Hvad leder du efter?

mpehuset ved Bådsgård Vig og Skive Fjord pumper vand fra drænkanaler ud i fjorden.

Pumpehuset ved Bådsgård Vig og Skive Fjord pumper vand fra drænkanaler ud i fjorden. Vandet indeholder kvælstof og næringsstoffer fra lavbundsjorde. Disse arealer kan tages ud af produktion efter den nye trepartsaftale.

Foto: Morten Rasmussen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Pumpehuset ved Bådsgård Vig og Skive Fjord pumper vand fra drænkanaler ud i fjorden. Vandet indeholder kvælstof og næringsstoffer fra lavbundsjorde. Disse arealer kan tages ud af produktion efter den nye trepartsaftale. Foto: Morten Rasmussen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Den grønne trepart

Hovedforfatter

  • Anne Anthon Andersen, journalist, dec. 2024

Læsetid: 1 min

Cases

Case 1

Assens-modellen

Luftbillede af landskab ved Assens
Kilde: Assens Kommune

Læs mere om Assens-modellen, som er en ny model, som Assens Kommune har udviklet og haft stor succes med. Ved at inddrage lokale lodsejere ligeværdigt og invitere til dialog om, hvordan de kan se sig selv i en mulig omlægning af jorden, er det lykkedes Assens Kommune at gennemføre eller indgå aftale om omlægning af 2.300 hektar landbrugsjord og hermed komme godt i gang med en opgave, som mange andre kommuner har svært ved at få hul på. I samarbejde med lokale lodsejere er kommunen lykkedes med at omdanne et naturområde, Strandby-projektet, så det årligt fjerner 3 tons kvælstof, som ellers kunne skabe iltsvind og skade plante- og dyrelivet, og samtidig reducerer CO2-udslippet med cirka 184 tons pr. år. Den såkaldte Assens-model vandt Kommunernes Landsforenings klimapris 2024, og præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding har foreslået, at den opskaleres og rulles ud som model i hele landet. Også minister for den grønne trepart, Jeppe Bruus (S), har vist interesse for at arbejde videre med en udrulning af modellen, kan man læse i artiklen ”Det tog et kvarter at overtage landmands jord – nu skal hele landet kopiere Assens-model” på tv2Fyn.dk (se kilde 19).

Case 2

Fra grise til bønner

Små grise i en stald
Kilde: Thomas Vilhelm/Ritzau Scanpix

Læs mere om landmanden Mathias Pedersen, der har valgt at omlægge familiens svineproduktion til produktion af bønner. 
Mathias Pedersen har overtaget familiens slægtsgård gennem syv generationer, men har nu valgt at lukke svineproduktionen ned for at omlægge til produktion af bønner. DR’s natur- og klimamagasin ”Jorden kalder” fortæller Pedersen-familiens historie om omlægningen fra konventionelt til bæredygtigt landbrug på slægtsgården på Midtsjælland. Mathias Pedersens håb er, at danskerne tager bønnerne til sig, og at han vil være i stand til at forædle nogle bønnesorter, som danskerne rigtigt godt kan lide, kan du se i videoklippet og artiklen ”Landmanden Mathias vil omlægge landbrug fra grise til bønner: ’Grise har aldrig rigtigt sagt mig noget’” på Dr.dk (se kilde 18)