Solfangerparken på Sydfalster
Solfangerparken er en del af Sydfalster Varmeværk der leverer varme til flere hundrede huse i flere byer.
Foto: Leif Schack-Nielsen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Solenergi (Faktalink light)

cand.mag. Louise Rosengreen, iBureauet/Dagbladet Information. Januar 2016
Top image group
Solfangerparken på Sydfalster
Solfangerparken er en del af Sydfalster Varmeværk der leverer varme til flere hundrede huse i flere byer.
Foto: Leif Schack-Nielsen/Biofoto/Ritzau Scanpix
Main image
Landmand Poul-Erik Ahle sælger sælger solcellestrøm.
Landmand Poul-Erik Ahle sælger solcellestrøm.
Foto: Astrid Dalum/Ritzau Scanpix

Indledning

Solen kaldes også verdens bedste energikilde. Det er solenergi, der får planter til at vokse og vinden til at blæse. Energien i solens stråler kan også omdannes til varme og strøm, men man arbejder stadig på at forbedre teknologien og gøre det billigere at bruge solenergi. De anlæg, man bruger, er nemlig meget dyre. Alligevel forventer mange, at solenergi vil blive den største kilde til strøm i fremtiden.

Artikel type
faktalinklight

Hvad er solenergi?

Energien i solens lys kan omdannes til solvarme eller solkraft. Solvarme er, når man bruger solens energi til at opvarme vand. Ved at bruge en solfanger, kan man opvarme vand til f.eks. bad, opvask eller opvarmning af huse. Når man udnytter solens energi til at lave strøm, kaldes det solkraft. Til det bruger man solceller.

Man regner med, at der vil gå mange milliarder år, før solen er brændt ud. Derfor kaldes solenergi også for en vedvarende energikilde.

 

sol

Solvarmeanlæg

Hvordan virker et solvarmeanlæg?

Et solvarmeanlæg er et lukket system, man bruger til at lave varmt vand. Det virker ved, at solen skinner på en eller flere solfangere, der sidder på taget af et hus. Inde i solfangeren er der en væske, som varmes op af solens stråler. Væsken pumpes gennem et rør ned i en tank med koldt vand. Varmen fra væsken i rørene opvarmer vandet, som føres ud til vandhanen. Når væsken er blevet kold, pumpes den tilbage til solfangeren. Her opvarmes den igen af solen og pumpes tilbage til tanken, så den kan opvarme mere koldt vand. 

Hvordan virker solceller?

En solcelle omdanner solens lys til strøm. Når solen skinner på solcellen, skubber sollyset elektroner fra oversiden af solcellen til undersiden. Når elektronerne skal tilbage, skabes der strøm. Strømmen kan bruges direkte i f.eks. et hus, men det kan også gemmes i et batteri eller kobles til el-nettet. El-nettet er det system af ledninger, der transporterer strømmen ud til stikkontakterne.

Normalt vil man samle flere solceller i paneler. De kan sættes på hustage, vinduer eller andre steder, hvor der er meget sollys.

 

Video

 

Hvem opfandt solcellen?

Det er en ret ny idé, at man kan bruge solenergi til at lave strøm. I 1839 opdagede den franske fysiker Edmond Becquerel den teknik, man bruger i solceller. Den kaldes den fotovoltaiske effekt. Men det var amerikaneren Charles Fritts, der i 1883 byggede den første solcelle, der virkede. Efter 2. verdenskrig blev forskellige typer af solceller udviklet til satellitter og rumfart, og de første solceller blev opsat på bygninger. I mange år var det meget dyrt at fremstille solceller, men de sidste 10 år er det blevet meget billigere. Især Kina producerer billigere og billigere solceller.

Hvad er koncentreret solkraft?

Koncentreret solkraft forkortes CPS. Det er en metode, hvor man bruger spejle eller linser til at koncentrere solens energi. Man koncentrerer solens energi ved at opstille en række spejle på en særlig måde, som samler sollys fra et større område til et mindre og gør solens stråler kraftigere. Den kraftige varme fra området bruges til at omdanne en væske til damp. Dampen driver en turbine, der får en generator til at producere enten strøm eller varme.

CPS har den fordel, at man kan gemme varmen og på den måde udnytte solens energi, når solen ikke skinner.

Hvad er forventningerne til solenergi i fremtiden?

Tyskland, Japan og Kina er de lande, der producerer mest solenergi i dag. Men også USA, Indien og mange andre lande satser på solkraft.

Den mængde solenergi, der rammer Jorden på halvanden time, vil kunne dække hele verdens samlede energiforbrug i et helt år. Det gælder bare om at finde ud af at udnytte solens energi på den rigtige måde. Derfor mener mange, at solkraft er løsningen på klodens klimaproblemer.

 

Video: Nikolaj Sonne: Solenergi er fremtiden

Kilder og klip

Hjemmesider

Energimuseet ligger i Bjerringbro i Jylland. Her kan du se forskellige udstillinger om elektricitet, vindkraft og solenergi. På deres hjemmeside kan du læse mere om solpaneler.
På Nordisk Folkecenters hjemmeside kan du læse mere om solvarme, solceller og om solarkitektur.

Film

I afsnit 10 i tv-serien ”Klima Nørd” bygger Peter og Emil en båd, der sejler ved hjælp af solceller.
I dette filmklip vises, hvordan en solcelle fungerer. Filmen er på norsk.
Nikolaj Sonne har lavet et tv-program om energi. Heri forklarer han, hvordan solceller virker og besøger et CPS-anlæg i Californien.
Miljøbevægelsen NOAH har lavet en film om solvarme i Danmark. Den forklarer, hvordan en solfanger virker og bygges.
I denne lille film forklarer en forsker på DTU, hvordan man kan gemme solstråler.