Østtyske vagter ved Berlinmuren i 1981.
Østtyske vagter ved Berlinmuren i 1981.
Foto: Ukendt / Ritzau Scanpix

Berlinmuren (Faktalink light)

journalist Sune Navntoft, Bureauet, juni 2020.
Top image group
Østtyske vagter ved Berlinmuren i 1981.
Østtyske vagter ved Berlinmuren i 1981.
Foto: Ukendt / Ritzau Scanpix

Berlinmuren var en kæmpe stor betonmur, der fra 1961 til 1989 delte den tyske by Berlin i to dele. Den ene del hed Østberlin og hørte til landet Østtyskland. Den anden del hed Vestberlin og hørte til Vesttyskland. Hvis man forsøgte at kravle over muren, blev man skudt. Livet i Vesttyskland var for mange mennesker lettere end i Østtyskland. Vesttyskerne havde flere penge, og de var mere frie. I Østtyskland blev folk overvåget, og mange var bange for at komme i fængsel. Da Berlinmuren blev revet ned, kunne familier, som havde boet på hver sin side af muren, endelig mødes igen. Og dem, der havde boet i Østberlin, kunne tage til Vestberlin, som mange af dem havde drømt om.

 

Levende billeder af glade tyskere den 9. november 1989, da Berlinmuren faldt.

Artikel type
faktalinklight

Hvad skete der med Tyskland efter 2. Verdenskrig?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvad skete der med Tyskland efter 2. Verdenskrig?

Da Nazityskland havde tabt 2. Verdenskrig, blev Tyskland opdelt i fire områder eller zoner, som det blev kaldt. Hver zone skulle kontrolleres af enten USA, Storbritannien, Frankrig eller Sovjetunionen, som var de lande, der havde vundet krigen. Sovjetunionen skulle kontrollere Østtyskland. USA, Storbritannien og Frankrig skulle kontrollere hver deres område i Vesttyskland. Den tyske by Berlin blev også delt. Sovjetunionen fik kontrol med Østberlin. De andre styrede Vestberlin.

Kort over Tysklands deling efter 2. Verdenskrig

Her kan du se, hvor grænsen mellem Øst- og Vesttyskland gik. Du kan også se, at Berlin ligger som en ø midt i Østtyskland: Grøn, blå og orange = Vesttyskland. Rød = Østtyskland.

Illustration: Glglgl, 2010 / Wikimedia Commons.

Hvad var Berlinmuren?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvad var Berlinmuren?

Berlinmuren var en 45 km lang betonmur. Muren blev bygget af østtyske arbejdere. De gik i gang med at bygge den i 1961. Muren gik gennem midten af Berlin og blev bevogtet af omkring 8.000 østtyske soldater. Soldaterne var bevæbnet med geværer. De skød alle, der prøvede at flygte fra Østberlin til Vestberlin. Man mener, at 244 mennesker blev dræbt, fordi de prøvede at flygte. Østtyskerne byggede også en 112 km lang mur rundt om hele Vestberlin. Berlin lå nemlig som en lille ø inde i Østtyskland.