Hvordan var vikingerne?

Den arabiske rejsende Ibn Al Fadlan har beskrevet vikingerne. Han mødte dem ved den russiske flod Volga og syntes de var et mærkeligt folk. De var ulækre og frække. Han skriver at de gik med knive og økser. De havde tatoveringer af træer og figurer fra hals til fingerspidserne. Og så var de beskidte. Når de vaskede sig, lod de et fad gå rundt mellem hinanden. Den første redte sit hår ned i vandet, spyttede og pudsede næse i det. Derefter gik vandet på runde indtil alle havde vasket sig i det.

Hvad troede vikingerne på?

Vikingerne troede på asatroen. Det er en tro med flere guder, hvoraf den enøjede Odin og krigsguden Thor er de mest kendte. Fire af vores ugedage er opkaldt efter de nordiske guder. Tirsdag har fået sit navn efter guden Tyr, onsdag er Odins dag og torsdag er Thors dag. Fredag er enten opkaldt efter Odins kone Frigg eller kærlighedsgudinden Freja.

 

 

Hvornår var vikingetiden?

Vikingetiden varede cirka fra 800 til 1050. I 793 angreb en gruppe nordiske krigere den engelske ø Lindisfarne. De var vilde og voldelige. De råbte, slog ihjel og plyndrede øens kloster. Man siger at dette angreb markerer starten på vikingetiden.

Et andet slag står som afslutningen. Det er slaget ved Stamford Bridge i 1066. Her tabte norske vikinger i et stort slag til den engelske konge. Man siger at vikingetiden ophørte herefter. Der er flere forklaringer på hvorfor. De fleste mener at de nordiske folk blev mere og mere kristne.

Men fordi der ikke er skrevet så meget om vikingerne, er der mange ting vi ikke ved. Der bliver dog stadig fundet skatte, borge og andre ting fra vikingetiden som kan gøre os klogere.