Hvordan virker et solvarmeanlæg?
Et solvarmeanlæg er et lukket system, man bruger til at lave varmt vand. Det virker ved, at solen skinner på en eller flere solfangere, der sidder på taget af et hus. Inde i solfangeren er der en væske, som varmes op af solens stråler. Væsken pumpes gennem et rør ned i en tank med koldt vand. Varmen fra væsken i rørene opvarmer vandet, som føres ud til vandhanen. Når væsken er blevet kold, pumpes den tilbage til solfangeren. Her opvarmes den igen af solen og pumpes tilbage til tanken, så den kan opvarme mere koldt vand.
Hvordan virker solceller?
En solcelle omdanner solens lys til strøm. Når solen skinner på solcellen, skubber sollyset elektroner fra oversiden af solcellen til undersiden. Når elektronerne skal tilbage, skabes der strøm. Strømmen kan bruges direkte i f.eks. et hus, men det kan også gemmes i et batteri eller kobles til el-nettet. El-nettet er det system af ledninger, der transporterer strømmen ud til stikkontakterne.
Normalt vil man samle flere solceller i paneler. De kan sættes på hustage, vinduer eller andre steder, hvor der er meget sollys.
Video
Hvem opfandt solcellen?
Det er en ret ny idé, at man kan bruge solenergi til at lave strøm. I 1839 opdagede den franske fysiker Edmond Becquerel den teknik, man bruger i solceller. Den kaldes den fotovoltaiske effekt. Men det var amerikaneren Charles Fritts, der i 1883 byggede den første solcelle, der virkede. Efter 2. verdenskrig blev forskellige typer af solceller udviklet til satellitter og rumfart, og de første solceller blev opsat på bygninger. I mange år var det meget dyrt at fremstille solceller, men de sidste 10 år er det blevet meget billigere. Især Kina producerer billigere og billigere solceller.