brandenburger tor
Brandenburger Tor i Tysklands hovedstad Berlin.
Foto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix

Tyskland (Faktalink light)

journalist Malene Fenger-Grøndahl, Bureauet, juni 2019.
Top image group
brandenburger tor
Brandenburger Tor i Tysklands hovedstad Berlin.
Foto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix

Indledning
Tyskland er det land i EU som har flest indbyggere, og det er et land som har spillet en afgørende rolle i Europas historie. Efter 2. Verdenskrig, hvor nazisterne i Tyskland var ansvarlige for mordet på seks millioner af jøder, romaer og andre grupper af mennesker, blev Tyskland delt i to: det kommunistiske Østtyskland og kapitalistiske og demokratiske Vesttyskland. Først i 1990 blev Tyskland genforenet. Siden er Tyskland kommet til at spille en vigtig rolle i EU, og i dag er Tyskland også en af verdens største økonomier. Tyskland er det land som danske virksomheder handler mest med, og mange danskere tager på ferie i Tyskland og omvendt. Desuden er Tyskland og Danmark bundet sammen af at der syd for grænsen bor et dansk mindretal, og nord for grænsen et tysk mindretal.


 

Videoklip med Tysklands nationalsang – med tekst på tysk, engelsk og svensk.

 

Artikel type
faktalinklight

Hvad er Tyskland?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvad er Tyskland?

Tyskland er en demokratisk republik der består af 16 delstater. Landets officielle navn er Forbundsrepublikken Tyskland, på tysk Bundesrepublik Deutschland. Tyskland har 82 millioner indbyggere og er dermed det land i EU som har flest indbyggere, og i Europa er det kun Rusland der har flere indbyggere. Tyskland er med sine 357.000 km2 kun det syvendestørste land i Europa og er et af verdens tættest befolkede større lande i verden.

Hvor ligger Tyskland?

Tyskland ligger i Central- og Vesteuropa lige syd for Danmark. Det grænser op til ni forskellige lande: Danmark, Holland, Belgien, Frankrig, Luxembourg, Schweiz, Østrig, Tjekkiet og Polen. Ingen andre lande i Europa har lige så mange nabolande.

Hvad hedder Tysklands hovedstad?

Tysklands hovedstad hedder Berlin. Den har 3,5 millioner indbyggere og er landets største by. Det største sammenhængende byområde er Ruhrdistriktet som er et stort område med megen industri og med i alt 5,5 millioner indbyggere.

Fra 1949-1990 var Bonn hovedstad i Vesttyskland. Fra 1990 til 1999 var Bonn desuden regeringsby for det genforenede Tyskland. Men fra 1999 har Berlin været hovedstad og regeringsby for det samlede Tyskland.

Hvad har præget Tysklands historie?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvad har præget Tysklands historie?

Den tyske nationalstat opstod først i 1871 da de fleste af de mange tysktalende starter blev samlet i Det Tyske Kejserrige. Indtil da var det område, som vi i dag kender som Tyskland, præget af flere folkeslag og var delt i mange små enheder.

For over 2000 år siden anlagde romerne flere kolonier i nutidens Tyskland. Men i 400-tallet blev romerne fordrevet af frankiske folkeslag som styrede store dele af Centraleuropa indtil 800-tallet. Herefter blev området delt i mindre dele, og det nuværende Tyskland blev en del af det tysk-romerske rige. I løbet af 1800-tallet forsøgte en række mindre kongedømmer flere gange at slå sig sammen. Men først i 1871 blev det tyske kejserrige oprettet. Det omfattede store dele af det, der i dag er Polen, og havde også kolonier i Afrika. Imperiet var på tabernes side i 1. Verdenskrig og brød sammen under krigen. Resterne af det blev til den såkaldte Weimar-republik. Nationalsocialismen voksede frem i løbet af 1930’erne hvor Adolf Hitler kom til magten. I 1939 startede Tyskland 2. Verdenskrig ved at invadere Polen. Hitler og hans nazistiske styre dræbte 6 millioner jøder, romaer og andre mindretal under krigen der sluttede i 1945. Tyskland tabte krigen, og efterfølgende blev landet delt i to, det kommunistiske Østtyskland (Deutsche Demokratische Republik, DDR) og det demokratiske Vesttyskland (Bundesrepublik Deutschland, BRD). I 1990 blev Tyskland genforenet da Østtyskland blev en del af Bundesrepublik Deutschland.

Hvordan regeres Tyskland?

Tyskland er et repræsentativt demokrati. Det består af 16 delstater med hver deres hovedstad. Landet har dog en fælles hovedstad, Berlin. Statsoverhovedet i Tyskland er forbundspræsidenten som dog ikke har reel politisk magt. I stedet ligger størstedelen af magten hos forbundskansleren der er leder af regeringen.

Forbundsparlamentet består af to dele, kaldet kamre: Forbundsdagen (Bundestag), der kan sammenlignes med Folketinget i Danmark, og Forbundsrådet (Bundesrat). De 709 medlemmer af Forbundsdagen vælges ved direkte valg for fire år ad gangen. Forbundets består af repræsentanter for de 16 delstaters regeringer. De 16 delstater har egne parlamenter (Landtage) hvis medlemmer vælges ved direkte valg. Delstaternes parlamenter kan bestemme meget inden for bl.a. kultur, undervisning og sundhedsvæsen og har egne politistyrker. Der findes dog også tre nationale politistyrker som hører under regeringen (Bundestag) i Berlin. Hver delstat har også deres eget flag som man bruger ved siden af det fælles tyske flag.

Vesttyskland var mSchleswig-Holstein Flaggeed til at grundlægge den Europæiske Union og spiller stadig en central rolle i EU. Den nuværende forbundskansler i Tyskland, Angela Merkel, blev valgt i 2005 som den første kvindelige forbundskansler.