brandenburger tor
Brandenburger Tor i Tysklands hovedstad Berlin.
Foto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix

Tyskland (Faktalink light)

journalist Malene Fenger-Grøndahl, Bureauet, juni 2019.
Top image group
brandenburger tor
Brandenburger Tor i Tysklands hovedstad Berlin.
Foto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix

Indledning
Tyskland er det land i EU som har flest indbyggere, og det er et land som har spillet en afgørende rolle i Europas historie. Efter 2. Verdenskrig, hvor nazisterne i Tyskland var ansvarlige for mordet på seks millioner af jøder, romaer og andre grupper af mennesker, blev Tyskland delt i to: det kommunistiske Østtyskland og kapitalistiske og demokratiske Vesttyskland. Først i 1990 blev Tyskland genforenet. Siden er Tyskland kommet til at spille en vigtig rolle i EU, og i dag er Tyskland også en af verdens største økonomier. Tyskland er det land som danske virksomheder handler mest med, og mange danskere tager på ferie i Tyskland og omvendt. Desuden er Tyskland og Danmark bundet sammen af at der syd for grænsen bor et dansk mindretal, og nord for grænsen et tysk mindretal.


 

Videoklip med Tysklands nationalsang – med tekst på tysk, engelsk og svensk.

 

Artikel type
faktalinklight

Hvad er Tyskland?

Tyskland er en demokratisk republik der består af 16 delstater. Landets officielle navn er Forbundsrepublikken Tyskland, på tysk Bundesrepublik Deutschland. Tyskland har 82 millioner indbyggere og er dermed det land i EU som har flest indbyggere, og i Europa er det kun Rusland der har flere indbyggere. Tyskland er med sine 357.000 km2 kun det syvendestørste land i Europa og er et af verdens tættest befolkede større lande i verden.

Hvor ligger Tyskland?

Tyskland ligger i Central- og Vesteuropa lige syd for Danmark. Det grænser op til ni forskellige lande: Danmark, Holland, Belgien, Frankrig, Luxembourg, Schweiz, Østrig, Tjekkiet og Polen. Ingen andre lande i Europa har lige så mange nabolande.

Hvad hedder Tysklands hovedstad?

Tysklands hovedstad hedder Berlin. Den har 3,5 millioner indbyggere og er landets største by. Det største sammenhængende byområde er Ruhrdistriktet som er et stort område med megen industri og med i alt 5,5 millioner indbyggere.

Fra 1949-1990 var Bonn hovedstad i Vesttyskland. Fra 1990 til 1999 var Bonn desuden regeringsby for det genforenede Tyskland. Men fra 1999 har Berlin været hovedstad og regeringsby for det samlede Tyskland.

Hvad har præget Tysklands historie?

Den tyske nationalstat opstod først i 1871 da de fleste af de mange tysktalende starter blev samlet i Det Tyske Kejserrige. Indtil da var det område, som vi i dag kender som Tyskland, præget af flere folkeslag og var delt i mange små enheder.

For over 2000 år siden anlagde romerne flere kolonier i nutidens Tyskland. Men i 400-tallet blev romerne fordrevet af frankiske folkeslag som styrede store dele af Centraleuropa indtil 800-tallet. Herefter blev området delt i mindre dele, og det nuværende Tyskland blev en del af det tysk-romerske rige. I løbet af 1800-tallet forsøgte en række mindre kongedømmer flere gange at slå sig sammen. Men først i 1871 blev det tyske kejserrige oprettet. Det omfattede store dele af det, der i dag er Polen, og havde også kolonier i Afrika. Imperiet var på tabernes side i 1. Verdenskrig og brød sammen under krigen. Resterne af det blev til den såkaldte Weimar-republik. Nationalsocialismen voksede frem i løbet af 1930’erne hvor Adolf Hitler kom til magten. I 1939 startede Tyskland 2. Verdenskrig ved at invadere Polen. Hitler og hans nazistiske styre dræbte 6 millioner jøder, romaer og andre mindretal under krigen der sluttede i 1945. Tyskland tabte krigen, og efterfølgende blev landet delt i to, det kommunistiske Østtyskland (Deutsche Demokratische Republik, DDR) og det demokratiske Vesttyskland (Bundesrepublik Deutschland, BRD). I 1990 blev Tyskland genforenet da Østtyskland blev en del af Bundesrepublik Deutschland.

Hvordan regeres Tyskland?

Tyskland er et repræsentativt demokrati. Det består af 16 delstater med hver deres hovedstad. Landet har dog en fælles hovedstad, Berlin. Statsoverhovedet i Tyskland er forbundspræsidenten som dog ikke har reel politisk magt. I stedet ligger størstedelen af magten hos forbundskansleren der er leder af regeringen.

Forbundsparlamentet består af to dele, kaldet kamre: Forbundsdagen (Bundestag), der kan sammenlignes med Folketinget i Danmark, og Forbundsrådet (Bundesrat). De 709 medlemmer af Forbundsdagen vælges ved direkte valg for fire år ad gangen. Forbundets består af repræsentanter for de 16 delstaters regeringer. De 16 delstater har egne parlamenter (Landtage) hvis medlemmer vælges ved direkte valg. Delstaternes parlamenter kan bestemme meget inden for bl.a. kultur, undervisning og sundhedsvæsen og har egne politistyrker. Der findes dog også tre nationale politistyrker som hører under regeringen (Bundestag) i Berlin. Hver delstat har også deres eget flag som man bruger ved siden af det fælles tyske flag.

Vesttyskland var mSchleswig-Holstein Flaggeed til at grundlægge den Europæiske Union og spiller stadig en central rolle i EU. Den nuværende forbundskansler i Tyskland, Angela Merkel, blev valgt i 2005 som den første kvindelige forbundskansler.

Hvad er særligt for Tysklands geografi og landskab?

Tyskland består af tre forskellige landskabsområder:

· Det nordtyske lavland med kystområder mod Nordsøen og Østersøen. Her er sandflader, klitter og marsk.

· Bjergområderne midt i Tyskland. Her er bakker og bjerge på 500-1500 meters højde.

· Bjerglandskabet i den sydlige del som udgør den nordligste del af Alperne. Her ligger Tysklands højeste punkt, Zugspitze med sin top 2.962 meter over havet.

Næsten en tredjedel af Tyskland er dækket af skov, og de tyske politikere har besluttet at en endnu større del af landet i fremtiden skal være dækket af skov. Der løber flere store floder gennem Tyskland som har været vigtige for landets rolle i handlen i Europa. Store dele af landet, især i det tidligere Østtyskland, er meget forurenet på grund af udslip fra de mange fabrikker i industrien.

Klimaet i Tyskland er forskelligt fra nord til syd. I den nordlige del af landet er der kystklima som i Danmark; i den centrale, østlige og sydlige del er der fastlandsklima med koldere vintre og varmere somre.

Hvilke sprog, religioner og etniske grupper er der i Tyskland?

Tysklands officielle sprog er tysk. Derudover er der flere sprog som tales af de anerkendte nationale mindretal og derfor beskyttes. Det gælder dansk, plattysk, frisisk, sorbisk og romani. Dansk tales af et mindretal på omkring 50.000 personer der bor i Slesvig-Holsten lige syd for den dansk-tyske grænse. Frisisk tales af ca. 20.000, og sorbisk tales af ca. 60.000. Det danske mindretal har egne børnehaver, skoler, kirker, biblioteker, ungdoms-, sports- og kulturforeninger og egen avis. Det danske mindretal modtager økonomisk støtte fra Danmark.

Anton er 10 år. Han går på Lycksborg Danske skole.

 

Af Tysklands 82 millioner indbyggere har cirka 10% udenlandsk statsborgerskab. Mellem en fjerdedel og en femtedel har flygtninge- eller indvandrerbaggrund. Den største indvandrergruppe er tyrkere, som der er omkring tre millioner af. Desuden er der mange med baggrund i arabiske lande, Eksjugoslavien, Grækenland og Italien.

I 2015 søgte hver tredje, der kom til Europa som asylansøger, om asyl i Tyskland. Det gjorde Tyskland til et af de to lande i Europa – Sverige var det andet – der tog imod flest asylansøgere det år.

Desuden er der siden genforeningen kommet omkring tre millioner såkaldte folketyskere (Aussiedler) til Tyskland fra især Polen, Rumænien og flere lande i det tidligere Sovjetunionen. Det er etniske tyskere, der har boet i disse lande i mange generationer, og ofte kun taler en smule tysk. Efter tysk lov er de imidlertid stadig tyske statsborgere.

Omkring to tredjedele af alle tyskere er kristne, og cirka halvdelen af disse er protestanter (som de fleste i Danmark); mens de fleste af de øvrige er katolikker. Desuden er der mindre grupper af andre kristne trossamfund. Cirka 5% af indbyggerne er muslimer.

Hvad kendetegner Tysklands økonomi og samfundsforhold?

Tyskland er et velfærdssamfund med en høj levestandard. De fleste tyskere er godt uddannet. Der er dog stadig forskel på forholdene i det tidligere Østtyskland og det tidligere Vesttyskland. Arbejdsløsheden er højere i det tidligere Østtyskland.

Tyskland har den største økonomi i Europa og den fjerdestørste i verden. Det skyldes især at tyskerne producerer en masse ting som sælges til udlandet. De er blandt andet gode til at lave elektronik, computerdele til biler, dele til fly og rumfartøjer, industrimaskiner, kemiske produkter og biler. Den tyske bilindustri er den tredjestørste i verden – efter USA og Japan. Tyskland sælger især varer til Frankrig, USA, Storbritannien og Holland og køber især varer fra Holland, Kina, Frankrig og USA. Tyskland er det land, som danske virksomheder handler mest med, og der bor omkring 20.000 danskere i Tyskland for at arbejde eller uddanne sig.

Hvilke vigtige nationale symboler har Tyskland?

Tyskland er kendt som et land hvor der har været mange store kunstnere, filosoffer, musikere, videnskabsmænd og opfindere. Det er for eksempel filosofferne Immanuel Kant, Karl Marx og Friedrich Nietzsche, videnskabsmanden Albert Einstein og komponisterne Johann Sebastian Bach, Ludvig van Beethoven og Johannes Brahms.

Tyskland er også kendt som en nation med mange og dygtige sportsfolk. Den mest populære sportsgren er fodbold. Seks millioner tyskere spiller fodbold i 170.000 klubber, og Tyskland er blevet verdensmestre i herrefodbold fire gange. Andre populære sportsgrene er håndbold, hockey, bordtennis, tennis og basketball.

Desuden er Tyskland kendt som et land med en lang tradition for at brygge og drikke øl.

Kilder og klip

Hjemmesider og opslagsværker

På tysk, engelsk og flere andre sprog.
Hjemmeside fra det tyske udenrigsministerium med diverse baggrundsinfo og fakta om Tyskland. På tysk, engelsk og flere andre sprog.
Globalis.dk er et interaktivt verdenskort og digitalt opslagsværk med fakta om en række lande.
Det danske udenrigsministeriums side om Tyskland. På dansk.

Filmstriben

Rainer Wegner skal undervise en gruppe gymnasieelever i nazismens fortrædeligheder. For at gøre undervisningen mere spændende og vedkommende begynder han et socialt eksperiment, hvor eleverne deltager uden at vide det.
Charleen er teenager. Hun ser lidt mørkt på livet og en dag beslutter hun sig for at begå selvmord. Hun overlever.
En lille gruppe unge får under under krigens sidste dage i 1945, den fuldstændig meningsløse ordre at forsvare en bro ved en landsby i Bayerischer Wald mod de fremrykkende amerikanere.