Rusland

Krim-krisen

Indledning

Historien om Ukraine og Rusland er broget og blodig, og intet område illustrerer konflikten bedre end halvøen Krim.

Den Russiske Revolution

Indledning

Den Russiske Revolution betegner en række opstande i Rusland fra starten af det 20. århundrede, som kulminerede i 1917 i det, der kaldes Oktoberrevolutionen.

Rusland efter 1991

Indledning

Rusland, eller Den Russiske Føderation, er arealmæssigt verdens største land. Det strækker sig fra Finske Bugt i vest til Stillehavet i øst.

Rusland op til 1991

Indledning

Rusland, eller Den Russiske Føderation, er verdens største land arealmæssigt. Det strækker sig fra Den Finske Golf i Vest til Stillehavet og Vladivostok i Øst.

Pussy Riot

Indledning

I februar 2012 afbrød fem medlemmer af den russiske aktivistgruppe Pussy Riot en gudstjeneste i Moskvas største kirke, Frelserkirken.

BRIKS-landene

Indledning

Den store økonomiske vækst i Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika har ændret magtforholdene i international politik og økonomi. De fem lande bliver kaldt BRIKS-landene.

Tjetjenien-konflikten

Indledning

På trods af at Kreml i april 2009 erklærede Ruslands såkaldte “anti-terror operation” i Tjetjenien for endelig afsluttet, er der på ingen måde fred i landet.

USA’s missilskjold

Indledning

Siden Sovjetunionen udviklede atomvåben i 1949, har USA drømt om at trække et beskyttende skjold henover sig for igen at blive en urørlig supermagt.

Krigen i Ukraine

Intro: Seneste udvikling

I begyndelsen af juni 2023 indledte Ukraine en længe ventet modoffensiv, hvilket ukrainerne havde succes med i efteråret 2022. “Vi vil vinde, fordi der ikke er noget alternativ. Prisen er allerede for høj. Men i morgen vil den være endnu højere.

Den russiske mafia

Indledning

Den russiske mafia har en lang og omtumlet historie – fra Robin Hood-agtige forbrydere i 1700-tallet til nutidens ’mafiastat’ under præ