Hvad betyder takt og tone?
Takt og tone er begreber hentet fra musikkens verden, som tilsammen er blevet et fast udtryk for god og korrekt opførsel eller gode manerer. Man kunne også kalde det pli eller dannelse. Udtrykket takt og tone stammer fra bogen ”Takt og Tone – Hvordan vi omgaas”, der udkom i 1918 og var skrevet af Emma Gad.
Siden er takt og tone gået ind i sproget, som et synonym for at følge de uskrevne regler for høflighed og skik og brug ved forskellige lejligheder, hvor mennesker omgås hinanden. I dag forbinder mange takt og tone med stramme regler, stive omgangsformer og gamle traditioner for eksempel i forbindelser med bryllupper og andre højtidelige lejligheder.
Hvem var Emma Gad?
Fordi hendes navn i dag næsten er blevet synonym med takt og tone, forestiller mange sig nok Emma Gad (1852-1920) som en meget konservativ, stram og snerpet dame. Men den rigtige Emma Gad var faktisk ganske progressiv og selvstændig og gjorde karriere i en tid, hvor det ikke var normalt for kvinder på hendes socialtrin. Emma Gad blev født den 21. januar 1852, og i virkeligheden hed hun slet ikke Emma. Kaldenavnet var en forkortelse for det noget mindre mundrette navn Emmerenze Henriette Margrethe Halkier. Familien, en grosserfamilie af det københavnske borgerskab, boede i Bredgade, hvor Emma Gad var det yngste i en søskendeflok på fem og den eneste pige.
Som flertallet af borgerskabets kvinder fik Emma Gad ingen uddannelse udover den, hun fik i løbet af sin skolegang og i hjemmet hos sine forældre. Ikke desto mindre begyndte hun at skrive noveller, en børnebog, skuespil og artikler. Og netop forfattergerningen skulle blive hendes levevej. I 1886 udkom hendes første etikettebog ”Man skal aldrig – Oversigt over de almindeligste fejl og misgreb i omgang og Sprog” og i 1903 udkom det store opslagsværk ”Vort Hjem”, som Emma Gad redigerede, og som blev en populær bryllupsgave. Da ”Takt og Tone” udkom i 1918, blev den en stor succes fra starten, og er stadig frem til i dag det værk, Emma Gad er kendt for. Emma Gad døde i januar 1920.
Hvilke retningslinjer for god opførsel beskriver Emma Gad i Takt og Tone – hvordan vi omgaas?
”Vær ikke snobbet. Vær ikke vigtig. Vær ikke underdanig. Vær fordringsfuld over for Dem selv, men ikke overfor Andre.” Sådan indleder Emma Gad i 1918 bogen ”Takt og Tone”, der fra starten blev en bestseller og et nærmest obligatorisk gaveindslag til konfirmanden. Bogen var det første danske forsøg på en etikettebog, der fulgte hele menneskelivet og dets store og små begivenheder fra vugge til grav. Helt konkret er ”Takt og Tone” er en håndbog i adfærd, omgang og stil, der giver en indføring i datidens borgerlige kulturs omgangsformer, og som kunne bruges af enhver, der havde vanskeligt ved at orientere sig i en tid præget af opbrud og forandring. Efter Første verdenskrig var samfundets værdier brudt sammen, og det fik betydning i alle livets forhold. Forhold, som før blev regnet til privatlivet, blev nu diskuteret offentligt herunder: forholdet mellem mænd og kvinder, voksne og børn, nationalitet og politisk tilhørsforhold og mellem seksualitet og sundhed.
Det ideal, ”Takt og Tone” beskriver, er derfor en konfliktløs tilværelse, hvor reglerne er klare, og hvor mennesker tager hensyn til og respekterer hinanden. Bogen indeholder en alfabetisk betegnelse for korrekt gøren og laden i næsten enhver tænkelig situation. Hverdagslivet kunne slås op fra A til Z i opbyggelige artikler om alt fra aftenselskab, blomstergaver og håndtryk til trappemøder, uvenskaber og økonomi. De fleste råd i bogen handler om gensidigt hensyn, men ofte giver Emma Gad også meget konkrete regler, som f.eks. at det er damen og ikke herren, der skal byde til håndtryk, eller at børn aldrig må afbryde voksne, men kun svare venligt, når de bliver talt til.