Bauhaus’ betydning

Hvordan har Bauhaus påvirket arkitekturen?

Bauhaus har afgørende betydning for den periode, der senere blev kaldt modernismen. Op gennem 1900-tallet og frem til i dag, har Bauhaus præget og formet den forenkling og den strømlinethed, der slog igennem i kunst, arkitektur, grafisk design, indretning, industrielt design, skrifttyper og meget andet. Men Bauhaus har i lige så høj grad formet den måde, hvorpå designere, arkitekter og kunstnere tænker på deres rolle i samfundet.

I Nikolaj Heltofts artikel “Hør arkitekterne: Hvad har Bauhaus’ betydning været?” (se kilder) giver fire danske arkitekter deres bud på, hvordan ideerne fra Bauhaus’ korte levetid har levet videre i generationer. Arkitekten Dorte Mandrup siger: “Vi står alle på skuldrene af Bauhaus’ interesse for det samfundsmæssige og ideen om, at arkitektens rolle ikke bare er at skabe det skønne. At vi i dag overhovedet tænker, at formen følger funktionen, når vi designer og tænker arkitektur, sker jo på baggrund af de dogmer, de skoler organiserede sig omkring.”

Hvad er White City?

Hvis man kan tale om en Bauhaus-stil, er der ingen steder i verden, den er mere synlig end i den israelske storby Tel-Aviv. Da nazisterne lukkede Bauhaus flyttede en række både lærere og elever – flere af dem jøder – til Tel-aviv, hvor de var med til at gennemføre planen om at bygge en jødisk storby. Der blev fra 1931 til 1937 bygget 2.700 nye huse i Tel Aviv, og stilen var lige linjer, rette vinkler, ingen unødvendig pynt, skriver journalisten Marie Varmning i artiklen “Besøg byen der er et levende Bauhausmuseum” (se kilder). Denne del af Tel Aviv bliver kaldt White City og blev i 2013 optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Tro mod Bauhaus-konceptet blev bygningerne og husene skabt, så de både var æstetisk smukke, men også funktionelle for de mennesker, der skulle bo der og anvende dem. De blev tilpasset ørkenklimaet: Vinduerne er små, så de lukkede luft ind, men ikke sol og varme. Der er luftige altaner overalt, alle overdækkede, så de beskytter mod den bagende sol. Da pladsen var trang, blev der bygget terrasser og haver oppe på tagene.

 

Se nogle af de mest ikoniske Bauhaus-bygninger i Tel Aviv her.