børn i sneen i Afghanistan
Afghanske børn i sneen ved flygtningelejren Mazar-i-Sharif i december 2016.
Foto: Farshad Usyan / Scanpix

Kampen om Afghanistan

Redaktionen, 2016.
Top image group
børn i sneen i Afghanistan
Afghanske børn i sneen ved flygtningelejren Mazar-i-Sharif i december 2016.
Foto: Farshad Usyan / Scanpix
Main image
Benamputation. Mineoffer fra krigen i Afghanistan.
Benamputation. Mineoffer fra krigen i Afghanistan.
Foto: Nicolai Howait /Scanpix

I løbet af 2014 trak Danmark, USA og en række allierede lande de sidste kampsoldater ud af Afghanistan efter mere end ti års militær tilstedeværelse i landet. Det var nu meningen at afghanerne selv skulle stå for ansvaret for deres fattige land og forsvare det mod Talebanoprørere, kriminelle krigsherrer og korrupte politikere.

Det stod og hurtig klart at afghanerne stadig har behov for hjælp ud fra. Taleban-oprørere har generobret dele af landet, blandt andet dele af Helmand-provinsen hvor de danske styrker var udstationeret. For civilbefolkningen er der stadig stor fare for at blive udsat for drab eller andre lemlæstelser.

Derfor er man stadig internationalt til stede i form af civile folk og militære hjælpetropper der skal hjælpe med uddannelse af det afghanske militær. Missionen hedder Operation Resolute Support, og ifølge aftalen mellem USA og Afghanistan regner man med at den kommer til at vare helt frem til 2024.

I Danmark har flere forskere og debatører stillet kritiske spørgsmål til om den danske krigsindsats har været vellykket, eller om krigen i virkeligheden er tabt. 43 danske soldater døde og mange hundrede har fået store fysiske og psykiske skader som direkte følge af krigen.

På faktalink.dk har vi samlet et stort tema om krigen i Afghanistan hvor du kan finde baggrundsstof om krigens forløb, Taleban, terrorismens historie mv.:

Krigen i Afghanistan

Taleban

Terrornetværket al-Qaeda

Guantánamo

Menneskerettigheder

11. september 2001

Terrorisme før og nu

 

Se også filmene Den hemmelige krig og Mit Afghanistan på Filmstriben

 

Andre undervisningsmaterialer:

Det nye Afghanistan

Stort temasite på DR Undervisning, som fortæller tre meget forskellige familiers historie og er fyldt med historier om alt fra landets første heavyband til en idealistisk lærer, der kæmper for at holde pigerne på skolebænken. Det er et oplevelsesorienteret temasite, hvor materialet præsenteres enkelt og levende i form af både tekst, infografik, historiske tidslinjer, foto og videoklip og frit tilgængelige lærervejledninger.

Læs mere

Se også temasitet Var krigen det hele værd?

 

Afghanistan – Kampen om demokratiet

Helt ny undervisningsbog, der både beskriver Afghanistans omtumlede historie fra Djengis Khans tid og frem til Talibans fald i 2001, udviklingen under den internationale tilstedeværelse samt de største udfordringer og dilemmaer, landet står over for, når de udenlandske styrker vender hjem om ganske kort tid.

Få en gratis smagsprøve her

Bestilling af klassesæt (50,- pr. stk. i klassesæt à min. 15 eks.): forlag@information.dk

 

 

Artikel type
News Item