Demonstranter i Prags gader 1989
Fløjlsrevolutionen i 1989 førte til at Vaclav Havel blev valgt til den første demokratiske præsident i mere end 40 år.
Foto: Lubomir Kotek/AFP/Ritzau Scanpix

Tjekkiet (Faktalink light)

journalist Malene Fenger-Grøndahl, Bureauet, december 2019
Top image group
Demonstranter i Prags gader 1989
Fløjlsrevolutionen i 1989 førte til at Vaclav Havel blev valgt til den første demokratiske præsident i mere end 40 år.
Foto: Lubomir Kotek/AFP/Ritzau Scanpix

Indledning

Tjekkiet er et land i Centraleuropa. Det blev først en selvstændig stat i 1993, da staten Tjekkoslovakiet blev delt i to lande. Tjekkiet har siden sin selvstændighed arbejdet aktivt på at blive en del af Vesten og er i dag både medlem af NATO og EU. Det er det land i Europa, hvor forskellen på rige og fattige er mindst, og arbejdsløsheden er lav. Blandt romaerne i Tjekkiet er der dog mange arbejdsløse, og i det hele taget bliver romaerne ofte diskrimineret. EU har kritiseret Tjekkiet for dets behandling af romaerne, men der er ikke sket de store forbedringer. EU er også kritisk over for, at Tjekkiet ikke vil deltage i en fordeling af de flygtninge, som kommer til EU.

Tjekkiet er kendt for brygning af øl, og tjekkerne er det folk i verden, der drikker mest øl.

Tjekkerne er også glade for friluftsliv og sport, og Tjekkiet er blandt andet kendt for sit ishockeylandshold og for verdensstjerner inden for tennissport.

 

Videoklip med den tjekkiske nationalsang, ”Kde domov muj?” (”Hvor er mit hjemland?”) med tekst på tjekkisk og engelsk oversættelse.

Artikel type
faktalinklight

Hvad er Tjekkiet?

Tjekkiet (på tjekkisk: Česko) hedder officielt Den Tjekkiske Republik (tjekkisk: Česká republika). Det er et land i Centraleuropa, der blev dannet, da Tjekkoslovakiet den 1. januar 1993 blev delt i to lande, Tjekkiet og Slovakiet. Tjekkiets areal er ca. 79.000 km2, og der bor ca. 10,5 millioner mennesker i Tjekkiet.

Hvor ligger Tjekkiet?

Tjekkiet ligger i Centraleuropa. Det grænser op mod Tyskland mod vest, Østrig mod syd, Slovakiet mod øst og Polen mod nordvest.

Hvad hedder Tjekkiets hovedstad?

Hovedstaden i Tjekkiet hedder Prag (på tjekkisk: Praha). Prag er landet største by. Der bor omkring 1,5 millioner indbyggere i Prag, med forstæder op mod 2 millioner. Prags borg Hradčany blev grundlagt i 1200-tallet, og borgkvarteret rummer mange historiske bygninger. Borgen ligger på et højdedrag med udsigt over resten af den gamle bydel og floden Vltav (Moldau), som løber igennem Prag. I midten af 1300-tallet blev Prag for alvor en stor, international by, og der blev opført mange smukke bygninger, bl.a. kirker og palæer. Univerzita Karlova (Karls-universitetet) blev grundlagt 1348 og er det ældste universitet i Centraleuropa. Det har i dag omkring 30.000 studerende.

Prag besøges af millioner af turister hvert år. De kommer blandt andet for at se smukke bygningsværker fra middelalderen op til moderne tid og for at høre klassisk musik. Der er mange bygninger i jugendstil, en arkitektonisk stilart, som voksede frem omkring år 1900 i Centraleuropa.

Hvad har præget Tjekkiets historie?

Der har boet mennesker i det område, der i dag kendes som Tjekkiet, meget langt tilbage. For omkring 28.000 år siden boede der mammutjægere i området. Man har fundet spor af runde hytter med ildsteder og vægge bygget af jord og sten, nogle gange med mammutknogler og stødtænder til at afstive konstruktionen. Ved en boplads for mammutjægere har man også fundet verdens ældste figurer i brændt ler. Der blev fundet figurer af mammut, næsehorn, bjørn, ren og løve og en kvindefigur.

De slaviske stammer, som indbyggerne i nutidens Tjekkiet nedstammer fra, vandrede ind i området fra 500-tallet, og i 900-tallet blev der dannet et fyrstendømme i den del af Tjekkiet, der kendes som Bøhmen. I 1000-tallet blev området Mæhren, som også er en del af Tjekkiet i dag, knyttet til riget.

Den største del af befolkningen i riget talte tjekkisk. Men i 1200-tallet kom der også tysktalende indvandrere, som slog sig ned i bjergene i udkanten af Bøhmen. Bøhmen var på det tidspunkt blevet et kongerige og var en stormagt i Centraleuropa. Landet blev dog svækket af de såkaldte husitterkrige, som opstod, da en religiøs reformator, Jan Hus, og flere andre, gjorde oprør mod den katolske kirke og de magthavere, som støttede kirken. I 1600-tallet kom Bøhmen under Østrig-Ungarn, og der opstod konflikter mellem de katolske magthavere i det østrig-ungarske kejserrige og de lokale bønder i Tjekkiet, som var protestanter. Det førte til en stor krig, Trediveårskrigen.
Magthaverne forsøgte at gøre området katolsk igen, og Bøhmen blev hårdt styret fra kejserrigets hovedstad i Wien. Der blev talt mere og mere latin og tysk i stedet for tjekkisk.

I 1800-tallet opstod en stærk tjekkisk nationalbevægelse, der ville have mere selvstyre for Bøhmen og Mæhren. Og ved afslutningen af 1. Verdenskrig lykkedes det for tjekkerne at få en selvstændig stat sammen med Slovakiet, der havde hørt under Ungarn. På den måde opstod Tjekkoslovakiet i 1918. i 1939 annekterede Nazi-Tyskland den tjekkiske del af landet, og Slovakiet erklærede sig selvstændigt og gik i alliance med tyskerne. Efter krigen blev Tjekkoslovakiet dog samlet igen og blev en del af Sovjetunionen, efter at kommunisterne havde taget magten ved et kup i 1948.

Mange tjekkoslovakker var imod det kommunistiske styre og krævede ændringer. Demonstrationer og protester i 1968, kaldet ’Foråret i Prag’, blev slået brutalt ned af Sovjetunionen.

Da Sovjetunionen brød sammen i 1989, fandt der en fredelig revolution, kaldet ’fløjlsrevolutionen’ sted i Tjekkoslovakiet. Landet blev nu et demokrati. I 1993 blev landet delt i to selvstændige stater, Tjekkiet og Slovakiet.

The Velvet Revolution and Breakup of Czechoslovakia 1989-1993. Animeret film.

 

Hvordan regeres Tjekkiet?

Tjekkiet er et parlamentarisk demokrati. Præsidenten, som vælges for fem år ad gangen, er det officielle statsoverhoved. Tjekkiets lovgivende magt ligger hos Parlamentet, som består af to kamre, et underhus og et overhus. Underhuset har 200 medlemmer, som vælges ved direkte valgt hvert fjerde år. Overhuset har 81 medlemmer, der vælges for seks år ad gangen, en tredjedel af medlemmerne udskiftes hvert andet år.

Hvad er særligt for Tjekkiets geografi og landskab?

Tjekkiet omfatter tre historiske områder, Bøhmen (på tjekkisk: Čechy) i vest, Mähren (på tjekkisk: Morava) i sydøst og en del af Schlesien (på tjekkisk: Slezsko) i nordøst.

Omkring en tredjedel af Tjekkiet er dækket af skov. Desuden er der store områder med sletteland. Der er bjerge mod nord og øst og højslette mod syd og sydvest. I skovene og bjergområderne lever mange store pattedyr, blandt andet bjørne, ulve, ræve og los.

Flere floder løber gennem landet, den længste er Moldau (Vltava), der er 435 km lang.

Landets højeste bjerg er Sněžka i bjergområdet Krkonoše med en top 1.602 meter over havets overflade. Landet har lange, kolde og forholdsvis tørre vintre og varme somre.

Der er varme mineralholdige kilde mange steder i undergrunden. Kilderne bruges til kurbade.

Tjekkiet har problemer med luft- og vandforurening. Store dele af skovene er ramt af skovdød på grund af miljøgifte og syreregn. Der er brunkul i undergrunden, som brydes fra åbne brud og bruges i store kulkraftværker, som forurener og udleder meget CO2. Som et supplement til kulkraftværkerne har Tjekkiet to atomkraftværker, som tilsammen dækker over en tredjedel af landets elforbrug.
 

Geography Now! Czech Republich (Czechia)

 

 

Hvilke sprog, religioner og etniske grupper er der i Tjekkiet?

Over 90 % af befolkningen er tjekker, omkring 5 % af mährere. Derudover er der mindretal af slovakker, romaer, tyskere, polakker, ukrainere, ungarere, russere og vietnamesere. Romaerne udgør formodentlig omkring 250.000 personer, men mange siger ikke åbent, at de er romaer af frygt for at blive diskrimineret. Mange romabørn placeres på skoler for mentalt handicappede og får aldrig nogen videregående uddannelse. Romaer diskrimineres også på bolig- og arbejdsmarkedet.

Historisk har der været mange tysktalende borgere i Tjekkiet, men efter 2. Verdenskrig blev de fleste tyskere fordrevet fra Tjekkoslovakiet.

Omkring 95 % af befolkningen i Tjekkiet har tjekkisk som modersmål, mens omkring 2 % taler slovakisk. Derudover er der mindre grupper, som taler romani (romaernes modersmål), ungarsk, tysk, polsk m.m.
Tjekkiet er et af de lande i Europa, hvor flest indbyggere er ateister. I forskellige undersøgelser er det 40-60 %. Omkring en tredjedel af befolkningen tilhører den katolske kirke. Desuden er der mindre grupper af protestantiske og ortodokse kristne og et meget lille jødisk mindretal.

 

Hvad kendetegner Tjekkiets økonomi og samfundsforhold?

Tjekkiet var den mest økonomisk udviklede del af Tjekkoslovakiet, og efter delingen af landet i 1993 arbejdede Tjekkiet målrettet på at blive optaget i vestlige og vesteuropæiske organisationer som NATO, OECD og EU. Allerede i 1995 kom Tjekkiet med i OECD som det første tidligere kommunistiske land i Øst- og Centraleuropa. I 1999 blev Tjekkiet sammen med Polen og Ungarn optaget i NATO, og 1. maj 2004 blev Tjekkiet medlem af EU.

Tjekkiet er et industriland med en høj levestandard og lav arbejdsløshed. Siden 2016 har Tjekkiet haft den laveste arbejdsløshed i EU. Tjekkiet er også det land i EU, hvor forskellen på rige og fattige er mindst.

Frem til 1989 var der socialistisk planøkonomi i Tjekkiet. Men efter Sovjetunionens sammenbrud satsede Tjekkoslovakiet og siden Tjekkiet på markedsøkonomi. I perioder har der været problemer med korruption, og landets nuværende premierminister, Andrej Babis, er anklaget for at have svindlet med penge fra EU og brugt dem på sine egne projekter. Det fik i foråret og sommeren 2019 mange mennesker til at demonstrere mod premierministeren for at få ham til at gå af. Det har han dog indtil videre nægtet.

Tjekkiet tjener mange penge på turister og på industri, blandet andet kemisk industri, bilindustri (Škodas hovedsæde ligger i Tjekkiet) og kul og stål. Bøhmen er også kendt for produktion af krystalglas. Omkring 5 % af arbejdsstyrken arbejder i landbrug og skovbrug og dyrker blandt andet hvede, havre, sukkerroer, kartofler og vindruer samt humle til ølbrygning. Der er også mange dambrug, især med karper.

Tjekkiet handler især med Tyskland og med Slovakiet og Østrig. Under finanskrisen i 2008 og 2009 blev Tjekkiet hårdt ramt, men siden er økonomien igen kommet i gang.

Selv om et flertal af tjekkerne stemte for, at Tjekkiet skulle med i EU, er mange tjekker i dag negative over for EU. Mange er især kritiske over for ideer om, at EU-landene skal fordele de flygtninge, der kommer til EU, imellem sig. Der kommer næsten ingen flygtninge til Tjekkiet, og tjekkerne ønsker ikke at modtage flygtninge, som kommer til andre lande i EU. Tjekkiet har sammen med tre andre centraleuropæiske lande, Ungarn, Polen og Slovakiet, dannet den såkaldte Visegrád-gruppe, som samarbejder og blandt andet er fælles om en modstand mod EU’s planer om at alle medlemslandene skal hjælpe med flygtningeproblemerne.

Hvilke vigtige nationale symboler har Tjekkiet?

Tjekkiet er kendt for sin hovedstad Prag, som besøges af mange turister. Desuden er Tjekkiet kendt som et land med friluftsliv, f.eks. skiløb og bjergvandring. Tjekkiet er også kendt for sine mange slotte og borge og sine kurbade med varme kilder. Tjekkiets ishockeylandshold er et af verdens bedste. Desuden er der mange kvindelige tjekkiske tennisspillere i verdenseliten.

Tjekkiet er kendt som det land, hvor pilsnerøl blev opfundet. Pilsnerøl og Budweiser, en anden øltype, er opkaldt efter de tjekkiske byer Plzeň og České Budějovice. Tjekkerne har i mange år været det folk i verden, som har det største forbrug af øl per indbygger (cirka 150 liter årligt). Der produceres stadig meget øl i Tjekkiet.

En af de mest berømte personer fra Tjekkiet er Václav Havel (1936-2011). Han var forfatter og dramatiker. Han var med i en gruppe, som gjorde modstand mod det kommunistiske styre og sad i fængsel for det. Efter Fløjlsrevolutionen i 1989, hvor Tjekkoslovakiet blev et demokrati, blev han landets første præsident. Fra 1993-2003 var han Tjekkiets præsident.

Andre berømte tjekkiske personligheder er den tysksprogede forfatter af jødisk oprindelse Franz Kafka (1883-1924), der blev født i Prag, og forfatteren Milan Kundera (f. 1929), der ligesom Václav Havel protesterede mod det kommunistiske styre og derfor blev forfulgt og flygtede til Frankrig.

Tjekkiet er desuden kendt for marionetteater og animationsfilm og for klassisk musik af komponister som Bedřich Smetana (1824-1884), Antonín Dvořák (1841-1904) og Leoš Janáček (1854-1928).

Kilder og klip

Hjemmesider og opslagsværker

Globalis.dk er et interaktivt verdenskort og digitalt opslagsværk med fakta om en række lande.
Den tjekkiske stats officielle hjemmeside om turisme.
Det danske udenrigsministeriums hjemmeside om Tjekkiet.