggerne i England er kristne, især anglikanere, men også metodister, romersk-katolske og ortodokse. Desuden er der op mod 5 % muslimer og mindre grupper af hinduer, sikher, jøder og buddhister. Ateister (mennesker, der ikke tror på noget guddommeligt) udgør over 20 % af befolkningen.
Hvad kendetegner Englands økonomi og samfundsforhold?
For lidt over 100 år siden var Storbritannien på grund af sine kolonier verdens næststørste økonomi. Efter at Storbritannien har afgivet sine kolonier, er landet nu verdens femtestørste økonomi.
I England er der et meget effektivt landbrug og en stor industri. Men efterhånden er mange fabrikker lukket, og i stedet er England blevet centrum for finansvirksomheder, forsikringsselskaber og turisme. England har også en stor olieindustri.
England er et af verdens rigeste lande, men der er stor forskel på fattige og rige.
Storbritannien er medlem af NATO og har lang tradition for at samarbejde med USA. Storbritannien blev medlem af EU i 1973 – samtidig med Danmark. Men mange briter har været skeptiske over for EU, fordi de synes EU har bestemt for meget over britisk politik. I 2016 blev der holdt folkeafstemning i Storbritannien, om landet skulle forlade EU eller ej. Et lille flertal stemte ja til at forlade EU. Resultatet har skabt stor politisk uro i både EU og i Storbritannien. EU og Storbritannien har lige siden forhandlet for at finde frem til en aftale om hvordan EU-landene og Storbritannien f.eks. kan handle sammen i fremtiden. De er stadig ikke blevet enige, og Storbritannien har stadig ikke forladt EU, men det er planen at det skal ske i løbet af 2019.
Storbritanniens handler mest med EU-landene, især med Tyskland og Frankrig, og også meget med USA.
Hvilke vigtige nationale symboler har England?
England har ikke sin egen nationalmelodi som Skotland og Nordirland. Normalt bruger englænderne derfor den fælles nationalsang i Storbritannien, ”God Save the Queen” (Gud bevare dronningen) som nationalmelodi.
Det er ikke let at skelne mellem hvad der er britisk, og hvad der er særligt engelsk. Mange englændere vil nævne forfattere som Shakespeare eller Charles Dickens som noget særligt engelsk. Andre vil nævne detektivromaner som Agatha Christies, de engelske krimiserier, som der også sendes mange af i dansk tv, eller Harry Potter-bøgerne og filmatiseringen af dem.
Andre igen vil nævne nogle af de gamle universiteter i byer som Oxford og Cambridge, teselskaber og hestevæddeløb. For arbejderne i de gamle engelske industribyer er disse ting dog ikke så genkendelige.
England er også kendt for rock- og popmusik med bands som The Beatles, The Rolling Stones, Genesis, Pink Floyd, Led Zeppelin, The Cure og Depeche Mode eller britpop-bands som Oasis og Radiohead. Andre engelske bands og sangere, som har solgt millioner af plader over hele verden, er Take That, Spice Girls, George Michael og Kate Bush.
England: 10 Interesting Facts about the Country (Part of the United Kingdom)
10 facts om England med billeder og engelsk fortæller.
Blokeret indhold
Dette er eksternt indhold, derfor skal du acceptere cookies til statistik og markedsføring for at se det.
Flere sportsgrene siges at være opfundet i England, blandt andet fodbold, rugby, golf, cricket, tennis og boksning. Den første internationale fodboldkamp blev spillet mellem England og Skotland i 1872. Fodbold er den mest populære sport i England. Der er over 100 professionelle engelske hold, flere end i noget andet europæisk land. Cricket, atletik, fægtning, motorsport og hestevæddeløb er også populære sportsgrene.
England er også berømt for sine øl og for sine mange pubber.
Kilder og klip
Hjemmesider og opslagsværker
Globalis.dk – opslag om Storbritannien
Globalis.dk er et interaktivt verdenskort og digitalt opslagsværk med fakta om en række lande.
Den engelske stats officielle turistbureau.
Det danske udenrigsministeriums hjemmeside om Storbritannien.
Storbritanniens officielle turisthjemmeside.
Filmstriben
London 1962. De to teenagepiger Ginger og Rosa er uadskillelige. De diskuterer drenge og mode, mens de drømmer om at blive til mere end deres hjemmegående mødre. Da den Kolde Krig bryder ud tvinges pigerne til at tage stilling til politiske spørgsmål og deres forskellighed kommer imellem dem.
11-årige Billy Elliot lever i en lille engelsk mineby, hvor der er strejke, så faderen er både uden arbejde og penge. Faderen ønsker, at Billy skal gå til boksning, men Billy vil meget hellere danse ballet.
Den 12-årige Shane har mistet sin far i Falklandskrigen og mobbes i skolen. Et lyspunkt kommer, da en gruppe skinheads tager sig af ham, men et racistisk National Front-medlem får ham til at kæmpe mod den virkelige fjende, de fremmede, for at redde sin fars ære.