krige

Krigen i Ukraine

Den 24. februar 2022 invaderede Rusland Ukraine. Dette var kulminationen på en udvikling hvor Ukraine i højere grad har orienteret sig mod Vesten. Ruslands præsident Vladimir Putin anser omvendt Ukraine for at være russisk interesseområde på grund af landenes tæt forbundne historie.

1. Verdenskrig

Indledning

1. Verdenskrig, også kaldet Den Store Krig, begyndte kort efter en serbisk nationalist myrdede Franz Ferdinand, arving til den østrigsk-ungarske trone, og hans kone Sophie i Sarajevo den 28. juni 1914.

Den spanske borgerkrig

Indledning

Den spanske borgerkrig varede fra 1936 til 1939 og var et resultat af en dyb splittelse i det spanske samfund. På den ene side stod de højreorienterede nationalister og på den anden side republikanerne, der støttede det vaklende spanske demokrati.

2. Verdenskrig (Faktalink light)

2. Verdenskrig er en af de mest grusomme konflikter i verdenshistorien. Krigen varede fra 1939 til 1945, og næsten 60 millioner mennesker døde. Til forskel fra tidligere krige var mange af de dræbte ikke soldater, men helt almindelige mennesker. Hele byer blev bombet og brændt ned.

2. Verdenskrig

Indledning

2. Verdenskrig startede i Europa i 1939, da det nazistiske Tyskland angreb nabolandet Polen.

Irak-krigen

Indledning

Den 20. marts 2003 angreb amerikanske tropper Irak.

Krigene i Eksjugoslavien

Indledning

Da Jugoslavien i 1991 brød sammen, eksploderede de interne modsætninger i det etnisk sammensatte Balkanområde. Borgerkrige mellem bosniere, serbere og kroater blev ved med at blusse op med fornyet intensitet i hele tiåret frem til 2001.

Koreakrigen

Indledning

Koreakrigen, der fandt sted fra 1950-53, var Den Kolde Krigs første store konflikt. Den begyndte den 25. juni 1950, da Nordkorea sendte tanks og tropper over den 38. breddegrad til Sydkorea.

Hjemvendte soldater

Indledning

De fleste danske soldater, der har været udsendt til missioner på Balkan, i Irak og senest Afghanistan, er kommet hjem uden større mén.