Hvad leder du efter?

Rekonstruktion af flyvemaskine af Leonardo da Vinci i 1589.

Rekonstruktion af flyvemaskine af Leonardo da Vinci i 1589.

Foto: Scanpix

Rekonstruktion af flyvemaskine af Leonardo da Vinci i 1589. Foto: Scanpix

Bionik (Faktalink light)

Hovedforfatter

  • Louise Rosengreen, cand.mag., iBureauet/Dagbladet Information, feb. 2017

Læsetid: 3 min

Indhold

Indledning

I 1505 fik den italienske maler Leonardo da Vinci ideen til en flyvemaskine. Han havde tegnet mere end 500 skitser af fugle og flagermus. Deres vinger har en særlig form som skaber opdrift og får dem til at svæve i luften. Bionik er når videnskaben på den måde kopierer naturen. I dag efterligner forskere bl.a. insekter når de bygger robotter. De mener at jo bedre vi forstår naturen, jo bedre kan vi udvikle vores teknologi.

Hvad er bionik?

Ordet bionik er en sammentrækning af biologi og mekanik. Bionik er når forskere kopierer naturens former eller teknikker. Et kendt eksempel er historien om den schweiziske ingeniør George de Mestral. Han gik i 1941 en tur med sin hund. Bagefter måtte han fjerne flere grønne kugler fra sit tøj og hundens pels. Kuglerne var blomster fra burre-planten. De har små hager eller hår der gør at de kan klæbe sig fast. Det gav ham ideen til at opfinde velcro som vi f.eks. kender fra velcrobåndet på en sko.

Hvilke ideer har man fået fra naturen?

Der er mange eksempler på, hvordan forskere har brugt naturens egne løsninger til at opfinde nye ting:

  • hajhud har en masse små skæl. De gør at hajen møder mindre modstand når den svømmer i vand. Den viden har man brugt til at fremstille en svømmedragt der gør at man kan svømme en lille smule hurtigere
  • gekkoer har nogle bittesmå hår på tæerne der gør at de kan sidde fast på stejle flader. Den teknik har man brugt til at fremstille klisterbåndet
  • edderkoppespind er tyndt, men meget stærkt. Det består af en særlig slags plastik. Den vil forskere nu bruge til at lave skudsikre veste

Hvordan bruges bionik i byggeri?

Bionik er også udbredt i arkitektur. Den danske arkitekt Jørn Utzon brugte en appelsin til at forme taget på operahuset i Sydney. Den spanske arkitekt Antoni Gaudí brugte også naturen som forbillede. Hans enorme kirke La Sagrada Familia har været mere end 100 år om at blive bygget. Kirkens søjler ligner knogler, og Gaudí lånte mange af sine former fra muskler, sener, træer og blomster.

I Zimbabwe ligger et stort indkøbscenter der hedder East Gate. Det er bygget med et særligt udluftningssystem. Ideen til det fik man ved at kigge på hvordan termitter bygger deres bo. De graver et stort gangsystem der fører varm luft ud gennem en stor skorsten. Derfor er der altid den samme temperatur inde i boet.

Hvordan arbejder man med bionik?

I bionik skelner man mellem to måder at arbejde på:

  • Oppefra ned: Her har man først et problem, og så leder man efter en løsning på problemet i naturen
  • Nedefra op: Her opdager man først en særlig teknik i naturen. Bagefter finder man så ud af, hvad teknikken kan bruges til

Bionik er ofte tværfagligt. Det vil sige at man bruger viden fra flere forskellige fag. F. eks. opdagede biologer at når det regner på lotusblomsten, bliver dens blade ikke våde. Bladenes overflade består nemlig af bittesmå toppe som skyer vandet. Den viden har man siden brugt i kemien til at fremstille en maling der ikke kan blive snavset.

Hvad er det bioniske menneske?

Forskere arbejder på at få blinde til at se, døve til at høre og lamme til at bevæge sig. Det gør de ved at udvikle bioniske øjne, ører, arme og ben. Kropsdelene er mekaniske, men de efteraber den måde den menneskelige krop virker på. F.eks. er bioniske ben kunstige ben der er lavet af metal, plastik, elektronik med mere. De efterligner den måde, raske ben går og løber på. Det betyder at folk uden ben kan komme til at bevæge sig meget mere naturligt.

Genoptræning med robotben med AlterG

Blokeret indhold

Dette er eksternt indhold, derfor skal du acceptere cookies til statistik og markedsføring for at se det.

Hvad skal bionikken i fremtiden?

I fremtiden er der særligt en ting som forskerne ønsker at kopiere fra naturen. Det er planter og dyrs evne til at hele sig selv. En anden ide er at bygge robotarme der er lige så bløde som elefanters snabler. De kan f.eks. bruges af læger når de skal lave svære operationer.

Kilder og klip

Hjemmesider

Bionik

Videnskab.dk har skrevet en artikel om, hvad bionik er.

Top 10: De bedste kopier af naturen

Videnskab.dk har lavet en liste over de 10 bedste ting, mennesket har udviklet ved at kopiere naturen.

De bedste kopier af naturen – top 5

Videnskab.dk har lavet en liste over de fem bedste ting, mennesket har udviklet ved at kopiere naturen.

Maskinen i mennesket

National Geographic Danmark har lavet et tema om det bioniske menneske

Film

Naturen – bioteknologiens skattekammer

Biotech Academy har lavet en introduktion til, hvad bionik er og kan.

Naturen – byggekunstens mester

Biotech Academy har lavet en film om, hvordan bionik bruges i byggeri.