Truede dyr

Artikel type
faktalink
journalist og cand.comm. Anne Anthon Andersen, iBureauet/Dagbladet Information. Juni 2016
Emneord
Main image
Forsker fra Aalborg Universitet vil redde truede dyr med en fryser - en såkaldt cryobank for truede dyr.
Forsker fra Aalborg Universitet vil redde truede dyr med en fryser - en såkaldt cryobank for truede dyr.
Foto: Mads Nissen / Scanpix

Listen over truede dyr vokser. I dag regnes knap 12.000 dyrearter for at være udryddelsestruede af blandt andet klimaforandringer, skov- og landbrug, byudvikling og infrastruktur. Men først og fremmest er det tab af levesteder, krybskytteri og ulovlig handel med dyr, der truer verdens dyr.

Blandt de mest truede arter er næsehornet og tigeren. For et par år siden oversteg kiloprisen på horn fra næsehorns kiloprisen på guld, og ifølge Verdensnaturfonden, WWF, kan den intensiverede jagt på næsehorn betyde, at to næsehornsarter uddør inden for de næste ti år.

Også tigeren er i fare for at uddø. I begyndelsen af 1900-tallet var der omkring 100.000 vilde tigre i naturen, mens der nu kun er omkring 3.900 tilbage.
Ulovlig handel med dyr er steget voldsomt og har nu en global værdi af omkring 108 milliarder kroner årligt, som blandt andet er med til at finansiere terror. Det har for nylig fået FN til at anerkende illegal handel med truede dyr som en ny form for organiseret kriminalitet, som det kræver en større og mere tværgående global indsats at stoppe.

 

dyr