esport spiller
Markus Kjaerbye og spillerne på det danske esportshold Astralis håber at Blast Pro series-turnering i Royal Arena den 25. november 2017 kan bane vejen for esports store gennembrud i Danmark.
Foto: Kevin C. Cox / Scanpix

Esport (Faktalink light)

cand.mag. Louise Rosengreen, iBureauet/Dagbladet Information. November 2017.
Top image group
esport spiller
Markus Kjaerbye og spillerne på det danske esportshold Astralis håber at Blast Pro series-turnering i Royal Arena den 25. november 2017 kan bane vejen for esports store gennembrud i Danmark.
Foto: Kevin C. Cox / Scanpix

Indledning

I hele verden er interessen for computerspil vokset enormt. Millioner af fans følger med når de bedste spillere dyster i store turneringer. Også i Danmark har esport fået mere og mere omtale de sidste par år, særligt efter at det danske hold Astralis i 2017 blev verdensmestre i CS:GO. Flere af de store kampe bliver vist i fjernsynet, og nogle steder kan man nu også vælge esport som valgfag i skolen.

 

Esport: Derfor er Danmark blandt de bedste

Artikel type
faktalinklight

Hvad er esport?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvad er esport?

Esport står for elektronisk sport og er konkurrencer i computerspil. Der er mange forskellige slags spil inden for esport, men typisk spiller man i hold mod hinanden. De mest populære spil er ”Dota 2” og ”Counter Strike”. Ofte holdes konkurrencerne i store haller hvor der kommer lige så mange for at se på som til en fodboldkamp i Parken. De bedste spillere træner foran deres computer i mange timer om dagen. De rejser rundt til turneringer i hele verden, og hvis de vinder, kan de tjene rigtig mange penge.

Hvilke spil findes indenfor esport?

Esport er en fælles betegnelse for mange forskellige slags computerspil. De tre mest populære typer spil er:

  • MOBA, som er holdspil, hvor man styrer en helt, der bliver stærkere, jo flere modstandere han eller hun slår ihjel. Det kan f.eks. være ”Dota 2” og ”League of Legends”
  • RTS, som er strategispil. Her skal man først bygge en hær, som man skal bruge til at vinde over modstanderens hær. Der kan f.eks. være ”Starcraft II”
  • FPS, hvor man ser spillet gennem spillerens øjne. Man har forskellige våben og løber rundt i en verden, hvor man skal skyde og løse opgaver. ”Counter Strike” er et sådan spil

Der findes også en lang række andre computerspil, f.eks. kortspil, kampspil, fodboldspil og racerspil.

Hvem spiller esport?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvem spiller esport?

Spillerne kaldes også for gamere, og de fleste er teenagedrenge eller unge mænd. I esport gælder det om at være hurtig og bevare roen når der sker rigtig mange ting på samme tid. En dygtig spiller kan udføre mere end 300 handlinger i minuttet, så man siger også at man spiller esport med hjernen. De professionelle spillere træner mange timer hver dag. De spiller både alene og på hold, og de øver teknik og strategi. En del af træningen går også ud på at holde deres kroppe i god form.

Spillerne har ofte kælenavne som de bruger når de spiller. F.eks. er Emil Reif en af verdens bedste til ”Counter Strike”. I spillet kalder han sig for ”Magisk”.

Hvilke hold er der i dansk esport?

Der er over 100 forskellige esportshold i verden. I Danmark er de største hold Astralis, North, Tricked og Heroic. Der er også flere danske gamere som spiller for udenlandske hold. En af dem er Søren ”Bjergsen” Bjerg. Han bor i USA hvor han spiller ”League of Legends” for det amerikanske hold TeamSoloMid.